Ny silo-brand i træpiller: Amagerværket delvist evakueret
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny silo-brand i træpiller: Amagerværket delvist evakueret

Dele af Amagerværket er ifølge Ritzaus Bureau lige nu afspærret og evakueret.

Det skyldes, at en silo fyldt med træpiller udvikler høj varme og røg.

Københavns Brandvæsen er på stedet og forsøger at køle siloen ned, skriver nyhedsbureauet, som ikke nævner, hvordan det sker.

Læs også: Tag med rundt i Dongs nedbrændte træpillelager

Ifølge politiet kan indsatsen komme til at strække sig over flere døgn.

En tilsvarende brand i en silo på Avedøreværket var i august anledning til, hvad brandfolk beskrev som en af de mest komplekse indsatser herhjemme i årevis, hvor lastbiler kørte i pendulfart over Øresund med CO2 til slukningsarbejdet.

Læs også: Brandslukning på Avedøre krævede 170 ton CO2 og luk af Øresundstunnelen

Amagerværkets egne siloer var 11. maj i år udsat for en eksplosion, da de blev forsøgt renset ved hjælp af sprængstof.

Læs også: Entreprenør frikendt: Amagerværket skulle have advaret mod eksplosionsfare

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hvorfor har man ikke en silo der 100% tæt. Så kan intet vel brande i den. Eller hvis der er gået ild i den så sende "røggasen" kontrolleret ind i værket. Ligesom man gjorde på bilerne under 2. verdens krig.
I øvrigt mærkeligt der ikke er styr på de pillelager. Andre steder i samfundet er der hysteriske krav til brandsikkerheden. Skulle sådanne en silo ikke været konstrueret til selv at slukke en brand?

 • 0
 • 0

Hvad laver Avedøreværket (billedet) ude på Amager?
;o]

Det er vist fra sidste "pille"-brand, men der er vist et generelt problem med lagring og især håndtering af træpiller til varmeværker. Er værkerne kun bygget til at håndtere kul og affald? Det virker mere som om der er "glemt" en el-pære i en halmlade. Problemet skal til livs.

 • 0
 • 0

Da vi i Hashøj monterede pillekedel havde vi kort efter en røggaseksplosion i sneglen, en brand som kunne have bevæget sig til siloen. I stedet sprang siderne af sneglen, faktisk en ret kraftig eksplosion.

Årsagen var støv fra pillerne kombineret med røggas fra selve kedlen, som grundet manglende sikkerhed kunne løbe "baglæns" i systemet. Sikkerhedsanordningen er typisk en mindre automatisk brandslukning med vand.

Om det er tilfældet her ved jeg ikke, men situationen ligner umiddelbart.

 • 0
 • 0

Piller er farlige, de kan selvantænde også uden luftens ilt.

Flis er endnu farligere, den tænder selv med sikkerhed med passsende fugt.

Kun som hele stammer med luft imellem undgås selvtændning.

En del af træet efter stormen "Gudrun" kørtes på to tog om ugen til kraftvarmeværket i Ørebro og brændtes af som flis uden mellemlagring.
De 91*10^6 skogs-m^3 var opbrugt på 5 år, og så må man håbe på en ny storm.
http://www.sodra.com/sv/Om-Sodra/Sodras-hi...

At træ bliver til tørv og efterhånden til bundet kul i jorden, kan man ikke tillade i denne modsigelsesfulde verden.

Mvh Tyge

 • 0
 • 0

I følge Energiaftalen skal den hidtige brug kul til produktion af el og fjernvarme i vore kraftværker nu i økoreligionens navn omstilles til fyring med mange millioner ton træpiller per år, som:

 • koster 3,5 gange mere end kul i forhold til brændværdien og vil koste os et økonomisk tab på 5-6 mia kr om året i 2020 (se Børsen den 12/12)
 • skaffes ved miljøproblematisk skovfældning i Østeuropa og U-lande
 • ikke giver nogen reel CO2-besparelse, bl.a. fordi eksportlandene bare erstatter træpillerne med billige kul, mens de griner ad os hele vejen hen til banken
 • selvantænder i lager-siloerne og spreder stank og svineri i værkernes omgivelser

Og så er dette vanvid bare en lille del af prisen for at opfylde danske økoreligiøse politikeres ambition om "den grønne førertrøje" langt foran resten af Verden, som åbenbart ikke tror ret meget på, at vi kan forbedre klimaet ved fyre med træpiller.i stedet for fossile brændsler. Hvorfor ikke hellere ren og CO2-fri A-kraft?

 • 0
 • 0

hvorfor har man ikke en silo der 100% tæt. Så kan intet vel brande i den. Eller hvis der er gået ild i den så sende "røggasen" kontrolleret ind i værket. Ligesom man gjorde på bilerne under 2. verdens krig.
I øvrigt mærkeligt der ikke er styr på de pillelager. Andre steder i samfundet er der hysteriske krav til brandsikkerheden. Skulle sådanne en silo ikke været konstrueret til selv at slukke en brand?

Silobrande er ikke så nemme at slukke. Det tog flere måneder at slukke branden i en silo med træflis på Esbjerg havn.

Uanset om siloen er tæt, vil der i de pakkede, organiske materialer være rigeligt ilt til stede - også fordi træflis og træpiller blandt meget andet frigiver ilt ved opvarmning, så processen er selvnærende.

Man prøver ofte at slukke ved at pumpe nitrogen ind, men det er ikke en superløsning, der virker hver gang og med det samme.

 • 0
 • 0

Jeg har læst at der i forbindelse med Masnedøvørket findes en silo, konstrueret af Keld Serup på grundlag af erfaringerne fra branden i en silo i Esbjerg. Masnedø-siloen er indrettet til, at man kan lukke CO2 ind i siloens bund, som dels vil fortrænge luften i siloen og derved kvæle ilden og dels vil afkøle siloens vægge, så ilden ikke antændes igen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten