Ny satellit skal måle sorte huller og neutronstjerner

Seniorforsker Søren Brandt på DTU Space er ved at designe et røntgenkamera til en satellit. Satellitten skal hedde Loft (Large Observatory for X-ray Timing) - hvis den nogensinde bliver til noget. For først om tre år får Søren Brandt at vide, om Loft bliver udvalgt til opsendelse, eller om hans arbejde i værste tilfælde er spildt.

Loft er nemlig kun en af fire kandidater til at blive den tredje af ESA's nye M-klasse-satellitter. Bliver den til virkelighed, skal Loft studere neutronstjerner, sorte huller og andre objekter med høj massetæthed ud fra deres røntgenstråling.

Når stof sammenpresses til høje tætheder, kan der opstå usædvanlige massetilstande. Forskerne vil gerne have en bedre forståelse af de tilstandsligninger, der bestemmer strukturen af neutronstjerner, og hvad der sker i de meget stærke tyngdefelter uden om sorte huller.

Læs også: DTU-kamera skal finde sorte huller

En måde at opnå dette på er inden for et tidsrum, der er kortere end et millisekund, at måle variationen i den røntgenstråling, der kommer fra sådanne objekter.

Loft vil blive designet, så forskerne ud fra disse observationer kan bestemme masse og radius af neutronstjerner med en nøjagtighed på 5 procent.

Satellitten vil indeholde to instrumenter:

Large Area Detector (LAD) vil være en 12 kvadratmeter stor røntgendetektor. Den vil observere et udvalgt mål i kvarte eller halve timer ad gangen. Det kræver, at satellitten er korrekt orienteret i rummet.

Mens LAD udfører sine observationer, vil røntgenkameraet Wide Field Monitor (WFM), som Søren Brandt og hans kolleger på DTU Space fokuserer på, afsøge et stort udsnit af himlen for andre mulige kandidater, som LAD kan observere. WFM kan identificere retningen på disse med en nøjagtighed på et bueminut. Både LAD og WFM vil indeholde såkaldte Silicon Drift Detectors, som er en videreudvikling af samme detektorer, der anvendes i Alice-detektoren ved Large Hadron Collider ved Cern i Genève.

De to første M-klasse-satellitter, Solar Orbiter og Euclid, skal opsendtes i henholdsvis 2017 og 2019. Solar Orbiter skal, som navnet antyder, studere Solen, mens Euclid skal medvirke til en større forståelse af mørkt stof og mørk energi. Den tredje M-klasse-satellit -som altså måske bliver Loft - skal efter planen opsendes om cirka ti år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

måle omgivelsernes bevægelse af de såkaldte sorte huller? Det er vel kun således at man kan få information om hvad der foregår? Derudover mener jeg at man skal fokusere mest på neutronstjernernes magnetiske egenskaber og ikke så meget på stjernens stoflige struktur.

  • 0
  • 0

Arbejdet er ikke spildt, selv hvis projektet ikke bliver udbalgt i første omgang. Der er jo løbende nye projekter og det der udvikles, skal såmænd nok finde plads og anveldelse i andre. Så det er nok at puste lidt mere drama i sagen, end hvad rimeligt er ..... ellers super spændende projekt!

  • 0
  • 0

Objekternes bevægelse i galaksen afviger bevisligt fra bevægelsen af planeterne i solsystemet.

Enten passer tyngdeloven og himmelmekanikken i vores solsystem ikke - eller også er der ikke noget sort hul i galaksen som bevæger objekterne i galaksen via tyngdeloven.

Er det galt med tyngdeloven må denne revideres. Findes der ikke noget "sort hul" i galakserne, som trækker objekterne rundt, behøver man ikke teoretisere begrebet "mørkt stof".

Fraviges tyngdeloven som tilskriver centrale objekter et stærkt tyngdetræk, mangler man ikke en masse masse i det synlige univers.

Med forskellene af bevægelserne i vores solsystem og i galakserne mangler man "kun" en anden forklaringsmodel. Det er hvad forskerne burde kóncentrere sig om før man begynder at lede noget som helst.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten