Ny satellit fra Intelsat opsendt

Med en vellykket opsendelse lørdag morgen kl. 7.59 dansk tid fik Intelsat sendt den tredje af i alt syv satellitter op, som skal sikre det internationale og nu privatejede satellitselskab en position på det globale kommunikationsmarked et godt stykke ind i fremtiden. Opsendelsen af den over 4,7 ton tunge kæmpesatellit skete med den kraftigste version af Ariane 4 raketten, Ar44L, som er forsynet med fire kraftige boosterraketter med flydende brændstof.

Det var den vellykkede opsendelse af Ariane 4 nr. 67 i træk. Sidste fejl med raketten var tilbage i 1995. Opsendelsen var meget præcis, da satellitten blev afleveret i en standard geostationær overgangsbane på 35.947 x 200,1 km, hvilket var så godt som et pletskud (målet var 35.944 x 199,8 km). Terry Edwards, der repræsenterede Intelsat under opsendelsen, kvitterede for den fuldendte opsendelse med en jordnær vurdering:

"Mange tak! Vellykkede satellitopsendelser er ikke tilfældige hændelser, men resultatet af en masse hårdt og meget målrettet arbejde udført af professionelle mennesker".

Satellitten, som bærer navnet Intelsat 904, vil blive placeret over det Indiske Ocean. Her skal den erstatte den 12 år gammel Intelsat 604 satellit på 60 grader øst - en af de fire satellitpositioner, som Intelsat råder over i denne region. Fra denne position kan satellitten ses fra Europa, Afrika, Asien og Australien og den indgår i det internationale telenet, som på trods af fiberkabler stadigvæk sender en masse trafik via satellitter. Ikke mindst benyttes satellitter meget som transportører af internet trafik mellem Internet Service Providers.

Det var Intelsat's satellitopsendelse nr. 66 og selskabet har omkring 20 aktive satellitter i drift. Ud af disse 66 opsendelser er næsten en tredjedel (i alt 20) sket med den europæiske Ariane raket.

Den næste Intelsat opsendelse er allerede under forberedelse - den finder sted om et par uger, hvor satellitten Intelsat 903 vil blive sendt op fra Baikonur med en Proton raket. På denne måde - ved at satse på forskellige raketsystemer - har Intelsat undgået, at et uheld med én type raket skulle skabe store forsinkelser i udrulningen af det nye satellitsystem.

Intelsat 903 har meget stor dansk interesse, idet det er denne satellit, som skal sikre Grønlands telekommunikation med omverdenen i de næste mange år. Grønland har sikret sig en meget kraftig transponder med stor båndbredde og med specielt udformet dækning af hele Grønland i samme antennestråle som Danmark i denne satellit. Med en vellykket opsendelse vil den nye satellit kunne tages i brug i slutningen af april eller i begyndelsen af maj.