Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ny robothånd løser tohåndsopgaver med din ene hånd på ryggen

En robothånd under udvikling på MIT hjælper dig med småopgaver i hverdagen.

Det nyeste skud på stammen i genren for kunstige hænder er en robothånd ved navn Supernumerary Robotic Fingers, som lige nu er under udvikling på Massachusetts Institute of Technology i USA. Det skriver Livescience.

Hånden - der i modsætning til håndproteser - er et biomekanisk supplement til din krop, monteres på dit håndled og kan hjælpe dig med at udføre simple opgaver, hvor to ekstra ‘fingre’ eksempelvis kan hjælpe dig med at holde et glas med låg, mens dine egne fingre skruer selve låget af.

Læs også: Dansker tester verdens første håndprotese med indbygget følesans

Robotten er tænkt som en hjælper, der kan gøre dig mere behændig eller fingerfærdig, og tankerne falder naturligt på ældre mennesker, hvor netop det at tage skruelåg af kan volde store problemer. Her kommer robotten til hjælp med et godt greb om tingene.

Af andre småopgaver, robotten kan hjælpe med, nævnes bananskrælning, at skrue låget af en vandflaske eller at skrue skruer i med en skruetrækker.

En algoritme sørger for, at robotten kan hjælpe dig ud fra to overordnede sæt handlinger: En, hvor robotten samler sine fingre, og en, hvor den vrider dem sammen. Den behøver ikke kommandoer for at virke, fortæller Harry Asada, der er professor ved ingeniørstudiet på MIT, i en pressemeddelelse.

»Det her er en komplet intuitiv og naturlig måde at bevæge robotfingre på. Du behøver ikke at fortælle robotten, hvad den skal gøre, men bare bevæge dine fingre, som du plejer. Så reagerer robotfingrene derefter og assisterer dine fingre,« siger Harry Asada.

Læs også: 3D-printet mekanisk håndprotese koster kun 50 dollars i materialer

Den nuværende prototype kan stadig forbedres og skal kunne håndtere tungere og mere glatte eller fedtede ting, ligesom den kan udvikles til at være to tredjedele mindre.

Håbet er, at den blive lille nok til, at den kan komme ned i en slags armbåndsur, hvor den automatisk kan dukke op fra, når den ænser, at du har behov dens assistance.

Nedenstående video er lavet af Melanie Gonick/MIT.