Ny robotarm er så fleksibel som en elefantsnabel
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny robotarm er så fleksibel som en elefantsnabel

Den ser en anelse uhyggelig ud - robotarmen - med sine mange vridende led og de tre gribekløer. Fans af Marvel's superhelte-univers vil uvægerligt komme til at tænke på Edderkoppens arvefjende, Dr. Octopus, og hans metalliske tentakel-arme. De ser præcis sådan her ud. Men der er også noget yndefuldt over, hvordan robotarmen griber et æble og nænsomt lægger det i en frugtkasse,

Forskerne fra automationsfirmaet Festo og det tyske Fraunhofer Institut vil hellere have os til at tænke på en elefantsnabel. Dens hierarkisk arrangerede muskler og bevægelser, som evolutionen har gjort perfekte, danner nemlig forbilledet for snablens teknologiske modpart.

Den såkaldte "Bionic Handling Assistant" består af en kunstig arm, et håndled og en sensor-støttet gribeanretning med tre "fingre". Armen drives af ti aktuatorer i et sindrigt trykluft-system, der fylder eller tømmer et stort antal ringformede kamre, alt efter hvordan aggregatet skal vende og dreje sig. Fingrene rummer tre yderligere aktuatorer, og tager selvstændigt form efter de ting, de griber fat i.

Læs også: Se robotarm inspireret af elefantsnabel

Robotarmen er angiveligt i stand til meget hurtigt og præcist at øge eller drosle kraften af sine bevægelser. Desuden er den bygget i 3D-printede, fleksible og lette polyamider. Begge faktorer sørger for, at personer og materiel ikke kommer til skade, hvis de uforvarende bliver ramt af armen. Den lave vægt er samtidig med til at reducere strømforbruget i forhold til gængse robot-konkurrenter.

Ingeniør og forskningsleder Andrzej Grzesiak fra Fraunhofer Institut forklarer:

»Den høje fleksibilitet gør, at Bionic Handling Assistant kan bruges i et væld af scenarier - især når præcision og forsigtighed er vigtige faktorer.«

Det kan være i industrien - men også i mere atypiske brancher.

»Monteret på landbrugsrobotter kan de eksempelvis bruges til at sortere blomsterløg eller høste grøntsager. De kan også fungere som dele af servicerobotter - og hjælpe ældre eller syge mennesker, idet de rækker dem mad, drikkevarer og medicin,« foreslår Andrzej Grzesiak.

Branchefolk giver Bionic Handling Assistant gode odds for at vinde den prestigefyldte tyske fremtidspris, der udloves i slutningen af året. Om den bioniske elefantsnabel har lige så gode chancer hos syge og ældre må tiden vise. Måske vil de synes, at den trods alt minder for meget om en ond robot-tentakel.

Kommentarer (9)

I artiklen står der, at armen har tre fingre. Det kan man også tydeligt se på videoen. Men hvad forestiller så billedet i toppen? Er det en tidlig illustration af konceptet?

  • 0
  • 0