Det absolutte nulpunkt kender vi. And so what ?
Fysikere ved universitetet i Basel i har i samarbejde med tyske og finske forskere formået at afkøle en nanochip til kun tre millikelvin – tre tusindedele over det absolutte nulpunkt på -273,15 grader celcius. Forskerne brugte magnetisk køling til formålet, både hvad angår de elektriske forbindelser samt selve chippen. Resultaterne er offentliggjort i en artikel i tidsskriftet Applied Physics Letters.
Nedkøling så tæt på det absolutte nulpunkt giver optimale muligheder for kvanteeksperimenter og gør det muligt at undersøge nye fysiske fænomener.
Magnetisk køling bygger på, at et system kan nedkøle når et magnetfelt løjer af i forbindelse med at ekstern varmeledning undgås. Før der skrues ned for magnetfeltet, skal varmen fra magnetiseringen fjernes med en anden metode, for at den magnetiske afkøling kan være effektiv.
På denne måde fik forskerholdet temperaturen ned på 2,8 millikelvin, som er ny rekord. Holdet kombinerede to kølesystemer, som begge bygger på magnetisk køling. De fik chippens elektriske forbindelser ned på kun 150 mikrokelvin. Dernæst blev et andet kølesystem integreret med selve chippen, sammen med et såkaldt Coulomb-blokade-termometer.
»Kombinationen af kølesystemer tillod os at køle chippen ned til under tre millikelvin, og vi er forhåbningsfulde i forhold til at vi kan benytte de magiske én millikelvin-grænsen,« siger holdets leder Professor Dominik Zumbühl til Eurekalert.
Forskerne er i stand til at opretholde disse ekstremt lave temperaturer i syv timer ad gangen. Det giver tid nok til at udføre forskellige eksperimenter, som kan hjælpe med at forstå fysikken på temperaturer omkring det absolutte nulpunkt.
Det absolutte nulpunkt kender vi. And so what ?
Det absolutte nulpunkt kender vi. And so what ?
Nedkøling så tæt på det absolutte nulpunkt giver optimale muligheder for kvanteeksperimenter og gør det muligt at undersøge nye fysiske fænomener.
Det absolutte nulpunkt er et abstrakt begreb. Nul Kelvin findes ikke.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard