Ny regering: Nu skal der gang i overskudsvarme og varmepumper
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny regering: Nu skal der gang i overskudsvarme og varmepumper

Illustration: Lars Refn Illustration: Tegning: Lars Refn

Et stykke nede i den nye trekløverregerings regeringsgrundlag findes en passus, som måske kan komme til at gøre op med mange års frustration over, at overskudvarme må slippes ud til fuglene, og at VE-strøm ikke kan udnyttes i varmeforsyningen.

Læs også: Danmark kan hente milliardgevinst ved at bruge vindmøllestrømmen selv

Hvilket adskillige faglige rapporter gennem tiderne ellers har fremhævet som den mest omkostningseffektive måde at integrere VE-strøm i energisystemet på.

Læs også: Ny energiplan fra IDA anbefaler udstrakt integration af energisektorerne

På side 75 hedder det nemlig, at 'som led i elektrificeringen af energisystemet vil regeringen fremme varmepumper og udnytte overskudsvarme'.

Glæde hos fjernvarmen

Hos Dansk Fjernvarme, hvis medlemmer rigtig gerne vil erstatte naturgas med store varmepumper, har man i årevis presset på for at få gjort økonomien bedre i de store varmepumper.

Læs også: Uvished lammer små kraftvarmeværker

Derfor vækker passussen glæde her:

»Jeg er meget tilfreds med, at de tre partier nu forpligter sig til at udbrede varmepumper, så fjernvarmen kan udnytte mere af den stadigt grønnere el. Og at regeringen vil fjerne den dobbeltbeskatning, der i dag hindrer udnyttelse af den megen overskudsvarme,« siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en kommentar til det nye regeringsgrundlag.

Læs også: Klimaråd: Sænk elpriser til varmepumper nu

Ifølge Dansk Fjernvarmes pressechef, Rune Birk Nielsen, formoder man, at det rent praktisk vil ske ved, at varmepumperne kommer med ind som en del af en ny energispareaftale, som endnu ikke er forhandlet helt på plads.

Overskudsvarme kan bidrage med 15 pct.

Samtidig regner organisationen med, at noget af den miljøpulje på 375 mio. kroner, som blev afsat i den nyligt færdigforhandlede finanslovaftale, vil blive brugt til målrettet at lette afgiften på el anvendt til opvarmning.

Læs også: Regering: Lavere elregning er lig med grøn omstilling

Dansk Fjernvarmes analyser har tidligere vist, at overskudsvarme har potentiale til at udgøre knap 15 procent af den samlede fjernvarme.

Men en effektiv udnyttelse af overskudsvarmen vil ifølge organisationen kræve, at fjernvarmeselskaberne får økonomi til at investere i en stor eldreven varmepumpe, og at den gradvise reduktion i PSO-betalingen på elregningen kun er det første lille skridt.

Læs også: PSO på finansloven redder ikke varmepumperne

Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, er også meget tilfreds med, at regeringen har sat et mål om, at halvdelen af Danmarks energibehov i 2030 skal være dækket med vedvarende energi.

»Dermed er retningen sat for de mange investeringer, energisektoren skal foretage i de kommende år,« siger han.

Hvornår mon det kommer?
Vi har allerede for fem år siden modtaget elmålere der er forberedt til det. Det kunne vel implementeres med det samme. Folk kan så selv få udbygget deres eltavle og installation til automatisk at kunne tænde energitunge ting når der er overskud af strøm.
Til en start kunne man jo blot have adgang fra sin mobiltelefon til den aktuelle elpris, så man selv kan vælge hvornår man vil vaske tøj o.s.v.
Det kræver vel kun lige en lille optimering af prisberegningssoftwaren på elleverandørens PC-system, da vi allerede kan se vores forbrug time for time.
Det er dog IKKE nok kun at differenciere selve elprisen. Afgifterne skal også køre op og ned. Ellers ændrer det ikke folks adfærd, hvis det kun drejer sig om 20 øre pr. KWh

  • 6
  • 1

En enkel model kunne være at sløjfe alle afgifter på el, men kun til husholdninger og virksomheder, der er forberedt til central styring af elforbruget og lokal lagring enten som varme eller i batterier.

Indgrebet skulle selvfølgelig gennemføres som ren Reagonomics dvs som ufinancieret afgiftslettelse med det rationale at stigningen i økonomisk aktivitet ville sikre indtægter som ville fylde det hul i statens indtægter som hurtigt svindende afgifter ville efterlade.

  • 2
  • 1

Ja, differentierede eltariffer har vi i REO kæmpet for i mange år, - og så "aktive elmålere", der kan styre (tænde og slukke) for de elting, der kan vente, til der er masser af vind.
Men det er lidt "dødens pølse" at omdanne vindmøllestrøm til varme.
El er den fornemste (høj exergi) energiform, vi har, og varme er den mest primitive.
Det svarer lidt til at fyre med mahogni i pejsen (Citat, Per Hækkerup). - Det forstod han allerede for 35 år siden.
Det er lidt mere OK, hvis man benytter varmepumper, så det går vi også ind for. Især varmepumper i boligerne, ikke som fjernvarme, der har større tab.

  • 5
  • 2