Ny rapport: Tyskland er verdensmester i vedvarende energi

2,7 millioner ekstra job globalt i energisektoren i 2030. Det er ifølge en ny rapport fra Greenpeace virkeligheden, hvis man satser på, at vedvarende energi næsten helt erstatter kul i 2030.

Langt størstedelen af de job er at finde i sektoren for vedvarende energi, hvor man har projekteret en stigning fra 2,38 millioner ansatte i 2010 til 6,9 millioner i 2030.

Vores naboer syd for grænsen nævnes i rapporten, som det land, der har været bedst til at komme med på bølgen.

»Tyskland fremstår som en af de tidligere ledere inden for vedvarende energi og har høstet nogle af de første job i den grønne energi sektor,« står der i rapporten Working For The Climate fra Greenpeace.

I den 72-sider lange rapport nævnes Danmark kort to steder. Det meste handler om Tyskland.

Rapporten skriver, at Tyskland bevidst har satset på vedvarende energi, fordi der er gode muligheder for eksport, og beskæftigelsestallene viser da også, at landet, på trods af den økonomiske krise, alligevel har oplevet markant vækst inden for sektoren i 2008.

»Verdens ledere kan tackle både den globale økonomiske recession og klimaforandringerne på samme tid ved at investere i vedvarende energi. Vi kan vælge enten grønne job og udvikling eller økologisk og socialt kollaps,« siger Sven Teske, international energiekspert i Greenpeace i en pressemeddelelse.

Fra 2004 til 2008 steg beskæftigelsen i vedvarende energi 55 pct. i Tyskland, og alene fra 2007 til 2008 blev der ansat 15.000 ekstra folk. I alt arbejdede 250.000 tyskere sidste år med vedvarende energi.

Langt størstedelen beskæftiger sig med biomasse samt vind- og solenergi.

Tyskland har 83.400 ansatte i vindmølleindustrien eller godt tre gange så mange som Danmark Og så er det ikke engang her, Tyskland for alvor rykker. Beskæftigelsen i den tyske solenergi-sektor steg med 25 pct. fra 2006 til 2007. Det giver i alt 50.700 ansatte.

Tyskland er gået fra 3,8 pct. vedvarende energi i 2000 til 9,8 pct. i 2007. Målet er 18 pct. i 2020.

Dokumentation

Greenpeace rapport

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad sker der med arbejdspladserne den dag statsstøtten falder væk, f. eks. når der kommer andre modestrømninger i politikken?

 • 0
 • 0

Hvor blev det af skriver Hans Jensen?? Det kan ikke være nogen hemmelighed at der skete et regeringsskifte i 2001. VKO regeringen ansatte Bjørn Lomborgmed et multimilion budget. Og så var det godnat for Vindmøller , solenergi , bølgeenergi og meget andet godt på VE fronten.

 • 0
 • 0

Hvad sker der med arbejdspladserne den dag statsstøtten falder væk, f. eks. når der kommer andre modestrømninger i politikken?

Til den dag er de formentlig døde eller gået på pension!'

og den dag kommer ikke, som du kan læse i artiklen det er en langsigtet plan.

 • 0
 • 0

Se blot på svineproduktionen. et så lavt forædlet produkt hvor foderet for 1 kilo svinekød koster en tier og eksportprisen er sølle 15 kroner pr. kilo. Det kan kun lade sig gøre ved tilskud . Det vil blive stærkt begrænset inden længe , og så har vi kun svineriet tilbage Skibsværfterne forsvandt også, men alligevel havde vi højdepunkt i beskæftigelse indtil grådigheden tog overhånd under denne regering. Men der opstår masser af nye arbejdspladser hele tiden. En del af dem behøver blot lidt starthjælp. Den tid er ikke langt bort hvor vi godt vil betale den pris som ren energi koster. Eller betale den pris en liter mælk koster. Vindenergi produceres i dag for 30 øre og solenergi for knapt 2 kr.. Det er lige præcis det jeg betaler for een KWH i dag. Så fat mod Khalid og Hans. På med vanten og kom i gang. Boe jørgensen 79 år

 • 0
 • 0

...som du kan læse i artiklen det er en langsigtet plan

 • bare det så ikke er begyndelsen på (mere) planØKONOMI, hvilket EU (med Tyskland og Frankrig i førersædet?) i forvejen er godt i gang med at institutionalisere! :( Iøvrigt er der ikke tale om nogen 'plan' - derimod et 'luftkastel' fra GP! :)
 • 0
 • 0

Hvordan afgøres verdensmesterskabet i VE?

Hvis vi regner al Tysklands vind-, biomasse-, affald-, hydro- og solkraft sammen i ét, så udgjorde det i 2008 ikke tilnærmelsesvis samme penetration som vindkraft gjorde alene for DK, for slet ikke at tale om Norge og Schweiz penetration af vandkraft.

Måles det i selve væksten af VE, så får de nok svært ved at hamle op med Kina.

Hvor mange jobs der for tiden generes i de Kinesiske VE-industrier, overgår nok de flestes fantasi.

 • 0
 • 0

2,7 millioner ekstra job globalt i energisektoren i 2030. Det er ifølge en ny rapport fra Greenpeace virkeligheden, hvis man satser på, at vedvarende energi næsten helt erstatter kul i 2030.

...and pigs can fly!

 • 0
 • 0

Tyskland har 83.400 ansatte i vindmølleindustrien eller godt tre gange så mange som Danmark

Har de så også en markedsandel, der er godt tre gange større end DKs? Det vil virkelig overraske mig, da det ikke stemmer med de tal jeg hidtil har hørt. Men OK alle møllerne fra Vestas og Siemens produceres jo heller ikke i DK. Det vil også være interessant at høre om, hvad de gør, når det ikke blæser. De skal jo have en eller anden backup. Hvad er den reelle strømpris, når backuppen medregnes? Hvorfor skal vi betale 60ører pr. kWh fra havvindmøller til leverandørerne, når den kan produceres for 30 ører (ifgl. artiklen)? DK er allerede nær mætningspunktet for vindmøllestrøm med den nuværende infrastruktur (og skattepolitik). Skal vi udbygge mere, koster det også at udbygge infrastrukturen, og det skal også medregnes i kWh-prisen. Især hvis Tyskland udbygger deres vindmølleparker, for så kan vi jo nok ikke eksportere så megen af vores overskudstrøm til dem.

Søren Lund har allerede skrevet noget af det, jeg ville skrive (bare bedre end jeg kunne).

Alt ialt er det tydeligt, at det er en Greenpease-rapport.

 • 0
 • 0

Teknologien i vindmølleindustrien bliver næppe meget bedre før der introduceres møller uden gearkasser. Det der bør satses på lige nu er: Intilligente el målere. Opbevaring (lagring af ) el-energi fra møllerne. Endelig mangler der jo et samordnet EL net i både skandinavien og EU. Glem ikke at energiforsyning er ikke blot et spørgsmål om hvad der er billigst , men først og fremmest hvad der forurener mindst og samtidig giver størst forsyningssikkerhed. Boe Jørgensen ejer af 12 vindmølleandele

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten