Ny rapport frikender mobiltelefoner for kræft-risiko

Kræft, længerevarende hovedpine eller blot et ubehag. Hverken alvorlige eller forbigående lidelser kan knyttes sammen med brugen af mobiltelefoner, konkluderer en seks år lang undersøgelse af effekten på helbredet af mobiltelefoner.

Undersøgelsen er foretaget af britiske The Mobile Telecommunications and Health Research og publiceret i en række peer-reviewed tidsskrifter.

»De hidtidige tesultater er beroligende, men der er stadig behov for flere undersøgelser især for at tjekke, at længere tids brug ikke påvirker voksne og børn,« siger professor og formand for MTHR, Lawrie Challis, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen inkluderede få personer, der har brugt mobiltelefoner i over ti år. Lawrie Challis påpeger, at det tidsinterval ellers er yderst relevant at studere, idet de fleste former for kræft dukker op efter 10-15 år.

Børn deltog heller ikke i undersøgelsen. Det skyldes, at de britiske forskere af etiske årsager ikke ville udsætte mindreårige for radiostråling.

Lawrie Challis bemærker, at det er muligt, at børn er mere modtagelige over for mobilstråling end voksne, og at en opfølgende undersøgelse er på vej fra MTHR. Den inkluderer 200.000 personer i Danmark, Finland, Sverige og England.

MTHR's undersøgelse er delvist finansieret af den britiske regering og delvist af telebranchen. Lawrie Challis siger, at telefonselskaberne ikke har kunnet påvirke forskningsresultaterne, og at de udelukkende signerede checkene.

Dokumentation

The Mobile Telecommunications and Health Research report 2007

Emner : Mobil
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor kan Ingeniørens journalister bare ikke rapportere nyheder om mobilstrålingsforskning korrekt? Gang på gang spinner i overskrift og indledning til at lyde ufarlig men ved nærmere undersøgelse af nyheden via andre kritiske kilder viser sig noget andet.

Den nye MTHR rapport er tydelig med den IKKE KAN FRIKENDE mobiltelefoner for kræft. I gør en enorm bjørnetjeneste ved at spinne nyhederne da langt det meste uafhængige forskning i mobilstråling viser øget kræftrisiko ved langtids-mobilbrug (se Hardell/Mild underøgelserne). I kontrast viser industrisponserede undersøgelser (som f.eks den fantastisk dårligt designede men hypede 2006 kohorte fra Kræftens Bekæmpelse) sjældendt en risikoforøgelse. Se PowerWatch for visuelle grafer der viser kontrasten mellem industri og uafhængig forskning her: http://www.powerwatch.org.uk/news/20070912... Tag jer sammen på Ingeniøren, jeres spin er uansvarligt.

  • 0
  • 0

Hej Henrik

Tidligere nyheder om mobilstrålingsforskning kan jeg ikke udtale mig om, men i dette tilfælde vil jeg godt påpege, at jeg intetsteds skriver, at der foreligger fast endegyldigt bevis for, at der ikke er nogen sammenhæng mellem kræft og mobilstråling. Der er udelukkende tale om, at en enkelt rapport konkluderer dette og frikender mobiltelefonen for den kobling. Det fremgår også tydeligt, at overskriften.

Om kræft i hjernen og nervesystemet anslår MTHR-rapporten: "The result of the UK component and pooled analyses with other North European countries showed no epidemiological association for short-term exposures(less than ten years)."

Meeen, der er forbehold i undersøgelsen, hvilket forfatterne heller ikke lægger skjul. "However, the situation for longer exposure times is less clear and the Committe has identified a need for further work in this area."

Det lægger jeg heller ikke skjul på. Både underrubrik og indledning refererer, at der er tale om en seks-år lang undersøgelsen. Set i bagspejlet vil jeg dog gerne have betonet dette forbehold yderligere. F.eks. ved at pointere, at de fleste former for kræft - hvilket Lawrie Challis også understreger - dukker op efter 10-15 år.

Og ja, du har ret i, at der er eksempler på at sponsorering af forskningsprojekter fører til bestemte resultater. Om det også skulle være tilfældet her, har jeg ikke haft tid og mulighed for at undersøge

Det eneste rigtige, mener jeg, er derfor at fremlægge mulige årsagssammenhænge, der kan have påvirket et resultat. Derefter er det op til læseren at vurdere værdien af forskningsresultatet på baggrund af de forbehold.

Med venlig hilsen Mads Nyvold

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten