Ny rapport fra Efsa: Antibiotikaresistens fortsætter himmelflugten

Et stigende antal bakterier i Europa udviser resistens over for vores mest benyttede typer antibiotika, viser den seneste rapport fra Efsa, som er EU’s fødevaremyndighed.

På trods af initiativer til at nedbringe forbruget af antibiotika og på anden vis komme bakterier som campylobacter og salmonella til livs, florerer de i store mængder på tværs af kontinentet.

Især peger forskerne fra Efsa på det bredspektrede antibiotikum Ciprofloxacin, som blev introduceret på hospitalerne in 1980’erne og siden har vist sig at presse bakterier til at mutere.

Læs også: FN anerkender globalt problem med multiresistente bakterier

Dette antibiotikum betegner Efsa som kritisk vigtigt for at behandle infektioner, men campylobacter i især mennesker og fjerkræ viser øget resistens over for stoffet.

Det kan betyde, at svære infektioner, forårsaget af denne fødevarebakterie, kan blive svære at behandle, skriver Efsa i sin rapport om emnet, der blev offentliggjort i dag.

Øst- og Sydeuropa hårdest ramt

I alt har 28 EU-lande og et mindre antal lande uden for EU leveret data fra 2014 til Efsa og det europæiske center for sygdomsforebyggelse og kontrol (ECDC), og tallene viser, at især Øst- og Sydeuropa er plaget af de resistente bakterier, mens de nordlige lande har det knap så svært - især de lande, der har formået at holde forbruget af antibiotika nede.

Læs også: Læger slår alarm over stigning i forbruget af de farligste antibiotika til svin

Hvad angår salmonella i fjerkræ, ser billedet heller ikke for godt ud. Her viser rapporten også resistensproblemer over for colistin, som tidligere er nævnt som den sidste mulighed for at behandle infektioner forårsaget af eksempelvis E. coli. Ifølge Efsa-rapporten fandtes der også høje forekomster af colistin-resistente E. coli i fjerkræ.

»Det er bekymrende, fordi det betyder, at dette ’sidste udvej-stof’ måske snart ikke længere er effektivt til at behandle svære salmonellainfektioner hos mennesker,« siger chefforsker i ECDC Mike Catchpole i en meddelelse.

Især er forskerne bekymrede over de to varianter Salmonella Kentucky og Salmonella Infantis, da de udviste tydelige tegn på multiresistens – også over for Ciprofloxacin.

I alt, fastslog Vytenis Andriukaitis, som er EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, er resistente bakterier hvert år årsag til 25.000 dødsfald i EU.

»Men truslen er ikke begrænset til Europa. Dette er et globalt problem, som kræver en global løsning,« sagde han i forbindelse med offentliggørelse af rapporten.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hørte lige i TV-avisen, at apotekerne kan registrere en startende influenzaepidemi ved et forøget antal recepter fra lægerne på antibiotika. Jeg havde forstået, at vira ikke kan bekæmpes med antibiotika, og så er det vel en rigtig dårlig ide at udskrive recepter på store mængder? Man kunne få den ubehagelige mistanke at lægerne bruger antibiotika til at stille diagnose: Hvis det ikke virker, ja så er det nok influenza.

  • 5
  • 2

DR viste en udsendelse om emnet.

Den udsendelse drejede sig om bakterier, og om hvor gruelig galt det faktisk allerede er gået med bakteriel antibiotika-resistens. Netop derfor er det noget af en katastrofe, hvis vores læger udskriver for mange recepter på antibiotika, og jeg mener, at dem der udskrives mod virusinfektioner er blandt dem der er for mange. Specielt katastrofalt fordi det netop er lægerne. Det skal dog tilføjes, at den TV-avis udtalelse som jeg refererede til i starten af denne tråd, kom fra en apotek-ansat som kan have misforstået noget, men den blev dog gentaget uimodsagt i en senere udsendelse.

  • 3
  • 0

Når man kigger på landbrugets andel i udvikling af antibiotika-resistente bakterier er det vigtigt at huske, at også tungmetaller, som kobber og zink medvirker til udvikling af resistente bakterier. Også øget brug af GMO-afgrøder med højt glyphosat-indhold må formodes at medvirke til øget udvikling af antibiotika-resistente bakterier, da glyphosat har en registreret anti-mikrobiel effekt.

  • 4
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten