Ny rapport: Bio-værker er langt mindre effektive end vi troede
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny rapport: Bio-værker er langt mindre effektive end vi troede

Ydelsen fra biobrændelsfyrede kraftvarmeanlæg, der blandt andet fyrer med halm og flis, vokser ikke helt så langt ind i himlen, som man hidtil har troet.

Det viser en ny EU-undersøgelse af de miljøvenlige kraftvarmeværker, som blandt andre danske Force Technology har været med til at udarbejde.

Data er blevet plukket fra 63 europæiske kraftvarmeværker hver måned i en to-årig periode mellem september 2003 og august 2005, og de endelige resultater viser, at de miljøvenlige kraftvarmeværker baseret på flere forskellige typer biobrændsel genererer mindre elektricitet, end man hidtil har troet.

Bio-værker er ikke så effektive, som man hidtil har troet, viser ny undersøgelse fra blandt andet danske Force Technology. Foto: Skive Fjernvarme Illustration: Skive Fjernvarme

Det overrasker ikke seniorprojektleder i Force Technology, Anders Evald.

»Det er en forholdsvis ny teknologi, hvor man ikke har ret meget driftserfaring, og man har hidtil aldrig undersøgt kraftvarmeværkernes performance,« siger han.

Undersøgelsen viser blandt andet, at for tre af de undersøgte kraftvarmeværker, der fyrer med affald fra husholdninger, var den gennemsnitlige effektivitet under halvdelen forventet.

Ifølge Anders Evald skal man ikke nødvendigvis være skuffet over de lave virkningsgrader for de biobrændselsfyrede kraftvarmeværker.

»Vi har nu nogle realistiske tal, som kan bringe os videre. Dem kan vi udnytte til at finde ud af, hvordan vi fremover kan dimensionere kraftværkerne,« siger han.

»Driftslederen af et kraftværk vil altid fortælle dig, hvad den bedste ydelse er på værket. Men det interessante i økonomisk sammenhæng er jo den gennemsnitlige ydelse, og nu kan vi gå i gang med at lave planlægning af biogasvarme baseret på nogle realistiske forventninger om, hvordan teknologien yder,« uddyber Anders Evald.

Ifølge seniorprojektlederen har man ikke haft tilstrækkeligt med miljødata til rådighed til at drage direkte konklusioner i rapporten.

»Men ud fra den betragtning, at teknologien reducerer vores afhængighed af fossile brændstoffer, er det jo selvfølgelig dårligere for miljøet, jo mindre anlæggene yder,« siger han.

Han ser dog stadig lyst på fremtidigen for biobrændsels-værkerne.

»Der er rigtig gode potentialer, fordi teknologien er en god og effektiv måde at fortrænge kul og olie på. Men det forudsætter, at der bliver bakket op om den, og den allerstørste barriere lige nu er at få flere EU-lande til at aftage fjernvarmen,« siger Anders Evald.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg ville gerne oplyses lidt nærmere om anlægstyper, udviklingsstadier og effektiviteter. Jeg synes også, at det ville være godt, hvis det fremgik at elvikningsgrader på niveauet +40 % og totalvirkningsgrader på +90 % rent faktisk og især fremadrettet er mulige under gunstige "grænsebetingelser".

Bredere set frygter jeg, at Ingeniørens ofte lidt for korte, ikke-sammenhængsgivende og overskriftsmæssigt poppede dækning af dette vigtige område bidrager til at opretholde den forvirring, som vore politikere ikke har brug for, når de skal skabe rammer, der fremmer et mere miljøvenligt men stadig stabilt og kost-effektivt energi- og transportsytem. Se gerne min kommentar 20.12.2007 kl 15:00 til: www.ing.dk/artikel/84233, som forklarer nærmere.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten