Ny rapport: 150 af Europas atomkraftværker skal skrottes

18. juni 2012 kl. 05:3240
Europa står med en bugnende pukkel af 150 gamle atomkraftværker, der skal skrottes inden 2030, viser ny rapport. Det vil koste knap 500 milliarder kroner og kræve gigantiske slutdepoter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis udsigten til et dansk depot for atomskrot fra Risø kan virke svær at kapere for enkelte, burde de måske tage et kig sydpå.

Mange europæiske lande kan se frem til en atomskrotningsopgave, der, målt i mængder, får det danske affaldsproblem fra Risø til at ligne et styk krøllet ispapir midt i Fælledparken.

»Mig bekendt har ingen lande holdt et atomkraftværk kørende mere end 60 år. Derfor venter der en stor opgave, som på et eller andet tidspunkt skal håndteres,« siger Erik Nonbøl, ekspert i reaktorfysik og seniorforsker ved Risø DTU.

En ny rapport fra analysehuset Global Data, der har ekspertise i energisektoren, viser, hvor stor opgaven er. Ifølge rapporten vil der frem til 2030 være 150 atomkraftværker i Europa, som står foran lukning og efterfølgende dekommissionering. En opgave, som Global Data anslår til at koste 484 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er globalt, men især Europa har en kæmpe udfordring. Ifølge rapporten står Europa for næsten syv ud af ti aldrende atomkraftværker med forventet lukning i 2030. Det er blandt andet Tyskland, der har besluttet at afvikle atomkraften, samt lande som Schweiz og Belgien, hvor man forventer en endelig beslutning om afvikling i løbet af de nærmeste år.

Behov for gigantiske slutdepoter

Og mængderne er til at tage af føle på. Det britiske Radioactive Waste Management Directorate (RWMD) anslog i 2010, at der alene i Storbritannien bliver behov for deponering af op til 479.900 m3 atomaffald efter de første 60 års arbejde med atomkraften.

Til sammenligning forventer Dansk Dekommissionering, der står for etableringen af et dansk slutdepot, at depotet skal kunne rumme 10.000 m3 dansk atomskrot.

Svenskerne har siden 1988 depoteret lav- og mellemaktivt affald i Forsmark nord for Stockholm. Her kan man foreløbigt opbevare 60.000 m3, men depotet er allerede planlagt til at blive udvidet til 200.000 m3 fra 2020. Et andet depot til højaktivt brugt brændsel er planlagt ved Oskarshamn, men endnu ikke endeligt godkendt i Riksdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som tingene er i dag, udskyder de fleste lande planer om at dekommissionere gamle atomkraftværker. Dels fordi de bliver opdateret og dermed kan køre længere tid, dels fordi man venter på, at pengene til afviklingen skal falde ned fra himlen, når finanskrisen blæser af. Endelig er det billigere at forlænge levetiden end at bygge nyt.

Ståltanken udsat for neutron-bombardement

Om et atomkraftværk er ved at være for gammelt er i bund og grund et spørgsmål om tilstanden på reaktortanken, forklarer Erik Nonbøl:

»Ståltanken bliver udsat for et voldsomt bombardement af især neutroner. Det kan med tiden føre til en slags metaltræthed i stålet, som igen kan give revner, og det er netop tilstanden på tanken, der afgør muligheden for levetidsforlængelse,« siger Erik Nonbøl.

De fleste reaktorer er designet til en levetid på 40 år, og oftest bliver et atomkraftværk levetidsforlænget med 10 år. Blandt andet i USA er det dog normalen med 20 år. Nye atomkraftværker som det, der bygges i Finland, er fra start designet til 60 års levetid.

I forbindelse med levetidsforlængelse bliver komponenter som turbiner, pumper og generatorer løbende udskiftet på reaktorer.

»Det er klart, at eksempelvis en ny turbine vil have en meget bedre virkningsgrad end en 30-40 år gammel turbine. Det gør, at det kan betale sig at udskifte selv dyre komponenter,« siger Erik Nonbøl.

Ifølge Global Data-rapporten vil man formentlig også se, at flere af de europæiske kraftværker bliver levetidsforlænget, for ikke at tale om USA, hvor man forventer at levetidsforlænge 71 kraftværker. Kun fire anlæg skal dekommissioneres i perioden 2012 til 2030.

Rapporten anslår, at 200 af verdens producerende godt 400 atomkraftværker står foran dekommissionering frem til 2030. Af de 200 står de 150 altså på europæisk grund.

Twitter

Følg Ingeniørens journalist Erik Holm[

](https://twitter.com/#!/holm_erik)

Dokumentation

Meddelelse fra Global Data

40 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
20. juni 2012 kl. 18:21

Hvor mange kWh har disse 150 værker produceret i deres levetid?</p>
<p>Det ville være relevant at vide hvad 500 mia kr er målt i kr/kWh for den strøm som værker har produceret inden de tages ud af drift.</p>
<p>Alternativt kunne man se på hvad 500 mia kr er i kr/ton sparet CO2 og sammenligne dette med hvad den samme samme CO2-besparelse ville have kostet, hvis man havde anvendt f.eks. sol/vindkraft med gårsdagens teknologi.

Jeg vil tilføje at dette ikke kun gælder for CO2, men også for andre emisisoner, forureninger og arbejdsmiljøproblemer.

En diskussion af hvor meget gårsdagen kernekraftproducerede kWh har kostet verden i ulykker, deponi og dekommisionering etc., skal sammenholdes med hvad det ville have kostet verden at producerede kWh med gårsdagens teknologi, f.eks. kulkraftværker, uden nogen røgsrensning, gårsdagens arbejdsmiljø og gårsdagens håndtering af farligt affald.

Alternativet til strøm produceret på et kernekraftværk, der tages ud af drift i 2020 efter 60 års drift har jo i den langt største del perioden været urenset kulsort.

39
19. juni 2012 kl. 11:52

[quote][quote]Du overser en enkelt lille detalje - disse udgifter har ikke noget med civil elektricitetsproduktion på atomkraftværker at gøre - det er militære anlæg.</p>
<p>M

Eller var det dig selv der overså følgende lille detalje i Martins indlæg:

Disse er atypiske, men det betyder stadig at britterne regner med at bruge 14 milliarder pund på afvikling for de resterende, ret få, installationer.

[/quote]

Nej Søren, den detalje overså jeg skam ikke.

Problemet med både Martin og dig er at i blander militære anlæg sammen med civile anlæg. De hører simpelt hen ikke med i regnskabet for afvikling af civil atomkraft.

M[/quote]

Nu er det sådan at NDA i Storbritannien har ansvaret for afviklingen af alle reaktorer:https://www.nda.gov.uk/aboutus/

Hvis du havde gidet at se på det dokument jeg linkede til, ville det stå klart. Der er hver installation, militær som civil, listet individuelt med de estimerede omkostninger for dekommission.

Grænsen mellem civile og militære anlæg er temmeligt diffus i GB. Sellafield består blandt andet af disse anlæg:

Wind scale: Plutonium produktion (militært) Calder Hall: Plutonium prodution, med civil elektricitet produktion (militært/civilt) Magnox reprocessing. Reprocessering af brugt brændsel, uran og plutonium som produkt (militært /civilt) Thorp: Reprocessering af brugt oxide brændsel. (civilt) SMP: Reprocessering af brugt brændsel, med MOX brændsel som output (civilt)

Jeg nævnte Dounreay som værende atypisk, da dette var britternes forsøg på at bygge en full-scale fast breeder reactor. Dette er ikke et militært anlæg, men et forsøgsanlæg.

De resterende installationer er civile.

mvh Martin

38
19. juni 2012 kl. 09:37

Søren Fosberg: "Nu er vi ellers blevet tudet ørerne fulde om at der ingen sammenhæng er mellem civil akraft og militære atomare anlæg. Og så viser det sig at hele molevitten af magnox reaktorer og alt det andet er militære anlæg."

Da Calder Hall blev indviet i 1956 skrev Politiken, at anlægget skulle levere strøm til engelske husmødre og plutonium til de engelske kernevåben. Så det var altså ingen hemmelighed. Siden er tiderne ændret, holdningen til kernevåben er en anden og letvandsreaktorer har en helt anden konstruktion, som ikke indbyder til sammenblanding af våben og strøm.

37
19. juni 2012 kl. 09:14

Hvem er det der har stemt på politikere. der går ind for privatiseringer, jeg har ikke, men jeg skal være med til at betale.

Mærkeligt argument. Er du kun demokrat når din kandidat vinder?

36
19. juni 2012 kl. 08:56

Nej Søren, den detalje overså jeg skam ikke.</p>
<p>Problemet med både Martin og dig er at i blander militære anlæg sammen med civile anlæg.

Der er jo ikke meget ved ikke at have overset den, når du nu igen understreger at du ikke har forstået den.

35
19. juni 2012 kl. 08:44

SHK bringer i vanlig stil debatten på ret faglig kurs, og viser at der sættes penge til siden, men ingen kommentarer.

Såfremt nogle lande, værker ikke har sat penge til siden er det et problem.

Det må disse landes regeringer og værksejere så løse, men det har altså ikke mget med fremtidige muligheder i kernekraft.

SHKs indlæg burde give anledning til mere debat, 24 øre vel og mærke svenske, når dekommissionering er betalt.

Selv om denne ørepris blev fordoblet eller 3-doblet, ja så er det markant lavere priser end de danske løsninger.

34
19. juni 2012 kl. 06:48

Hvor mange kWh har disse 150 værker produceret i deres levetid?

Det ville være relevant at vide hvad 500 mia kr er målt i kr/kWh for den strøm som værker har produceret inden de tages ud af drift.

Alternativt kunne man se på hvad 500 mia kr er i kr/ton sparet CO2 og sammenligne dette med hvad den samme samme CO2-besparelse ville have kostet, hvis man havde anvendt f.eks. sol/vindkraft med gårsdagens teknologi.

33
19. juni 2012 kl. 05:45

På basis af informationerne på hjemmesiden
<a href="https://www.vattenfall.se/sv/produktion.htm">https://www.vattenfall.se/…;
<p>kan der for kernekraftværket Forsmark opstilles nedenstående tabel:</p>
<p>Produktion 2011 TWh 23,6
Gennemsnitlig ydelse MW 2694
Fremstillingspris SEK/MWh 240
Vekselkurs DKK/SEK 0,841
Fremstillingspris DKK/MWh 202
Fremstillingspris excl. skat DKK/MWh 153
Henlæggelser % af fremst. Pris 5,5
Effektskat % af fremst. Pris 24,1
Henlæggelser Mio SEK/år 312
Effektskat Mio SEK/år 1.365
Levetid år 60
Rente % pa. 2,00%
Akkumuleret henlæggelse mio SEK 35.529
Akkumuleret skat mio SEK 155.683</p>
<p>I løbet af 60 år burde henlæggelserne altså udgøre mindst 35 milliarder svenske kroner. Det er dog en slat penge. Hvortil kommer den akkumulerede værdi af skattebetalingerne.</p>
<p>Søren Kierkegaard sagde om sig selv: ”Jeg har et polititalent for sandhed, intet andet.” Gad vide om nogle af de ovenstående debattører også ville have beskyldt ham for fanatisme.</p>
<p>

Når nu Søren Kirkegaard drages ind i debatten så sagde han også : (så vidt jeg husker)

"Poesi er illusion før forstanden, religiøsitet er illusion efter forstanden. Ethvert Individ, der ikke lever enten poetisk eller religiøst, er dum"

Kan man deraf konkludere at tilhængere af a-kraft er enten politiske eller religiøse. Og bare er bare dumme ? Eller fordi såvel tilhængere som modstandere alle lever i hver deres illusion ?

32
19. juni 2012 kl. 01:28

Du overser en enkelt lille detalje - disse udgifter har ikke noget med civil elektricitetsproduktion på atomkraftværker at gøre - det er militære anlæg.

Nu er vi ellers blevet tudet ørerne fulde om at der ingen sammenhæng er mellem civil akraft og militære atomare anlæg. Og så viser det sig at hele molevitten af magnox reaktorer og alt det andet er militære anlæg.

Jeg er rystet.

31
19. juni 2012 kl. 00:47

[quote]Du overser en enkelt lille detalje - disse udgifter har ikke noget med civil elektricitetsproduktion på atomkraftværker at gøre - det er militære anlæg.</p>
<p>M

Eller var det dig selv der overså følgende lille detalje i Martins indlæg:

Disse er atypiske, men det betyder stadig at britterne regner med at bruge 14 milliarder pund på afvikling for de resterende, ret få, installationer.

[/quote]

Nej Søren, den detalje overså jeg skam ikke.

Problemet med både Martin og dig er at i blander militære anlæg sammen med civile anlæg. De hører simpelt hen ikke med i regnskabet for afvikling af civil atomkraft.

M

30
19. juni 2012 kl. 00:30

Du overser en enkelt lille detalje - disse udgifter har ikke noget med civil elektricitetsproduktion på atomkraftværker at gøre - det er militære anlæg.</p>
<p>M

Eller var det dig selv der overså følgende lille detalje i Martins indlæg:

Disse er atypiske, men det betyder stadig at britterne regner med at bruge 14 milliarder pund på afvikling for de resterende, ret få, installationer.

29
18. juni 2012 kl. 23:24

@Jens Stubbe

Tak for opvisninger om "sidenomsnak". Har du lagt mærke til at det drejer sig om AK og ikke USA's militærpolitik. Du definerer kloge mennesker ud fra dit eget følelsesmæssige kaos fordi du tror at kloge mennesker er som dig. Det er lige at sidde i sejlbåden og puste på sejlerne.

mhv.

28
18. juni 2012 kl. 22:56

Citat Bjarke Mønnike:

----"Tillykke Jens Stubbe.......kom tilbage til debatten når du kan læse. Du rykker op i næste klasse når du kan stave mit navn :o)"-----

Kære Bjarke Münnike, nu har jeg flere gange skrevet dit navn forkert i håb om at Du opdager at Du skriver andres navne forkert (i dette tilfælde mit). Når jeg næste gang skriver Bjyrke Mynnygi, så har Du igen glemt at skrive Huber med u.

27
18. juni 2012 kl. 22:40

På basis af informationerne på hjemmesidenhttps://www.vattenfall.se/sv/produktion.htm

kan der for kernekraftværket Forsmark opstilles nedenstående tabel:

Produktion 2011 TWh 23,6 Gennemsnitlig ydelse MW 2694 Fremstillingspris SEK/MWh 240 Vekselkurs DKK/SEK 0,841 Fremstillingspris DKK/MWh 202 Fremstillingspris excl. skat DKK/MWh 153 Henlæggelser % af fremst. Pris 5,5 Effektskat % af fremst. Pris 24,1 Henlæggelser Mio SEK/år 312 Effektskat Mio SEK/år 1.365 Levetid år 60 Rente % pa. 2,00% Akkumuleret henlæggelse mio SEK 35.529 Akkumuleret skat mio SEK 155.683

I løbet af 60 år burde henlæggelserne altså udgøre mindst 35 milliarder svenske kroner. Det er dog en slat penge. Hvortil kommer den akkumulerede værdi af skattebetalingerne.

Søren Kierkegaard sagde om sig selv: ”Jeg har et polititalent for sandhed, intet andet.” Gad vide om nogle af de ovenstående debattører også ville have beskyldt ham for fanatisme.

26
18. juni 2012 kl. 22:21

Umiddelbart virker 500 milliarder lavt sat for afvikling af alle reaktorer i Europa når Storbritannien's NDA selv regner med at bruge 49 millarder pund, 453 milliarder DKK, på afvikling:</p>
<p><a href="https://www.nda.gov.uk/documents/upload/Annual-Report-and-Accounts-2010…;
<p>Liabilities på page 23 (som forvirrende nok er at finde på side 28).</p>
<p>Her tegner den økonomiske katastrofe Sellafield, og i mindre grad Dounreay, sig for >70%. Disse er atypiske, men det betyder stadig at britterne regner med at bruge 14 milliarder pund på afvikling for de resterende, ret få, installationer.</p>
<p>Det er iøvrigt værd at bemærke at de estimerede udgifter er vokset fra 29,7 millarder pund i 2006 til 49 milliarder pund i 2011 på trods af at man har brugt 2-3 millarder pund om året.</p>
<p>mvh
Martin

Du overser en enkelt lille detalje - disse udgifter har ikke noget med civil elektricitetsproduktion på atomkraftværker at gøre - det er militære anlæg.

M

25
18. juni 2012 kl. 20:04

Tillykke Jens Stubbe.......kom tilbage til debatten når du kan læse. Du rykker op i næste klasse når du kan stave mit navn :o) Bortset fra det så bliver der antageligt koldt at sidde i rundkreds i jordhulerne for dine oldebørn, hvis de ikke er udvandret i tide.

Korrekt Erik Nørgaard.

Peter Hüber. Hvem er det der har stemt på politikere. der går ind for privatiseringer, jeg har ikke, men jeg skal være med til at betale. Jeg er ganske enig i at man tilsyneladende har "glemt" dekommisioneringen hos E.on af årsager ,som jeg beskrev under punkt 2. i mit tidligere indlæg. At de unge uden erfaring og opdragelse så bare kører derudaf fordi punktet opsparing ikke er en del af deres værdigrundlag er rædselsfuldt at betragte.

Men da vi her tillands kun har et problem med Risø´s efterladenskaber hvor man dog på bedste molbovis vil flytte det til fire andre kommuner og grave det ned istedet for at lade det blive hvor det er. Vi har rigeligt med nedgravede lossepladser i forvejen. Så det er ikke løsningen.

Det er forståeligt at man kan være imod Akraft , når man hører politiske overvejelser den slags og jeg er bestemt enige med modstanderne af Akraft, at så længe at den mest magtfulde politiker Margrethe Vestager, i fuldt alvor utrykker at Helle Thorning Schmidt er den mest velegnede statsminister, siger det mere om de radikales dømmekraft end om regeringens uegnethed.....men med en sådan børnehaveregering foretrækker jeg da sandeligt også at undgå Akraft.....hvis jeg skal være ærlig....og det skal man jo :o)

24
18. juni 2012 kl. 20:01

@ Janos

Der er da klare fronter og en ret pluralistisk debat her.

Vi skal da alle sammen betale for energi.

Kloge mennesker søger at sikre en vedvarende økonomisk bæredygtighed og at udbrede velstand til hele verden.

Eneste mulighed er vedvarende energi, så de meget små investeringer, der er foretaget i vedvarende energi er givet super godt ud.

Iøvrigt er de samlede investeringer i vedvarende energi kun nået op på små brøkdedele af hvad der er givet til KK og fossil energi.

Obama har f.eks. 15.000 ansatte på USA's ambassade i Irak og har direkte støtte KK med $8 milliarder + hvad militæret har købt ind for.

I USA har man netop nu en kamp om, at det skal være ulovligt for US army at forske i biofuels.

USA har såmænd også pålagt kinesiske solceller en straftarif på 31%.

Bag festtalerne har der længe været tale om systematisk misinformation om de reelle omkostninger ved forskellige energiformer.

23
18. juni 2012 kl. 20:01

@ Janos

Der er da klare fronter og en ret pluralistisk debat her.

Vi skal da alle sammen betale for energi.

Kloge mennesker søger at sikre en vedvarende økonomisk bæredygtighed og at udbrede velstand til hele verden.

Eneste mulighed er vedvarende energi, så de meget små investeringer, der er foretaget i vedvarende energi er givet super godt ud.

Iøvrigt er de samlede investeringer i vedvarende energi kun nået op på små brøkdedele af hvad der er givet til KK og fossil energi.

Obama har f.eks. 15.000 ansatte på USA's ambassade i Irak og har direkte støtte KK med $8 milliarder + hvad militæret har købt ind for.

I USA har man netop nu en kamp om, at det skal være ulovligt for US army at forske i biofuels.

USA har såmænd også pålagt kinesiske solceller en straftarif på 31%.

Bag festtalerne har der længe været tale om systematisk misinformation om de reelle omkostninger ved forskellige energiformer.

22
18. juni 2012 kl. 19:35

Citat Bjarke Mønnike:
------".herunder at undlade en dekommisionerings opsparing, der så siden er bleven glemt......ligesom de mange der fylder 65 uden at have sparet en klink op bliver statens problem, således kan Akraftværker også blive statens problem."-------</p>
<p>Med hvilke penge tror Bjarke Mønnike egentlig at E.on har købt sig ind på det danske marked.</p>
<p>Alle tyske a-kraftværker har til dekommissionering foretaget henlæggelser. Det er en pengeopsparing før skat.
Da det tyske skattevæsen ikke har krævet øremærkning af pengene. kan de bruges til alle slags eventyr. De tyske elkoncerner fik på den måde fyldt en "Krigskasse" med hvilken de kunne lege stormagt.</p>
<p>Om E.on engang kan få solgt sine danske foretagender for at betale for dekommissionering i Tyskland må man vente og se. Hvis ikke kineserne eller andre fremmede må tage over, så skal vel den danske stat sørge for pengene til udbetalingen.

Dvs. De penge A-kraft industrien har skulle "lægge til side" til dekommisionering har ejerne frit kunne disponere over til investeringer? Måske også som likvid kapital?

Mao. Pengene til dekommisionering ligger altså trygt og godt i form af værdipapire, optaget i et stærkt bobleøkonomisk scenarie..Ha..Det er altså ret sjovt..hvis ikke det var så forbandet tragisk.

Svindel

21
18. juni 2012 kl. 19:18

Jeg leser gang på på gang at skatteydere skal betale for dekomissionering og E.on og RWA og de andre har tjent rigeligt på kassen. Og gæt hvem hvem skal betale for den alternativ energi og hvem tjener på den?

mvh.

20
18. juni 2012 kl. 18:25

Bjarke, er det monstro Fyrtøjet du mener?

19
18. juni 2012 kl. 18:02

Citat Bjarke Mønnike: ------".herunder at undlade en dekommisionerings opsparing, der så siden er bleven glemt......ligesom de mange der fylder 65 uden at have sparet en klink op bliver statens problem, således kan Akraftværker også blive statens problem."-------

Med hvilke penge tror Bjarke Mønnike egentlig at E.on har købt sig ind på det danske marked.

Alle tyske a-kraftværker har til dekommissionering foretaget henlæggelser. Det er en pengeopsparing før skat. Da det tyske skattevæsen ikke har krævet øremærkning af pengene. kan de bruges til alle slags eventyr. De tyske elkoncerner fik på den måde fyldt en "Krigskasse" med hvilken de kunne lege stormagt.

Om E.on engang kan få solgt sine danske foretagender for at betale for dekommissionering i Tyskland må man vente og se. Hvis ikke kineserne eller andre fremmede må tage over, så skal vel den danske stat sørge for pengene til udbetalingen.

18
18. juni 2012 kl. 17:48

.........børnehavepædagogernes fantastiske indsats.
Det er lykkedes for dem at hjernevaske de børn de har haft under deres vinger så grundigt at de hverken kan tænke læse huske eller sondre plus at deres forestillinger om statskassens evne til at forsørge alle er på samme stade som i HC Andersens eventyr Fyrtårnet.

Du er bare misundelig Bjarke over at du ikke har fået fingre i dem (altså børnene). Gør som Per Hansen og lave en folkeoplysende hjemmeside. "Bjarkes Børneservice" service kunne den hedde. Eller hvad med Hjernevask.dk/Kernekraft.

17
18. juni 2012 kl. 17:23

@Jens Toft Ravn Petersen

Jeg har teenagere, så jeg har også hævet stemmen nogen gange imod det enorme svineri de efterlader efter fester.

Modsat deres fester, så har KK aldrig været sjov, nyttig eller festlig.

KK har selvfølgelig leveret elforbrug med mindre CO2 emission, men for det første udgør elforbrug kun en lille del af det globale energiforbrug og for det andet, så har KK været en gøgeunge som har sat prop i udviklingen af vedvarende energi. Verdenssamfundet har ulykkeligvis dirigeret økonomi i den forkerte retning ved satsningen gennem årtier på KK.

Ironisk nok har denne verdens dygtige ingeniører siden KK blev lanceret leveret adskillige teknologiske gennembrud som langt overgår KK mht. at nedsætte CO2 udslip.

LED belysning kommer til at nedsætte elektricitetsforbruget med ca. 1/3 når det er fuldt implementeret og sådan er der mange virkeligt banebrydende energiteknologier, der sparer energi og dermed giver hele kloden massive positive effekter uden kedelige bivirkninger.

Og så er de fritgroede teknologiske innovationer forøvrigt, hverken drevet af militære behov, massive offentlige investeringer og begunstigelser eller som det fremgår af artiklen og de vågne bloggere af at kostbar dekommissionering kan tørres af på alle os andre.

Ps. Nok troligt at børnehave pædagoger har et klarere billede af, hvordan verden hænger sammen end Bjarne Mønnike vælger at kreditere dem for. Hvis jeg var børnehavepædagog, så ville jeg ikke føle mig udhængt af Bjarne, der åbenlyst har en farvet virkelighedsopfattelse. Utallige postulater har været fremme om, at der afsættes dit og dat til dekommissionering ud af hver produceret kiloWatt, men ingen har rent faktisk endnu set et KK værk, hvor dekommissionering blev betalt af dem som drev værket, hvis der ikke tilfældigvis var tale om offentligt ejede KK værker. Og håndtering af radioaktivt affald har inkluderet fuldstændig horrible skandaler. Længe leve børnehavepædagogers sunde fornuft.

16
18. juni 2012 kl. 17:14

Vi vil få 150 af dem.

15
18. juni 2012 kl. 15:58

.........børnehavepædagogernes fantastiske indsats. Det er lykkedes for dem at hjernevaske de børn de har haft under deres vinger så grundigt at de hverken kan tænke læse huske eller sondre plus at deres forestillinger om statskassens evne til at forsørge alle er på samme stade som i HC Andersens eventyr Fyrtårnet.

Vil bare en af de ovenstående debattører vise eller finde et sted hvor vi som går ind for Akraft her i debatten pastår at der ikke er udgifter ved dekommisionering. At påstå at dette skulle være en chokerende overraskelse for os hører med i argumentkataloget hvor jorden påstås flad.

Hvis der ikke findes penge til dette skyldes det to ting .

  1. Dårlige politikere der lyver sig til magt og ikke sørger for lovgivning der skal sikre dette. Vi har adskillige af de typer gående frit her i Europa.

  2. at Akraft i begyndelsen skulle konkurrere med utroligt billige etablerede fossile energikilder hvorved der desværre nok blev klippet en hæl og en tå i begyndelsen, for at få det til at løbe rundt....herunder at undlade en dekommisionerings opsparing, der så siden er bleven glemt......ligesom de mange der fylder 65 uden at have sparet en klink op bliver statens problem, således kan Akraftværker også blive statens problem

Til slut vil jeg bemærke at kulkraft er jo langt billigere end Akraft....både i drift og dekommisionering......at kraftværksgrundene er ubrugelige som Østre gasværksgrunden gllemmer mange i farten. Modsat skal man så affinde sig med et eller uønsket CO2 udslip og en voldsom mængde radioaktivt nedfald.........men det er jo ikke farligt for det kommer jo fra et kulkraftværk....

Sarkasme og forargelse er present.

14
18. juni 2012 kl. 15:39

"får det danske affaldsproblem fra Risø til at ligne et styk krøllet ispapir midt i Fælledparken."

Ha Ha, den sammligning synes jeg er både sjov og rigtigt god. For det er da sjovt, på den sarkastiske måde forstås, at der blandt de borgere som smider affald over alt omkring sig i vort land sikkert er mange af dem som, endnu en gang med hovedet under armen, forbander atomkraft langt væk. De har ikke en gang overvejet, hvorledes vores luft og miljø ville have haft det, hvis det 20. århundrede og nullerne havde været baseret på udelukkende fossile brændsler. Og deres egen livsstil forudsætter til og med også ubegrænsede mængder energi, for eksempel fordi de hvert andet år er nødt til at købe en ny smartphone med et helt nyt...design. Tomme kalorier. Atomkraft Ja tak! He He.

(Jeg er så træt af alt det affald som flyder i vores byer!).

13
18. juni 2012 kl. 15:27

Umiddelbart virker 500 milliarder lavt sat for afvikling af alle reaktorer i Europa når Storbritannien's NDA selv regner med at bruge 49 millarder pund, 453 milliarder DKK, på afvikling:

https://www.nda.gov.uk/documents/upload/Annual-Report-and-Accounts-2010-2011.pdf

Liabilities på page 23 (som forvirrende nok er at finde på side 28).

Her tegner den økonomiske katastrofe Sellafield, og i mindre grad Dounreay, sig for >70%. Disse er atypiske, men det betyder stadig at britterne regner med at bruge 14 milliarder pund på afvikling for de resterende, ret få, installationer.

Det er iøvrigt værd at bemærke at de estimerede udgifter er vokset fra 29,7 millarder pund i 2006 til 49 milliarder pund i 2011 på trods af at man har brugt 2-3 millarder pund om året.

mvh Martin

12
18. juni 2012 kl. 15:09

Træls problem uden nemme løsninger.

KK kan hverken betale vedligehold til acceptable standarder, forsikring eller dekommissionering.

Regningerne må vi andre samle op.

Mckinsey forudser yderligere 70% prisfald på PV frem til 2020 => prisen bliver under $0.2 per Watt for paneler.

Udviklingen for vindenergi er også gunstig.

Begge dele udhuler det økonomiske grundlag for KK. Det samme gælder i høj grad også for kulkraftværker, hvor investorerne også skal være forsigtige med kapitalbindingen over flere årtier.

11
18. juni 2012 kl. 14:46

Nå ja, hvis man ikke har saglige argumenter til sagens substans kan man selvfølgelig altid finde formelle indsigelser istedet for derved at undgå en stillingtagen til sagens helt elementære præmisser: nemlig påstanden om A-kraftens helt uantastelige økonomiske bæredygtighed og/eller miljørigtighed.

Med venlig hilsen

10
18. juni 2012 kl. 13:47

Selvfølgeligt er det ikke en chok. Hvis tallet holder, vil det forhøje investeringsomkostningerne med omkring 1 million$/MW, dvs 25% af dagens pris af 4 million$/MW af de forhåbentlig fremtidige . Men jeg tvivler på det 500 milliard. Når man skal komme til værket vil man finde en hel del ny teknologi, genbrug af brændselselementer, robotter, automatisering og billige depoter. Og de nye AK's vil meget mindre krævende for dekomissionering. O så vil dine og mine børnebørn og deres efterkommere få lov til at leve i hus i stedet for huller.

mhv.

9
18. juni 2012 kl. 13:40

Det indlæg diskvalificerer jeg pga. dets sprogbrug

  • me2! :)
7
18. juni 2012 kl. 12:52

Ja, det må komme som et grimt chok for atomkraftfanatikerne, at der også kommer en tid efter at deres "strålende" energifremstillingsmåde har leveret "billig" energi - som i deres øjne er den bedste, mest ufejlbarlige, ja ligefrem den eneste måde at fremstille energi på. For der kommer jo også en regning, der skal betales bagefter - og men den giver de jo meget behændigt videre til de næste mange generationer, ved at proppe det kogende og ulmende affald i nogle tønder, som kun holder i 30 år, og som ingen iøvrigt vil have. "Slutdepot" er newspeak for denne såkaldte "løsning" - som ikke gør atomkraft til en løsning, men til et problem. Det kogende og "strålende" affald, der kommer ud af det, kan måske nok betragtes som et foreløbigt slutprodukt af energifremstillingen, og det affald skal man jo også forholde sig til - men desværre er atomkraftfanatikerne dem, der allermindst forholder sig til denne meget væsentlige problemstilling. Andre steder i vores ellers meget udviklede samfund skal vi jo genbruge vors affald og indtænke fra-vugge-til-vugge i vores produktdesign, men lige hvad angår den allerværst tænkelige type affald gælder alt dette naturligvis ikke. Og det gør det jo ikke mindre uhåndterligt. Men hvad, affaldet skal jo bare dumpes et "passende" sted - ude af øje, ude af sind - måske i en nedlagt mine i en fattig afrikansk stat, eller i synkefærdige atomskibe i havnen i Murmansk - sådan at andre må døje med følgerne i de næste mange tusinder af år. Problemet er bare, at så udgør det jo pludselig ikke en slutning på "atomeventyret", men derimod begyndelsen på uløselige problemer for de næste mange generationer efter os. Sikke en "gave" at få fra atomkraftfanatikerne - de om muligt mest snæversynede og kortsynede af nutidens medmennesker. "Gave" - eller også er det snarere en regning, der slet ikke kan betales! Og mindst af alle vil atomkraftfanatikerne hverken betale eller overhovedet forholde sig til deres "strålende" affald, for ellers havde de vel forlængst - i deres uendelige visdom - udtænkt en egentlig løsning på de problemer, de skaber med deres problemfrie og ufejlbarlige måde at fremstille energi på. Vi andre fornuftige mennesker vil naturligvis ikke have affaldet - fordi vi i atomkraftfanatikernes øjne er dumme og uoplyste - eller også er det fordi vi så meget bedre ved, at et "slutdepot" ikke udgør en slutning, men derimod begyndelsen på problemer for vores efterkommere i de næste mange tusinde år.

6
18. juni 2012 kl. 12:26

der må vel være masser af penge til at pille dem ned igen. De har jo sparet så meget i deres levetid. Så de ca. 3,3 milliarder kroner pr. værk, er vel ikke noget problem! eller var der nogle der glemte at gennem pengene?

5
18. juni 2012 kl. 09:59

[quote] »Mig bekendt har ingen lande holdt et atomkraftværk kørende mere end 60 år.

Det er måske ikke så overraskende når alle atomkraftværker, bortset fra en eksperimentel reaktor i 1951, er bygget efter 1952 (kilde: wikipedia). [/quote]

Den hæftede jeg mig også ved.

Det relevante spørgsmål må være hvor mange reaktorbeholdere der er blevet skrottet og i hvilken alder, fordi neutronbombardementet har gjort dem skøre ?

Jeg har ikke lige nogen kilder, men jeg tvivler på at det betyder at tallet er nul.

4
18. juni 2012 kl. 09:36

men endnu ikke endeligt godkendt i Riskdagen....

Freudian slip ;-D

3
18. juni 2012 kl. 09:36

»Mig bekendt har ingen lande holdt et atomkraftværk kørende mere end 60 år.

Det er måske ikke så overraskende når alle atomkraftværker, bortset fra en eksperimentel reaktor i 1951, er bygget efter 1952 (kilde: wikipedia).

2
18. juni 2012 kl. 08:31

En opgave, som Global Data anslår til at koste 484 milliarder kroner.

Det lyder som et slagtilbud. Bare med at komme igang inden prisen stiger.

1
18. juni 2012 kl. 07:30

Man kunne nævne i sammenhængen: Hvor meget er der så lagt til side til dekommisionering ialt?