Ny prototype af coronatest giver svar på 10 minutter

Illustration: Wikimedia Commons

En gruppe forskere fra Frankrig har udviklet en coronatest, der kan give svar tre gange hurtigere end den hurtige antigen-test og med næsten den samme nøjagtighed som den langsommere PCR-test. Det skriver The Guardian.

En indledende undersøgelse af 300 prøver har vist, at testen i 90 procent af tilfældene er lige så nøjagtig som en PCR-test, både når det kommer til positive og negative svar. Testen er dog foreløbig en prototype og er altså endnu ikke taget i brug.

Testen, der har fået navnet CorDial-1, kræver i modsætning til PCR-testen ikke behandling i et laboratorium og er udviklet til at sende svar til en smartphone inden for 10 minutter.

»Den kan masseproduceres meget hurtigt og har indlysende anvendelsesmuligheder for hospitaler og lufthavne, men også for familielæger og farmaceuter,« siger David Devos, der er professor ved Lille Universitet og en af forskerne bag testmetoden, til det franske medie Actu.fr.

Tester med elektroder

Fremgangsmåden for CorDial-1 er meget anderledes fra de andre tests, der kræver materiale fra næse eller svælg.

Testen udføres ved, at enkelt-domæne antistoffer, de såkaldte nanobodies, placeres på en elektrode og fungerer som en elektrokemisk biosensor. Enkelt-domæne antistofferne er fremstillet af antistoffer fra kamelfamilien, der blandt andet omfatter kameler og lamaer, fordi de er mere stabile end antistoffer fra andre levende væsner.

Enkelt-domæne antistofferne kan identificere virussens spike-protein i en biologisk prøve, som indvirker på strømmen fra elektroden. Den afvigelse måles på en enhed, der er på størrelse med et USB-stik, og vises på en graf i realtid på en smartphone.

Højden på grafen angiver, om prøven er positiv eller negativ. Metoden vil på sigt også kunne vise den virale belastning og tilstedeværelsen af virusmutationer, fortæller forskerne.

I den kommende tid vil forskergruppen, der kommer fra universiteterne i Marseille og Lille og det franske nationale center for videnskabelig forskning CNRS, gennemføre et tre måneders forsøg, hvor testen skal afprøves på 1000 mennesker.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er andre tests på vej som er baseret på VOC med et enkelt blæs og hvor resultatet er klar på mindre end et minut. Det bliver spændende at følge udviklingen af hurtige COVID tests.

 • 5
 • 0

Denne teknologi lyder til at kunne få mange andre anvendelsesmuligheder. Specielt hvis man kan lave en biochip med tusindevis af antistoffer, for alle mulige sygdomme!

Man ville kunne scanne for et hav af infektionssygdommen med også mange andre sygdomme, der efterlader proteiner i blodet, der måske kunne spores på denne måde. F.eks. kræft.

Det kunne give ordet "sundhedstjek" en helt ny betydning.

 • 3
 • 1

Det er da positivt at der sker parallel udvikling OG med forskellig teknologi.

Dog savner jeg undersøgelser af hvordan selve prøveudtagningen påvirker pålideligheden. Den kendte PCR test benytter eet halsskrab, og den samlede nøjagtighed er vist 95%. Så prøvetagningen spiller en lille rolle.

Andre kritisere den første Quick Test for nøjagtighed. Fra udlandet forlød 60%. Det hjemlige studie viste meget mere (måske prøvetagningen), MEN prøven tog 15 minutter. Hvad nu hvis der blev lavet TO prøver, som tager 18 minutter, hvad er det samlede resultat ? Måske 92% - regn selv efter.

Måske skal "vi" lige gentænke tests, som måske umiddelbart er mindre nøjagtige ? 1-2 dage for en PCR test >< 10-20 minutter for andre ?

 • 3
 • 0

.. så mangler vi bare den sædvanlige "app"

Hvis man nu går til The Guardian, så kan man læse følgende:

The nanobodies detect the spike protein of the Covid-19 virus in a biological sample and react, changing the electrical current across the electrode. That change is measured by a device the size of a USB key, and displayed in real time on the screen of an attached smartphone as a signal on a graph.

Mao. der er tale om en at man måler på en elektrisk ladning - det kan man sikkert også gøre med andre instrumenter, eller en computer, men i vanlig ånd, så skal buzzwordet smartphone straks på banen.

 • 4
 • 2

Mao. der er tale om en at man måler på en elektrisk ladning - det kan man sikkert også gøre med andre instrumenter, eller en computer, men i vanlig ånd, så skal buzzwordet smartphone straks på banen.

Og en app. Hvis ikke der er en app, eksisterer det ikke.

 • 2
 • 0

hej folkens - tror vi er undervejs ud på et sidesport - naturligvis kan man sikkert måle det med meget andet men engang imellem kan det være praktisk at anvende det ved hånden søm's princip - det er sku praktisk hvis det måleinstrument der er behov for kunne være en mobil-telefon med en nogenlunde std USB port...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten