Ny prognose: Femerntunnel kaprer op til 1.644 biler om dagen fra Storebælt

19. marts 2019 kl. 13:1228
Ny prognose: Femerntunnel kaprer op til 1.644 biler om dagen fra Storebælt
Illustration: Femern A/S.
Trafikprognosen for den kommende sænketunnel under Femern Bælt er blevet opdateret, efter at konsulenter for fire år siden påpegede huller i beregningerne. Den nye prognose giver det enorme projekt bedre økonomiske udsigter end de hidtidige estimater.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mellem 1.507 og 1.644 personbiler per døgn vil fravælge Storebælt til fordel for den kommende forbindelse over Femern Bælt. Det er resultatet af en ny analyse fra det tyske rådgivningsfirma Intraplan, som har opdateret prognosen for den forventede trafikoverførsel mellem de to forbindelser, når Femern-tunnellen står færdig. Transportministeriet har i dag oversendt den nye analyse til Folketinget.

Det var netop Intraplan, som udarbejdede den oprindelige trafikprognose for Femernforbindelsen, hvori Femerntunnelen ventedes at kapre en fjerdedel af bilerne fra Storebæltsforbindelsen.

Læs også: Nu skal Femerns tyske trafikkonsulenter kvalitetssikre deres egne prognoser

Da konsulenthuset COWI i 2015 gennemførte en ekstern kvalitetssikring af prognosen, konkluderede konsulenterne, at »der er usikkerheder i prognoserne, blandt andet fordi udgangspunktet med trafik i 2011 er baseret på et svært dokumenterbart datagrundlag for specielt den nuværende trafik over Storebælt. Endelig er der elementer i prognosen, som forekommer undervurderet, primært i relation til dynamiske effekter og nygenereret trafik«.

Opdaterer egen prognose

På den baggrund bad Transportministeriet samme år Sund & Bælt om at underbygge den forventede trafikoverførsel bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Intraplan har denne gang ved hjælp af mobildata undersøgt trafikken over Storebælt i seks uger og derefter skaleret tallet op til et estimat for hele 2018.

Læs også: To statsrevisorer kræver svar: Hvorfor blev Femern-undersøgelse afbrudt?

Intraplan regner på den baggrund med, at 626.364 personbiler årligt krydser Storebælt og området ved grænsen mellem Danmark og Tyskland i samme tur. Af dem regner Intraplan med, at mellem fem og ti procent kører til og fra området omkring Nordslesvig. Resten af biltrafikken vil vælge Femernforbindelsen frem for turen over Storebælt, hvilket giver et groft estimat på mellem 550.000 og 600.000 biler årligt.

Dermed lander Intraplan altså på, at mellem 1.507 og 1.644 personbiler per døgn vil rykke fra Storebælt til Femern Bælt.

Bedre økonomisk udsigt

Med andre ord forventer Intraplan en større overførsel af biltrafik end i den seneste finansielle analyse, der blev lavet efter beslutningen i 2017 om at sænke taksten på Storebælt med 25 procent. Det medførte i Sund & Bælts eget estimat et dyk i trafikoverførslen mellem Storebælt og Femern Bælt på lige omkring 25 procent, fra 1.967 til 1.422 personbiler per døgn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Lavere takst over Storebælt vil koste Femerntunnel 70 millioner om året

Det betød, at Femernforbindelsen stod til at tabe indtægter svarende til 70 millioner kroner hvert år. Tilbagebetalingstiden for forbindelsen måtte derfor forlænges fra 33 til 36 år. Med andre ord ser de økonomiske udsigter i projektet noget lysere ud, hvis den nye prognose på mellem 1.507 og 1.644 personbiler per døgn holder.

Det fremgår ikke af Intraplans rapport, hvordan takstnedsættelsen på Storebælt denne gang påvirker forventningen om, at hele 90 til 95 procent af den dansk-tyske grænseoverskridende trafik over Storebælt vil vælge Femernforbindelsen i stedet.

Femern A/S har endnu ikke offentliggjort en opdateret finansiel analyse på baggrund af den nye trafikprognose.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
21. marts 2019 kl. 18:42

Med denne udmelding af dette rådgivnings firma, da må man kigge nærmer på ekstimiteten i sammen ligning med E45 "Vejle Fjord Broen". Med andre ord, ej negativt sagt og ment, men positivt vel at mærke. Med sammen hold til udvidelse af E20 mod Odense og Køge motorvejen, sidste nævnt fra at hedde 6 sporret til i dag at hedde 10 sporret.

Kan tundelrørene blive dimensioneret en tak størrer? Med andre ord, til at hedde 8 spor mod de 6. Og 3. jernbane spor mod de 2. Godstoget må ej køre med den samme tempo som hvad et passager tog må, det fik vi jo fortalt da ulykken sketet på Storebæltsbroen.

27
20. marts 2019 kl. 22:33

...i de fleste tilfælde på den benzin der anvendes for at komme sydover og tilbage igen :-)

25
20. marts 2019 kl. 21:11

Er det en fordel eller ulempe hvis shoppingkunderne forsvinder? Helt grundlæggende drejer det sig jo om sjællændere der bruger en hel halv dag på at køre over grænsen for at spare afgifter. Hvis scandlines ikke kan vedligeholde driften af skibene kun med shoppere, og der ikke kommer shoppingbilletter i tunnellen bliver det lige pludselig ikke så interessant at tage til tyskland og shoppe. Og så bliver skatterne og forbruget i DK. Det kan måske betale sig samlet set for staten.

Det virker i hvert fald bizart at staten skal udbyde billige billetter så folk kan køre til et andet land for at spare afgifter.

24
20. marts 2019 kl. 11:17

Ved ikke hvor du har den analyse fra. Har du overhoved sat dig ind i tingene?

nej bruger kun sund fornuft.

Der sejler mange færger/flyvebåde mellem København og Malmö, eller ?

nej men tror du broen blev lavet pga billige shopping billetter? 200 kr tur/retur betaler ikke lånerne af. Det er bare bonus kunder. men hvis de tror shopping kunder på Rødby -puttgarden givet fuld pris for at kører gennem tunnelen tager de fejl. også kan man ikke regne dem med i indkomst grundlaget. medmindre de allerede er regnet som om de kun betaler 1/3 af prisen.

23
20. marts 2019 kl. 10:15

Færgen vil måske stadig sejle, idag kan man ofte finde shopping billetter fra 100-300 kr tur/retur, det kommer tunellen aldrig til at komme ned på, og de fleste folk gider næppe betale de der 5-800 kr for at komme ned og shoppe, så enten fortsætter færgen og folk shopper, eller færgen stopper og folk stopper med at shoppe, de kunder ser tunnelen aldrig...

Der sejler mange færger/flyvebåde mellem København og Malmö, eller ?

22
20. marts 2019 kl. 10:12

Ja og hvor meget koster behandlingen af kraft og HIV-patienter ikke det kan da max dreje sig om 10% af befolkningen. Og hvad skal barnløse med børnehaver og skoler?

Goddag mand, økseskaft.

Det er korrekt, at en stor del af befolkningen heldigvis aldrig får brug for behandling af cancer eller HIV. Men man ved ikke på forhånd hvem det bliver. Derfor har den del af skatterne der går til denne del af sundhedsvæsenet karakter af forsikring. Derimod er gavnen af en Femern forbindelse ret skarpt geografisk opdelt. Men som sagt, jeg har intet imod Femern forbindelsen bliver bygget, bare jeg ikke skal betale mere for at passere Storebælt for at holde hånden under den.

Hvad skal barnløse med børnehaver og skoler? De skal lære børnene at blive kompetente voksne, der kan betale skat til at dække de barnløses hospitaler, pension og pleje. Vi kan godt aftale, at barnløse ikke skal betale for børn, men så skal de heller ikke have nogle offentligt betalte goder efter de stopper med at arbejde...

21
20. marts 2019 kl. 07:10

Man kan ikke sammenligne Storebælt med Øresunds- eller Femernforbindelsen, da sidstenævnte er udenrigsforbindelser, der byder på noget andet. Jeg synes, det er en uskik, at broselskaberne tilbyder andet end bropassage og har en komplet salgsafdeling med de mest underlige tilbud, der intet har med brovirksomheden at gøre. Ud fra mit nordslesvisk ståsted har jeg ingen fordel af Femernforbindelsen og så heller Als-Fyn-forbindelsen blive realiseret. En ny tunnel under Kielerkanalen ved Rendsburg som et fælles dansk-tysk projekt ville gavne erhvervslivet i Jylland og på Fyn meget. Det samme gælder for en tunnel under Elben vest for Hamburg og det kunne også være et fællesprojekt for Tyskland og Danmark. Måske kunne det være en fordel for trafikplanlæggerne, at vende Danmarkskortet på hovedet med syd opad og Herning som udgangspunkt. Da vil enhver kunne se, hvor tranfikinvesteringerne giver bedst mening. Jeg vil formode, at hovedparten af den danske industriproduktion ligger vest for Storebælt og i Jylland især og at udviklingspotentialet giver større afkast end evt. nyetableringer langs 'Femernruten'.

20
20. marts 2019 kl. 07:10

Interessant retorik - blot fordi det er betalingsveje, så hedder det pludselig "kaprer". Havde det været "gratis" veje, ville man da have talt om "aflaster" i stedet for.

18
19. marts 2019 kl. 22:54

Hej Bent Nu er det sådan at ca 20% af en årgang dør af kræft ... plus alle dem der overlever ... Der er en del da der konstateres over 35000 kræfttilfælde om året eller mere end 50% (der fødes ca 60000 om året).

<helt uden ironi ...>

16
19. marts 2019 kl. 21:28

, og de fleste folk gider næppe betale de der 5-800 kr for at komme ned og shoppe, så enten fortsætter færgen og folk shopper, eller færgen stopper og folk stopper med at shoppe, de kunder ser tunnelen aldrig...

Ved ikke hvor du har den analyse fra. Har du overhoved sat dig ind i tingene?

Øresundsbroen i Sverige sælger jo også endagsbilletter til svenskere som tager over og handler i Danmark og omvendt, kombibilletter med hoteller, kombibilletter med Louisiana og kombibilletter med Den Blå Planet. Så hvorfor ikke endagsbilletter til shopping?

https://www.oresundsbron.com/sv/start

15
19. marts 2019 kl. 21:21

Desuden kører Scanlines med massivt overskud på ruten, de vil være i stand til at sætte prisen noget ned.

Den økonomiske kalkyle ville ikke holde i første år på Handelsskolen. Scandlines har stort overskud fordi de har monopol, NU. Når monopolet brydes med en tunnel som er langt hurtigere og langt mere flexible vil man næppe kunne tjene penge på sejlads.

Der var tre gange mere potentiale for fortsat færgedrift over Storebælt, da trafikken var tre gange større. Alligevel opgav Scandlines, Juelsminde-Kalundborg og Vognmandsruten med det samme. Selv Korsør-Lohals måtte opgive.

Det er spil fra galleriet når Scandlines påstår de vil sejle videre på Femern bælt. Giver det ikke mening på Storebælt, giver det slet ikke mening på Femern bælt.

14
19. marts 2019 kl. 20:26

Du glemmer alle dem som nu tager færgen, plus alle dem som vil mene at 15 min er bedre end 45 så indkøb i Tyskland bliver relevante.

Færgen vil måske stadig sejle, idag kan man ofte finde shopping billetter fra 100-300 kr tur/retur, det kommer tunellen aldrig til at komme ned på, og de fleste folk gider næppe betale de der 5-800 kr for at komme ned og shoppe, så enten fortsætter færgen og folk shopper, eller færgen stopper og folk stopper med at shoppe, de kunder ser tunnelen aldrig...

12
19. marts 2019 kl. 15:53

Hvordan du har fået fra overskriften "Ny prognose: Femerntunnel kaprer op til 1.644 biler om dagen fra Storebælt", at de 1.644 biler er det totalte antal biler, der forventes at benytte tunellen per dag, er mig en gåde.

Du har ret. Denne formulering i artiklen snød mig: "Resten af biltrafikken vil vælge Femernforbindelsen frem for turen over Storebælt, hvilket giver et groft estimat på mellem 550.000 og 600.000 biler årligt."

10
19. marts 2019 kl. 15:38

Jeg tror prislejet på Femern er antaget noget højere end Storbælt. Desuden kører Scanlines med massivt overskud på ruten, de vil være i stand til at sætte prisen noget ned. Rapport fra TRM her

9
19. marts 2019 kl. 15:31

Prisen på bilfærgen Rødby - Putgarten kan ikke konkurrere med en fast forbindelse, hvis prislejet er som Storebælt.

6
19. marts 2019 kl. 15:18

Én bil i minuttet. Wow.

Du glemmer alle dem som nu tager færgen, plus alle dem som vil mene at 15 min er bedre end 45 så indkøb i Tyskland bliver relevante. Desuden vil der kommer trafik fra Sverige som nu tager Trelleborg-Rostock og som kan gøre det hurtigere via Öresund + Fehmern.

5
19. marts 2019 kl. 15:10

......at det er sjællændene der får fordel af Fehmarn tunnellen og så er det det som Thomas Pedersen skriver . For nok flyttes der en del biler fra Storebælt og hvad gør det. Sjællændere har altid skulle betale for at komme over bælterne. Nu får de så en nemmere mulighed der tilmed er garanteret en stor udenlandsk betalende kundekreds der ikke altid er kørt over storebælt. Tyskere, nordmænd, svenskere og andre europæere har også valgt Hirshals og Frederikshavn som overfartssteder.

4
19. marts 2019 kl. 15:09

Én bil i minuttet. Wow.

3
19. marts 2019 kl. 14:56

Bare ikke på bekostning af, at prisen for Storebælt skal holdes kunstigt oppe for at forhindre, at bilisterne "siver" den forkerte vej.

Er det bare mig der synes, at der er noget helt galt, hvis et projekt af denne type skal argumenteres på denne måde. Man har ikke politisk mod til at sige: "Vi vil bare have denne bro, fordi det vil vi. Basta.", så man forsøger at argumentere med tal.

Min glæde ved at passere Storebæltsbroen er ikke, at jeg har sparet 2½ time til en værdi af XX kr. i nationaløkonomien, men at mit liv er blevet lettere, og min aktionsradius er forøget.

Storebælt er til gavn for, lad os sige 80% af danskerne til en nutidspris på ca. 40 mia kr. Femernforbindelsen er til gavn for maksimalt 50% af befolkningen til en pris på 60+ mia kr. Men derfor kan den sagtens være pengene værd alligevel. Indbyggerne i Hamborg er super-glade for deres operahus, der overskred budgettet med en faktor 4-5 (husker ikke det præcise tal).

Jeg kan sagtens unde folk der bor øst for Sorø denne glæde - jeg har det bare stramt med, hvis jeg skal betale for det når jeg kører over Storebælt. For jeg får aldrig glæde af den forbindelse.

2
19. marts 2019 kl. 14:24

Godt gået Femern, jeg kan allerede se modstandernes skuffede miner for mig. Det var bestemt ikke hvad de ventede. Glæder mig til at se om der kommer surmulekommentarer til det her :-)

1
19. marts 2019 kl. 13:52

Når man ser på det anslåede antal af biler fra prognogsen, begynder man at overveje, om Intraplan overhovedet regner med usikkerheder.