Ny produktionsmetode muliggør 'stinkende billig' brint

Forskere ved DTU er nu i stand til at løfte effektiviteten af brintfremstilling ved hjælp af elektrolyse til et helt nyt niveau, uden at det går ud over omkostningerne. Det skyldes udvikling af en proces til fremstilling af elektroder.

Materialerne og grundideen til de nye elektroder har egentlig været kendt i mange år:

»Men vi har bare fremstillet dem en hel del smartere, end andre har været i stand til,« siger professor Per Møller, der sammen med ph.d.- studerende Cecilia Kristin Kjartansdóttir, har stået i spidsen for udviklingsarbejdet, som er foregået på afdelingen for Materialeteknologi og Udvikling under Institut for Mekanisk Teknologi

Ideen er, at elektroderne er påført et tyndt lag af såkaldt 'Raney-nikkel' - en legering af nikkel og aluminium først beskrevet for over 90 år siden:

»Ved hjælp af elektrokemiske processer er vi i stand til selektivt at fjerne aluminium og dermed opbygge en ekstremt stor overflade, hvor den katalytiske proces kan foregå,« forklarer Per Møller.

Det vil med andre ord sige, at forskerne helt undgår at bruge det kostbare platin, som ellers har været nødvendigt for at holde virkningsgraden oppe:

»Det er derfor, vi kan gøre det stinkende billigt. Vi skal ikke ud at opfinde nye materialer eller metoder. Det hele er principielt kendt. Det eneste, vi har tilført, er viden om elektrokemisk procesteknologi,« siger Per Møller.

Og netop derfor vil Per Møller heller ikke gå mere i detaljer omkring, hvordan forskerne helt præcist har gjort, for det er her hemmeligheden ligger. Resultatet er en elektrode, som koster under en tiendedel af, hvad man ellers skal betale.

Erhvervssamarbejde i Herning

Arbejdet med udvikling af nye metoder til katalytisk fremstilling af brint blev for tre år siden sat i gang af virksomheden GreenHydrogen i Herning. Man valgte at satse på to forskellige metoder: Keramiske elektroder, som Risø DTU i Roskilde har specialiseret sig i, og Raney-nikkel-elektroderne fra Per Møllers forskningsgruppe i Lundtofte. Direktør i GreenHydrogen Jørgen Krogsgaard Jensen siger:

»Vi har med DTU's forskning fået vist, at der kan opnås betydelige kvantespring på virkningsgraden. Vi har hele tiden fokuseret på, at der skal udvikles kommercielle anlæg, og det ser vi ud til at kunne opnå,« siger Jørgen Krogsgaard Jensen.

Lige nu står et anlæg og kører hos H2-College i Herning. Det producerer 4 normalkubikmeter brint i timen ved 30 bar og en procestemperatur på 100 grader celsius. Det eneste, som skal tilføres, er rent vand og el.

Den store udfordring for GreenHydrogen bliver nu at bære resultaterne fra laboratoriet over i anlægget, og Jørgen Krogsgaard Jensen forventer, at de inden længe vil have et anlæg, som kan producerer én normalkubikmeter brint ud fra 4 kWh.

Prisen for den producerede brint, afhænger af et væld af faktorer, men Jørgen Krogsgaard Jensen vurderer, at med de resultater, man allerede i dag kan fremvise, så ligger de samlede produktionsomkostninger pr. kilo brint på cirka 60 procent af eksisterende metoder.

Det kan blive endnu bedre

Test af de nye brintelektroder viser, at virkningsgraden i laboratoriet kommer over 90 procent, uden at der opstår slid på elektroderne. Og Per Møller tror, at den kan blive endnu bedre:

»Indtil nu har vi kun koncentreret os om katodesiden, altså der hvor brinten produceres. Næste skridt bliver at optimere anodesiden af processen, altså der hvor ilten produceres,« siger han og forventer, at virkningsgraden kan få endnu et nøk opad.

Nu er det planen, at 2011 og 2012 skal bruges på yderligere udvikling og test hos udvalgte kunder. Jørgen Krogsgaard Jensen forventer, at de første kommercielle anlæg vil være klar i 2013.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I stedet for de meget dyre transmissionssystemer til el fra hav vindmøller er det måske billigere med denne løsning. Transmissions tabet er givet til 10 procent da det er virkningsgraden på cellerne. Energilageringen er dermed og så gjort meget nemmere. Måske kan det indbygges direkte i hvert mølle, enten i tårnet eller i nacellen. som udjævningseffekt vil det være endnu bedre.

 • 0
 • 0

I stedet for de meget dyre transmissionssystemer til el fra hav vindmøller er det måske billigere med denne løsning. Transmissions tabet er givet til 10 procent da det er virkningsgraden på cellerne. Energilageringen er dermed og så gjort meget nemmere. Måske kan det indbygges direkte i hvert mølle, enten i tårnet eller i nacellen. som udjævningseffekt vil det være endnu bedre.

Problemet er bare, at i en vindmølle kan man ikke udnytte spildvarmen fra elektrolyseprocessen. Derfor vil det være smartere at foretage produktionen på f.eks. fjernvarmeværker.

 • 0
 • 0

Transmissions tabet er givet til 10 procent da det er virkningsgraden på cellerne.

Er der nogen der ved om en brint lagring/transmission har tab? Jeg kan ikke forestille mig at der ikke vil være tab i et rørsystem eller et tank-system for brint. Men er det i størrelsesorden 0,1% eller er det 10% i praksis?

 • 0
 • 0

Du skal under alle omstændigheder betale for transporten = overvinde strømningsfriktionen. Om den så etableres via vandtryk der pumpes ind i generatorkammeret, eller via en brintpumpe/blæser det må fremtiden vise. Ilten skal nok lukkes ud i naturen.

 • 0
 • 0

Så venter vi bare på en ny fed nikkel-alu skat så vi kan give mere gratis tolkehjælp og proviantere de tilbagesendte fangne bådpirater lidt bedre med økologiske varer som ægte dansk velfærd.

 • 0
 • 0

Test af de nye brintelektroder viser, at virkningsgraden i laboratoriet kommer over 90 procent, uden at der opstår slid på elektroderne

Det vil være ønskeligt med en udregning på den samlede virkningsgrad fra vindmøllemølle (eller andet) til hjul. For 1 - 2 år siden så jeg et detaljeret regnestykke der viste 23%. Med ovenstående nyhed vil der selvfølgelig være en forbedring, men til hvor meget? Foruden tabet ved brintproduktionnen, skal brinten også komprimeres, distribueres og omsættes til el igen. De eksempler på brændstofceller jeg har set, ligger i nærheden af 50 %. Jeg husker det ikke helt præcist. Det er da rart, at der er sket forbedringer, men jeg vurderer, at der er langt vej igen inden brint bliver attraktivt. En del af spildvarmen ved produktion og komprimering kan dog indgå i f. eks fjervarmenettet, så den samlede virkningsgrad incl. varmeproduktion kommer højere op. Varmespildet i brændselscellen i f. eks. en bil er ikke nem at genbruge, andet end til at holde varmen i bilen med, omvendt er det ikke nemt at holde varmen i en batteribil.

 • 0
 • 0

man skal BARE lukke brinten ind i naturgasledningerne.

Derved får gassen højere energiindhold, og det bliver ikke et problem for gasselskaberne fordi DONG Energy (Statsejet) får regeringen til at bestemme, at hvis der bliver problemer i gaskedlerne, så er det folk selv, der må betale festen. De må jo selv sørge for de kan følge med udviklingen.

Så bliver de gamle halvdefekte kedler udskiftet SÅDAN. Derved får miljøet det endnu bedre - målene nås og alle er glade -

I hvert fald nogle af påolitikerne indtil de tror de skal genvælges, hvis ellers befolkningen vågner i tide.

Det bliver lige en udskrivning på ca. 45.000 kr.

Alle skal jo skumme fløden. Kedlen koster 5.000 kr så lidt avance her og dér. Moms og energiafgifter. Så er vi pludselig på 15.000 kr Så skal VVSeren tjene noget + moms så er vi på 22.000 kr. Den skal også sættes op efter at den gamle er nedtaget og kørt til skrotning, som der også er afgift på. Dét er ikke nemt, så der går hurtigt 5 timer hvor tre mand står og funderer på hvad de så skal gøre.

Så skal der endelig vand på anlægget, hvorefter det skal startes op og indreguleres, hvilket kræver en ny mand med kørsel og certifikat samt specialmålegrej.

Nu kan alle se, hvorfor det er så kostbart at udskifte en gaskedel.

 • 0
 • 0

'normalkubikmeter brint i timen' er vist ikke en SI-enhed, for normaltemperatur i betydningen stuetemperatur og normaltryk i betydningen atmosfæretryk er ikke SI-enheder, og time er det heller ikke. En SI-enhed for gasproduktionshastighed er kubikmeter gange pascal pr kelvin, pr sekund, også kaldet watt pr kelvin.

 • 0
 • 0

1) Hvor stor er din tillid til oliegangsterne og deres videnskabelige skribenter ? 2) Hvor stor er din tillid til de amerikanske myndigheder, herunder CIA's afdeling til udryddelse af opfindere af fri energi ? 3) Hvorfor skulle Meyer myrdes, hvis hans årevise kørsel i vandbil, patent på basis af 3 års patentundersøgelse og praktisk demonstration alt sammen var naturstridigt ? 4) Hvad med de viste eksempler på vand drevne biler ?

 • 0
 • 0

1) Hvor stor er din tillid til oliegangsterne og deres videnskabelige skribenter ? 2) Hvor stor er din tillid til de amerikanske myndigheder, herunder CIA's afdeling til udryddelse af opfindere af fri energi ? 3) Hvorfor skulle Meyer myrdes, hvis hans årevise kørsel i vandbil, patent på basis af 3 års patentundersøgelse og praktisk demonstration alt sammen var naturstridigt ? 4) Hvad med de viste eksempler på vand drevne biler ?

Meyers døde af en aneurysme, dvs. en bristet udposning på en pulsåre. Jeg kender udmærket konspirationen om forgiftning, men man kan altså ikke få en aneurysme ved forgiftning.

Jeg husker udmærket Stanley Meyers vandbil. Jeg husker også at bagagerummet var fyldt med tørbatterier. Hans forklaring var at motoren havde behov for adskillige tusinde volt jævnspænding, men at batterierne ikke blev brugt. For en svagstrøms ingeniør som mig, en fuldstændig latterlig påstand. Man kan med lethed skaffe de tusinder af volt fra et 12V batteri.

Jeg husker også hans demonstration på en racerbane, og at bilen gik i stå efter et par meget langsomme omgange.

Jeg husker også investorernes raseri, da det gik op for dem at bilen egentlig kun bestod af en elmotor og et bagagerum fyldt med tørbatterier, samt at forbruget af tørbatterier var ruinerende.

Når man har med investorer at gøre, så er domstol det modsatte af tillid. Det måtte Stanley Meyer sande da en sådan sendte ham i fængsel for bedrageri.

Angående youtube videoer, så er deres troværdighed i sig selv et stort rundt nul. Med mindre de understøttes af troværdige kilder. Med troværdig mener jeg at kilden kan verificeres og ikke står alene. Samt at indhold er detaljeret dokumenteret.

Angående konspirationsteorier, så er du havnet i det helt forkerte forum. Find hellere et mere naivt forum.

Til sidst: hvis nogen kan få en bil til at køre på vand, hvorfor i himlens navn gør de det så ikke, i stedet for at lave videoer???

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Jeg stillede 4 spørgsmål.

1) Hvor stor er din tillid til oliegangsterne og deres videnskabelige skribenter ?

Svar: meget større end min tillid til en udokumenteret ikke-verificerbar video.

2) Hvor stor er din tillid til de amerikanske myndigheder, herunder CIA's afdeling til udryddelse af opfindere af fri energi ?

Svar: jeg kender ikke en sådan afdeling. Hvis du gør må du venligst dokumentere med troværdige og verificerbare kilder. Ikke video, tak!

3) Hvorfor skulle Meyer myrdes, hvis hans årevise kørsel i vandbil, patent på basis af 3 års patentundersøgelse og praktisk demonstration alt sammen var naturstridigt ?

Meyers døde af en aneurysme, han blev ikke myrdet. Som jeg har nævnt før var bilen svindel.

4) Hvad med de viste eksempler på vand drevne biler ?

Ikke verificerbare og udokumenterede kilder afvises. Jeg kræver dokumentation. Dine videoer falder i den udokumenterede og uverificerede kategori.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Det kræver formodentlig noget storskalaudstyr, men er vel ikke helt umuligt blot du har en husstandsmølle. Med 2,50kr/kWh må det være muligt at få det til at løbe rundt. Måske du skal alliere dig med et kraftvarmeværk, for de kan få strømmen meget billigt siges det. Så er det bare med at lave brint og derefter lave det til el, så kører det derudaf og kraftvarmeværket kan jo aftage spildvarmen. Med et så kompliceret setup, er der såmænd ingen som opdager at det hele er fup og fidus.

 • 0
 • 0

Brinten kan aldrig blive billigere end den til fremstillingen anvendte elektricitet. Og hvordan er virkningsgraden beregnet?

Iøvrigt har DONG lige opgivet tallene for en ny vindmøllepark i UK. Nominel kapacitet 210 MW. Praktisk formodentlig omkring 120 MW, idet 6 MW havvindmøller må forventes at have en høj vrkningsgrad. Pris 7500 millioner kr svarende til 62,50 kr/watt. Anholtmøllerne nominelt 400 MW, i praksis vel 200 MW. Pris 10000 millioner kr svarende til 50 kr/watt. Vindkraften synes altså at blive dyrere og dyrere.

Så hvis vi skal have en brintøkonomi bør den nok ikke bygge på vindkraft.

 • 0
 • 0

Fra brintproduktion og fra kompression af brinten for lagring, vil vel lettest kunne udnyttes ved fjernvarmeværkerne. Om man kan føde brinten ind på naturgasnettet evt. sammen med biogas burde nok undersøges. For ikke så længe siden skrottede man en stor gasbeholder, er disse uegnede til opbevaring af brinten? Hvis elbiler en dag skal køre med brintbeholdere med højt tryk, kunne den store trykenergi heri så ikke også udnyttes i en lille turbinedreven generator, der kan udnytte det varierende trykfald?

 • 0
 • 0

Og så var der lige det der med patentet ?

Du tænker sikkert på US patent 5149407

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?...

Det lykkedes med dette patent Meyer at patentere elektrolyse af vand, dvs. at spalte vand i brint og ilt med en elektrisk strøm. Det er et godt eksempel på et patent som aldrig burde have været udstedt. Dels har metoden været kendt i et par hundrede år, dels er den forbrugte energi større end den producerede. Hvis nogen havde udfordret patentet var det faldet med et brag.

Et andet underholdende meyer patent er US 4613779. Her lykkedes det at tage patent på vekselstrøms generatoren. Lige som det forrige er der ingen nyhedsværdi, det er en gammel opfindelse.

De to patenter viser Meyers metode: beskriv det som ønskes patenteret på en så floromvunden måde at patentkontoret ikke gennemskuer banaliteten, og den manglende nyhedsværdi.

I øvrigt er det gået op for mig at man nok alligevel kan lave en bil som kører på vand. Vandet skal bare være over 100 grader og koge under tryk.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Og hans demonstration af metoden i overværelse af estimerede experter ?

Hvad er en "estimeret expert"?

Demonstrationen blev sendt i nyherdene i DR. Jeg så den selv.

Bilen kørte ca. to baneomgange i dræbende langsomt tempo, og gik så i stå. Det var ved denne lejlighed investorerne fik lejlighed til at undersøge bilen. Motorrummet var fyldt med en masse tingeltangel, men det eneste som blev brugt til noget var en lille elmotor. Bagagerummet var fyldt med tørbatterier som leverede strøm til elmotoren.

Hvis dine "estimerede experter" er de samme som dem jeg tænker på, så var de nærmest rødglødende. Af raseri vel at mærke.

Det var efter denne "demonstration" investorerne fik "opfinderen" dømt og fængslet for bedrageri.

Som det er sket både før og efter, så var denne "opfindelse" kun beregnet til at generere penge ved at fuppe godtroende investorer.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Din beretning lyder ret utrolig. Hvordan kunne han så få patent på metoden ? Mvh, Ole

Traditionelt uddeles der i USA patenter med rund hånd. Det er så op til retssystemet at afgøre om et patent er gyldigt hvis nogen gør indsigelse. Tænk på Apple og Samsung og deres patentstridigheder.

I Australien har en ingeniør fået patent på "en rund anordning som letter transport". Han har med andre ord fået patent på hjulet. I dette tilfælde for at kunne afsløre hvor lidt patentorganisationerne i virkeligheden undersøger nyhedsværdi og originalitet.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Din beretning lyder ret utrolig.

Hvordan kunne han så få patent på metoden ?

Mvh, Ole

Der er [b]dig[/b] der er [b]helt[/b]utrolig Ole.

Du befinder dig på et forum for teknisk uddannede mennesker, der (formentligt) anser de basale naturlove for gældende. Du fremfører en teori om, at vand skal kunne generere energi til at drive et køretøj.

Hvis en så fantastisk energikilde - ovenikøbet med et udløbet patent bag sig - skulle have bare det allermindste på sig, ville det være imlementeret nu. Hvis du tror, så gå dog for guds skyld i gang med at opbygge et milliardfirma og lad være med at spilde ing.dk's spalteplads med dit vrøvl.

Dine konspirationsteorier omkring olieselskaber og CIA er direkte dumme - hvorfor ser man ikke CIA agenter sabotere vindmøller, ITER forsøg og lignende ?

 • 0
 • 0

Efter 3 års behandling tog demonstrationen for patentdirektoratet timevis, så jeg kan ikke tro at snyd ikke ville have været afsløret.

Det er iøvrigt en fejltagelse at det drejer sig om hydrolyse, så din argumentation er ikke særligt overbevisende.

Jeg har mindst 20 patenter bag mig, så jeg kender godt proceduren.

Vand adskiller sig kvalitativt og kvantitativt fra vindmøller, osv. og vil i givet fald betyde en verdensrevolution og afskaffelse af oliegangsternes verdensherredømme.

Men jeg forstår at I er helt med på at USA, og måske endda NWO, er den frie vestlige verdens førende demokrati, så det vil jeg ikke forsøge at rokke ved.

5) Så mit sidste spørgsmål er: Hvad er jeres motivation for at bekæmpe fri energi med næb og klør ?

 • 0
 • 0

Efter 3 års behandling tog demonstrationen for patentdirektoratet timevis, så jeg kan ikke tro at snyd ikke ville have været afsløret.

Snyd BLEV AFSLØRET! Det var derfor han røg i fængsel for bedrageri! Du bruger utroværdige kilder.

Det er iøvrigt en fejltagelse at det drejer sig om hydrolyse, så din argumentation er ikke særligt overbevisende.

Jeg skrev ELEKTROlyse, ikke HYDROlyse. Ved du selv hvad forskellen er???

Jeg har mindst 20 patenter bag mig, så jeg kender godt proceduren.

Det er svært at tro!

Vand adskiller sig kvalitativt og kvantitativt fra vindmøller, osv. og vil i givet fald betyde en verdensrevolution og afskaffelse af oliegangsternes verdensherredømme.

Kom nu med beviset. Det eneste du har præsteret er nogle totalt intetsigende videoer og nogle helt og aldeles udokumenterede påstande.

Men jeg forstår at I er helt med på at USA, og måske endda NWO, er den frie vestlige verdens førende demokrati, så det vil jeg ikke forsøge at rokke ved.

Du har ikke forstået noget. jeg er ikke på nogens side, bortset fra min egen. Jeg udøver bare den kildekritik som du mangler.

5) Så mit sidste spørgsmål er: Hvad er jeres motivation for at bekæmpe fri energi med næb og klør ?

Jeg bekæmper så sandelig ikke fri energi. Hvis du eller andre kan levere den vil jeg hurtigst muligt tage den i brug. Men der er mange som lover guld og grønne skove uden at levere varen! Kom med den! Bevis at den eksisterer!

Det er hermed OVER AND OUT herfra. Yderlige spørgsmål fra din side besvares IKKE, du har fået rigelige og fyldestgørende svar allerede.

 • 0
 • 0

@ Erik Nørgaard

man skal BARE lukke brinten ind i naturgasledningerne.

Derved får gassen højere energiindhold, og det bliver ikke et problem for gasselskaberne fordi DONG Energy (Statsejet) får regeringen til at bestemme, at hvis der bliver problemer i gaskedlerne, så er det folk selv, der må betale festen. De må jo selv sørge for de kan følge med udviklingen.

Vrøvl og atter vrøvl ....

Ren brint (H2) har lavere energiindhold end CH4 ...

 • 0
 • 0

... Vi andre regner lidt på enthalpier og Gibbs fri energi og ryster på hovedet.

I dette tilfælde med betydelig fare for meget alvorlige og permanente skader på nakke og den ovre del at ryggen.

Parkinsons syge må være det rene ingenting i sammenligning.

Lars :)

 • 0
 • 0

Det er yderligere en helt RINGE forum stil at genstarte gamle tråde. Kun hvis det drejer sig om fx en direkte opdatering omkring netop det i artiklen omhandler emne, kan det være OK.

Det er imidlertid altid ganske uacceptabelt uanset trådens alder, at fremture med noget, der er så helt og aldeles OffTopic - som dette.

Lav en ny tråd, hvis du har en hæderlig viden at bidrage med.

Men måske skulle du først få lov til at høre med fra bagerste række på et universitet/DTU - til en par kurser i termodynamik. Evt. efter at have fulgt 'lidt' kurser i den nødvendige matematik.

Solid grundviden - fremmer forståelsen.

Denne artikel handler i øvrigt om en ny process til fremstilling af effektive og meget billigere elektroder. Den handler slet ikke, som sådan om energi.

Lars :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten