Ny polymerfilm kan betyde gennembrud for skærme baseret på kvanteprikker

Gennem flere år har en række virksomheder arbejdet på at udvikle skærme, der danner farver ved hjælp af såkaldte kvanteprikker.

3M har nu fremstillet en polymerfilm, der kan beskytte kvanteprikkerne mod at blive nedbrudt, når de udsættes for vand og ilt.

Det er forudsætning for at gøre kvanteprikteknologien til en kommerciel succes, forklarer Eric Nelson fra 3M, som for nylig fremlagde resultatet på 248th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society i San Francisco.

Samsung er et af de firmaer, som gennem flere år har arbejdet på at udvikle skærme baseret på kvanteprikker. For tre år siden præsenterede de en fire tommers skærm.

Læs også: Første farveskærm baseret på kvanteprikker

Renere farver

En LCD-skærm anvender filtre til at producere de farver, som kan ses på skærmen. Det betyder, at man ikke danner helt rene farver.

»Det er eksempelvis svært at få roser til at se meget røde ud på en konventionel LCD-skærm,« siger Eric Nelson.

I en skærm baseret på kvanteprikker dannes farverne direkte i nanometerstore krystaller (kvanteprikkerne), når de belyses bagfra med lys med lav bølgelængde – typisk blåt lys med en bølgelængde omkring 450 nm. Afhængig af kvanteprikkernes størrelse – som ligger på mellem 2 og 6 nanometer – omsættes dette til lys ved højere bølgelængder (grønt og rødt) i kvanteprikken.

3M får deres kvanteprikker fra firmaet Nanosys, der har beskrevet deres teknologi mere indgående i et whitepaper.

Polymerfilm holder vanddamp ude

For at undgå, at kvanteprikkerne skal nedbrydes ved kontakt med vand eller ilt, skal de dog indkapsles. 3M har udviklet en teknik, der indkapsler kvanteprikkerne mellem to lag polymerfilm, og hvor en coating giver yderligere beskyttelse.

Organiske lysdioder (OLED) er en anden teknologi, som giver flotte farver, men 3M forventer, at den nye QDEF-teknologi (quantum dot enhancement film) vil være meget billigere at producere. I forhold til konventionelle LCD-skærme vil QDEF-skærme være dyrere. På sigt vil omkostningerne dog kunne sænkes, vurderer 3M.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sammenlignings billeder er altid fantastiske, de jordbær jeg ser, ligger tættere på det der bliver vist, på billedet til højre. Jeg har dog ikke en skærm med denne teknologi, så derfor kan jeg vel heller ikke se, det korrekte billede som 3M gerne vil vise. For mig at se ligner det bare ekstra kontrast, som nogle gange giver unaturlige skrigende farver.

Så vidt jeg har forstået det, er teknologien stadig et filter (dog passivt) der kræver baggrunds lys, og derfor har teknologien de samme ulemper som LCD. Forstår det sådan, at hver pixel består af 3 lyskilder med 3 kvanteprikker forand, så tændes de 3 lyskilder bag 3 filtre og disse giver så farven på den ene pixel?

Er funktionen så i princippet som en baglygte, med hvide pærer bag farvet glas?

  • 3
  • 0

Jeg kan tydeligt se forskel på de to jordbær, så min LCD skærm viser allerede billeder i QDEF kvalitet......

Anyhow, spændende hvad det udvikler sig til og hvornår

  • 4
  • 0

At man kan se forskel på de to billeder på eksemplet, skyldes at det venstre jordbær næsten udelukkende har noget i den røde farvekanal, mens man har blandet værdierne for den røde, grønne og blå farvekanal lidt sammen i det højre billede, for at sænke "saturation" - altså hvor rene farverne er. De to jordbær vil derfor være forskellige på stort set alle farveskærme, også dem der ikke er lige så gode som de skærmteknologier nævnt i artiklen.

Hvis man har en god skærm (f.eks. et IPS panel, OLED eller CRT fjernsyn), vil de venstre jordbær være urealistisk rødt, og det højre vil se naturligt ud. På ældre eller billigere skærmen (f.eks. mere almindelige fladskærme), vil noget af farven forsvinde, og det venstre jordbær vil derfor se naturligt ud, mens det højre til virke lidt blegt i det.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten