Ny politisk aftale: Elvarme-afgift sænkes allerede fra 1.maj
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny politisk aftale: Elvarme-afgift sænkes allerede fra 1.maj

Illustration: POSSELT LÆRKE

Regeringen har sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti , de Radikale og SF netop indgået en aftale om at fremrykke planlagte lempelser på elvarmeafgiften fra januar 2019 til at gælde fra 1. maj 2018.

Det betyder, at elvarmeafgiften, som i dag er på 40 øre pr. kWh, nedsættes med 15 øre fra 1. maj 2018 og med yderligere 5 øre i 2020 til 20 øre pr. kWh med det formål at få mere el ind i opvarmningen og dermed kunne reducere anvendelsen af fossile brændsler.

Den nye aftale er kommet i stand, fordi politikerne havde 440 ubrugte millioner kroner fra en bredt aftalt Vækstplan DK fra 2013.

Disse penge har partierne så i stedet aftalt at anvende til blandt andet at dække hullet efter den nedsatte elvarmeafgift allerede i 2018 og at etablere en række puljer til projekter inden for energilagring, til kystbeskyttelse og naturindsatser samt støjbekæmpelse på de danske veje.

Bygger på aftale fra 2017

At der er tale om en fremrykning refererer til, at regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i november 2017 aftalte en nedsættelse af elvarmeafgiften på 15 øre fra 2019, voksende til 25 øre i 2020. Efter 2020 falder lempelsen til blot 10 øre pr. kWh.

Læs også: Lavere pris på elvarme skal sætte skub i små og store varmepumper

Ifølge energiordfører Jens Joel fra Socialdemokratiet, der står bag ønsker til puljen til energilagringsprojekter, bliver der tale om 130 mio. kroner administreret af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, der skal anvendes til større projekter tæt på markedet:

»At få løst energilagringsproblemet er virkelig vigtigt for den grønne omstilling. Derfor vil vi gerne med denne pulje støtte nogle af de lagrings-projekter, som vi ved, er tæt på markedet og en kommercialisering,« siger han.

Læs også: Forskere vil optimere flowbatterier til energilagring i stor skala

Jens Joel understreger, at Socialdemokratiet er enig med regeringen i, at man skal lempe afgiften til elvarme for at få gang i elektrificering af varmesektoren:

»Men det store problem er jo, at den permanente lempelse efter 2020 er meget lille og ikke nok til, at kraftvarmeværkerne kan være sikre på at få økonomi i en omstilling til varmepumper,« siger Jens Joel.

Elvarmekunder sparer mest

Skatteministeriet har for TV 2 beregnet, at elvarmeafgiftens nedsættelse til 25 øre fra maj i år vil medføre, at de omkring 110.000 parcelhuse, der i dag bruger elradiatorer, kan spare op til 2.000 kroner inklusive moms.

Cirka 50.000 parcelhuse bruger varmepumper, og de kan ifølge Skatteministeriet slippe omkring 650 kroner billigere i år.

Læs også: Olieprisfald gør det til endnu dårligere forretning at skifte til varmepumpe

Elvarme er den dyreste måde at opvarme sin bolig på. Et hus på 120 kvadratmeter koster i gennemsnit 32.000 kroner om året at opvarme med elvarme.

Mere målrettet afgiftslettelse, tak

Energiprofessor Henrik Lund fra Aalborg Universitet, som er meget optaget af at fremme varmepumperne i energisystemet, kalder lempelsen af elvarmeafgiften for både godt og skidt. Godt, fordi man forbedrer økonomien i store varmepumper, og skidt, fordi man samtidig letter afgiften for individuel elvarme, som vi efter hans vurdering ikke har brug for mere af:

Læs også: Professor: Elvarme i stedet for varmepumper kan koste kassen

»Man kunne have fået mere ud af pengene, hvis man målrettet lempede afgiften på de store varmepumper og i stedet gav anlægstilskud til små, individuelle varmepumper uden for de kollektive forsyninger. For private er det ikke elprisen, men den relativt store investering, der bremser varmepumperne,« siger han.

Henrik Lund peger også på, at der er en barriere for etablering af store varmepumper i de store fjernvarmeområder, hvor de ellers kunne gøre meget gavn:

»Det er simpelthen forbudt at bruge varmepumper i centrale kraftvarmeområder. Det skal vi også have lavet om på,« vurderer han.

Den brede politiske aftale indeholder også øget fradrag for virksomheder, der investerer i forskning. Og samlet vil der i 2018 være skatte- og afgiftslempelser for 220 millioner kroner.

"yderligere 5 øre i 2020 til 20 øre pr. kWh med det formål at få mere el ind i opvarmningen"
"Efter 2020 falder lempelsen til blot 10 øre pr. kWh."

Som jeg læser artikler går vi fra 40 øre afgift idag
Til 20 øre i afgift 2020
For at ende på 30 øre i afgift 2021

Alt en lettelse på sølle 10 øre.

Det skal nok ikke flytte noget som helst

  • 11
  • 0

Så kommer vi ikke til at fryse i sommervarmen. Det næste bliver billigere el-afgift til fryseskabe om vinteren. /sarkasme off

  • 1
  • 2