Ny plan skal gøre op med byggeriets betonknuseri

En genanvendelsesprocent på 95 har i lang tid sikret dansk byggeri positiv omtale, når affald var på dagsordenen. Men bag den høje procentsats gemmer sig en knusende sandhed.

Beton, tegl og mursten udgør ifølge Miljøstyrelsen omkring to tredjedele af affaldet fra bygge- og anlægssektoren - som i sig selv står for en tredjedel af Danmarks samlede affaldsmængde. Og selv om både tagsten og mange mursten kan renses og genanvendes, så er det kun en forsvindende lille del, der vender tilbage til mure og tage. Resten knuses og får et nyt liv som vejfyld og fundering, hvor det erstatter sand og grus.

»Nogle af de materialer kan forberedes til genanvendelse og mere direkte genbrug, og vi tror på, at vi kan skærpe indsatsen på en række måder og for en række affaldsfraktioner,« siger kontorchef Dorte Balle Hermansen fra Miljøstyrelsen.

Ny ressourcestrategi

Styrelsen har siden foråret arbejdet på en ny ressourcestrategi, der skal øge og opkvalificere genanvendelsen af alt dansk affald, så genbrug ikke er lig med forringelse af et produkt.

»Afpudsede mursten, gamle vinduer og dele af betonelementer kan genbruges mere direkte end i dag, men der er nogle barrierer for, at det sker, og det er vi ved at se på nu,« siger hun.

Baggrunden for strategien er, at man både vil sikre, at værdifulde råstoffer ikke forsvinder på deponier og forbrændinger, og at man sparer på øvrige råstoffer og energi ved at genanvende meget mere end i dag.

I maj havde styrelsen inviteret repræsentanter fra bygge- og anlægsbranchen til en workshop, hvor de skulle komme med ideer til, hvordan man kan forbedre genanvendelsen - især af de tunge fraktioner som beton og mursten.

Mange genanvendelsesmuligheder

Teknologisk er der mange muligheder for at genanvende fraktioner, der enten ikke bliver udsorteret eller bliver deponeret eller forbrændt. Men der er nogle problemer, erkender Dorte Balle Hermansen.

»Vi har på det seneste set hele diskussionen om, hvor meget PCB der var i knust beton. Derfor skal vi ud over de teknologiske muligheder også se på risikoen for sundhed og miljø, så indholdet af de farlige stoffer bliver miljømæssigt forsvarligt.«

Men hvis strategien skal lykkes, så må man acceptere, at det bliver dyrere at slippe af med nogle fraktioner, siger direktør Karsten Rasmussen fra virksomheden Enviso, der genanvender tagpap og arbejder på at gøre det samme med stenuld.

»Det er selvfølgelig bedst, hvis genanvendelse kan gøres billigere end deponering. Det er den måde, vi helst vil arbejde på. Men fremover må man nok vænne sig til, at hvis der findes en teknologi til at genanvende en fraktion, så skal det udsorteres og genanvendes - også selv om det er dyrere end at deponere og forbrænde.«

Regeringen regner med at kunne præsentere den nye strategi midt på efteråret, og i 2013 kommer en strategi om affaldsforebyggelse. Hvornår strategien bliver omsat til en ny affaldsbekendtgørelse og øvrig lovgivning, er der til gengæld ikke nogen, der vil spå om.

Krav som i Holland

Men sideløbende med miljøministerens planer er både Energistyrelsen og Naturstyrelsen i gang med projekter, der kan få lige så stor indflydelse på CO2-aftrykket fra dansk byggeri.

Energistyrelsen overvejer, om man skal følge i Hollands fodspor og kræve, at CO2-belastningen for nye huse skal beregnes på lige fod med energirammeberegninger og andre myndighedskrav, og Naturstyrelsen er i gang med at udvikle et værktøj, som danske kommuner kan bruge til at lave et bæredygtighedstjek af deres lokalplaner.

Værktøjet er inspireret af tre projekter, som Realdania har kørt på Carlsberg i København, i Køge og i Fredericia, hvor man er i gang med byomdannelsprojekter.

Arkitekt Anders Lendager, som står bag Realdania-projektet Upcycle House, har været med til at udvikle og afprøve Realdanias værktøj.

Læs også: Bæredygtigt byggeri kræver omtanke og nytænkning

»Der er rigtig meget at hente i at lave en lokalplan ud fra den samme systematik, som man bruger til at lave bæredygtige bygninger. Kommuner laver alligevel alle mulige regler i lokalplaner om æstetik, beplantning og demografi, og hvis man kan have en holdning til, om man skal bygge med lyse materialer eller med tegl, så kan man vel lige så godt have en holdning til, om der skal bruges genanvendte materialer eller til, hvor stort et CO2-aftryk man vil acceptere.«

Men selv om man kan beregne mange ting i dag, så skal man passe på med at gå for hurtigt frem med krav om at bruge genanvendte materialer, mener Christian Niepoort fra Smith Innovation, der hjælper byggevirksomheder med at udvikle nye produkter.

»Man må erkende, at en del genbrugsmaterialer ikke er fuldt udviklede endnu. Derfor er det godt med demonstrationsbyggerier, så vi kan se, om den holdbarhed, som laboratorietesten viser, nu også gælder i virkeligheden.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Genanvendelsesprocenten i dansk byggeri er næsten 100 procent, men det er kun, fordi vi knuser beton, tegl og mursten og bruger det til fyld og fundering

er vel ikke noget genanvendelse i knuse det til støv og lave et kunstigt bjerg af det. det er i hvert fald hvad vores kommunale "genbrugs plads" gør med det.

 • 0
 • 0

Jeg kunne godt lide den med at fundere huset på gamle bildæk. Kan man så vælge mellem en luksusflyder eller sportsaffjedring. :-)

Kan det i øvrigt ikke være lige meget hvor det genbruges? Det kan vel ikke være afgørende at affaldet genbruges til samme type produkt. Så skulle bildækkene jo være brugt til biler.

 • 0
 • 0

mener bare hvorfor knuse det hvis det kun bruges til lave kunstig bakke så kunne man vel bare dække det hele uden knuse det :)

bildæk og plasticflasker nej tak til bolig, skulle da lige være hvis man boede i skraldeby i den 3 verden. og ikke havde andet

har set de banker jord fast i pet flasker og bygger med dem meget smart. granulat af bildæk er godt til ridestier der vil de langsomt forvitre men dampene vil ikke genere som de evt ville gøre i en bolig

 • 0
 • 0

@ Svend Ferdinandsen: Det er ikke sådan, at man absolut skal genbruge et materiale til det samme formål. Det her handler om, at man er blevet mere opmærksom på at genbruge forarbejdede materialer på en sådan måde, at værdien, arbejdet og/eller energien også genbruges. Man ønsker at undgå, at recycling bliver til 'downcycling', allerhelst vil man opnå 'upcycling', dvs. at materialet stiger i værdi ved genanvendelsen.

 • 0
 • 0

bildæk og plasticflasker nej tak til bolig, skulle da lige være hvis man boede i skraldeby i den 3 verden. og ikke havde andet

Earthships har været bygget af bildæk, øldåser og flasker siden 70'erne, og det kan give en løjerlig, men ikke nødvendigvis grim æstetik, hvis huset gerne må være rundt og buet:

http://3.bp.blogspot.com/-SaiGxDZ4cWg/TnT7...

http://naturalbuild.files.wordpress.com/20...

Ulempen er at de er meget tidskrævende, men dog ikke svære at bygge, og derfor er meget dyre, ikke i materialer, men arbejdskraft.

Folk der bor der, siger de ikke er generet af lugt fra dækkene.

Det sjove er, at Earthships bygget i fattige 3. verdens områder ligner luksushusene bygget i USA lidt. Her er der sparet lidt på pudset:

http://www.permaculture.org.au/images/eart...

Ét jordpakket dæk i sådan et hus kan veje op mod 150 kg, og kan derfor holde til et par ting.

 • 0
 • 0

eller genanvendelse er vel egentlig en forkert betegnelse for at bruge 'affald' fra nedbrydninger/ombygninger. Man bruger det jo netop ikke igen (til det samme), men til noget andet og typisk noget, hvor det så er svært senere at bruge det til noget tredje. Man mister muligheden for genanvendelse eller gør det meget svært ved at blande forskellige materialer.

Man bør i højere grad være fokuseret på genanvendelse af bygningselementer, teglsten, tagsten, vinduer osv, i stedet for 'bare' at dumpe det i diverse containere. På Amager ligger en virksomhed, hvor folk med ældre ejendomme kan finde 'reservedele'.

 • 0
 • 0

Kan godt lide at de snakker om genbrug, men os almindelige mennesker må ikke finde genbrug på diverse genbrugsstationer.

Hvem har ikke set et par gamle vinduer som kunne bruges til en Mistbænk, et fuldt brugbart skab, radio, fælge osv osv osv.?

Men mere i tråd med emnet - jeg ser ikke problemet. Der er meget snak om at danmark snart løber tør for Grusmaterialer (især nu hvor det er blevet meget Fy Fy at grave et hul i en mark), så det kan da ikke være mere fornuftigt end det er nu.

Ja, man kan genbruge og skabe merværdi - men kunne det lade sig gøre med lige de materialer allerede nu, så var det nok sket.

 • 0
 • 0

Jeg støtter genbrug der hvor der spares råvareressourcer og hvor et byggeri kan opføres billigere. Jeg har netop fået PATENT på nogle variable støbeforme til beton hvor alt er genbrug. Se min hjemmeside og vi ldu være med som investor så kom frem. Hilsen Per Juhl Clausen Dragør

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten