Ny plan for affaldssortering kan redde Amager Bakke

24. juni 2016 kl. 10:513
Mandag skød et enigt teknik- og miljøudvalg et forslag om behandling af husholdningsaffaldet i København til hjørne. Det skal i stedet drøftes til august sammen med en genopretningsplan for Amager Bakkes skrantende økonomi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Politikerne i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg afviste mandag – enstemmigt - en indstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen om at bygge et mini-renescience-anlæg til husholdningsaffaldet fra borgerne indre by, mens borgerne i de ydre bydele skulle i gang med at sortere i affaldet i posen under vasken.

Læs også: Københavnerne skal måske alligevel sortere deres bioaffald

Afvisningen var ikke begrundet i diskussioner eller holdninger til sortering, men i at de fem ejerkommuner til det store forbrændingsanlæg, Amager Bakke, til august skal fremlægge et forslag til, hvordan man retter op på økonomien i det store forbrændingsanlæg til 4 mia. kroner.

Læs også: Trods advarsler: Københavnere får milliardregning for Amager Bakke

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og da begge dele handler om behandling af affald, mente udvalget, at det ville være fornuftigt at se på en samlet løsning i august.

»Det handler om affaldsmængder og om, hvor meget vi skal brænde af, hvor meget vi skal udsortere af plasten, og hvor meget vi skal genanvende af bioaffaldet til bioforgasning. Det giver derfor ikke så meget mening af se på blot én af delene,« siger Jakob Næsager, der konservativt medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Læs også: Affaldsmangel truer Amager Bakkes økonomi

Import eller medejerskab

De fem ejerkommuner diskuterer ifølge Ingeniørens oplysninger fire fremtids-scenarier for ARC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første kan man gøre ingenting og lade virksomheden køre med underskud, indtil den går konkurs.

For det andet kan man fusionere ARC med Vestforbrænding eller - for det tredje - man kan fusionere ARC med CTR og Hofor.

Læs også: Dyrt kæmpeværk på Amager slår regionalt affaldssamarbejde ihjel

Det fjerde scenarie peger på at ændre den politiske aftale omkring forbrændingsanlægget, så det gerne må brænde importeret affald.

Læs også: 20 ud af 26 forbrændingsanlæg fylder ovnene med importeret affald

Holder fast i planen

Ifølge SF’s Peter Thiele - som også bakker op om at udskyde beslutningen - er den politiske aftale, kaldet ’Borgmesteraftalen’, en del af forhandlingerne, når man til august skal kigge på en overlevelsesplan for det store forbrændingsanlæg.

Læs også: Borgmester om hundedyrt affaldsanlæg: »Jeg fik så meget andet«

Hvad man ellers diskuterer i forhold til ARC og det nye Amager Bakke, vil han ikke sige noget om nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil denne sammenkædning så kunne betyde, at hvis Amager Bakke mangler affald, så dropper man sortering af husholdningsaffaldet?

»Vi vil i de fremtidige diskussioner i hvert fald holde fast ved genanvendelsesmålene for husholdningsaffald fra Ressource- og Affaldsplanen. Den siger, at 45 pct. af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2018, og det kræver, at vi også får fat i det organiske affald,« siger Peter Thiele fra SF.

Læs også: Benhård talkrig om fremtidens affald

Han tilføjer, at man heller ikke vil gå på kompromis med målet om, at København skal være CO2-neutral by i 2025.

»Også her spiller genanvendelse af husholdningsaffaldet jo også ind,« siger han.

Køber mini plast-sorteringsanlæg

På Teknik- og Miljøudvalgets møde i mandags besluttede man dog at investere 5,5 mio. kroner i et lille anlæg til sortering af plast, indsamlet fra husholdningerne.

Sorteringsanlægget skal drives af Amager Ressourcecenter og etableres i tilknytning til det nuværende omlasteanlæg til plastaffald.

Læs også: Københavnerne sorterer hård plast over al forventning

Anlægget skal give viden om sammensætning af den husstandsindsamlede plast, om afsætningsmuligheder for plasten og om, hvordan blød plast kan indgå i sorteringen.

Læs også: IDA: Intelligente anlæg skal finsortere danskernes affald

Anlægget får en kapacitet på ca. 1.000 ton plast pr. år, hvis det kører almindelig drift. Det svarer omtrent til den mængde hård plast, der blev indsamlet i 2015.

Anlægget skal fungere fra 2016 til 2019, hvor det forventes erstattet af et permanent anlæg.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
24. juni 2016 kl. 18:39
  1. Lav det til et statsmonopol, og privatiser det, efter at have delt aktieoptioner ud til embedsmænd og politikere, og så sælg det til en amerikansk hedgefond.

Dette er klart den mest brugte model.

1
24. juni 2016 kl. 11:25

Hvis affald rådner i en biogasreaktor og biogassen driver en motor der laver el er det genanvendelse. Hvis affald bliver brændt i en ovn og varmen driver en motro der laver el er det et problem?

Men det er da nogle interessante scenarier;

  1. Gå konkurs. Uholdbar løsning. 2, 3) Tør underskuddet af på nogle uskyldige.
  2. Gør det de er bedst til, men åbenbart fuldstændig overdimensionerede til.