Ny placering af havmøller ved Anholt giver kæmpe bonus
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny placering af havmøller ved Anholt giver kæmpe bonus

Havmøllerne på den nye Anholtpark kommer til at producere mere strøm, fordi de placeres efter et helt anderledes og mere givtigt mønster - set i forhold til layoutet på de eksisterende havmølleparker.

Den endelige placering af de 111 vindmøller på hver 3,6 MW er netop blevet offentliggjort. Ifølge Dong Energy, som skal opføre parken, vil det særlige mønster med mange møller ude i kanterne af parkområdet kunne øge elproduktionen med 1,5 procent.

Det lyder måske ikke af så meget, men dels er gevinsten gratis, dels svarer den ekstra produktion set over parkens levetid til en gevinst på et trecifret millionbeløb.

»Elproduktionen øges, fordi møllerne med dette mønster forstyrrer hinanden mindre rent vindmæssigt. Samtidig medfører den mindre turbulens også mindre påvirkninger på hele konstruktion, hvilket gør, at vi kan spare stål på mono-pile-fundamenterne,« fortæller Leo E. Jensen, der er ledende ekspert i vindteknologi hos Dong Energy.

Besparelsen på stålet er dog ikke kvantificeret.

Møller på kanten

Princippet i det nye parklayout er som nævnt at placere flest mulig møller langs yderkanten af mølleparken, men også at flest mulig møller står ugeneret i forhold til den dominerende vindretning, som er vest syd-vest. Og endelig er mølleparken udformet med så stor en ydre omkreds som muligt.

Det anderledes princip er udviklet på basis af et masterprojekt, som brugte eksisterende modeller til at prøve at udregne den optimale placering på den eksisterende havmøllepark Horns Rev 1.

Den viste, at møllerne helst skulle pakkes ude langs med kanten - og det satte gang i tankerne hos Dong Energy:

»I første omgang kløede vi os lidt i nakken og troede, at der var tale om en fejl, men den var god nok,« siger Leo E. Jensen.

Forklaringen er, at den turbulens, som møllen giver ved den nye placering, påvirker luften omkring parken i stedet for nabovindmøllen.

»Man kan nok ikke udnytte dette lay-out i et område, hvor der skal placeres mange havmølleparker ved siden af hinanden, men for Anholt-parken er det fint, fordi vi ikke forventer naboparker dér,« forklarer han.

Flytter efter blød bund

Det nye layout giver et forholdsvis stort parkareal i forhold til den installerede effekt, hvilket altså giver en relativt stor afstand mellem vindmøllerne.

Det valgte opstillingsmønster dækker således et 88 kvadratkilometer stort område inden for et samlet areal på 144 kvadratkilometer.

Samlet set er vindmølleparken ca. 20 km lang og op til 5 km bred. Fra Grenaa Havn er afstanden til nærmeste vindmøller er ca 20 km.

Placeringen af de enkelte møller i Anholtparken skal også indrette sig efter havbunden i området - som ifølge grundige geotekniske og geofysiske undersøgelser har vist sig at bestå af blød ler mere end 30 meter under havbunden.

Den bløde bundtype gør det mange steder umuligt for installationsfartøjerne at stå på bunden, og derfor har det været nødvendigt at fravælge en række planlagte positioner, især i den nordlige del af vindmølleparken området.

»Heldigvis gør det nye, åbne park-layout det lettere at møblere om på møllerne efter geoteknikken - uden at det ser helt tosset ud,« siger Leo Jensen.

Nu ved jeg selvfølgelig ikke lige så meget om vindmøller som Vestas' ledende ekspert, men er der nogen der kan forklare mig hvorfor det ikke er logik at vindmøllerne skal skygge så lidt som muligt for hinanden?

  • 0
  • 0

Betyder det så, at møllerne skal subsidieres med hele 1.5 øre mindre / kWh , eller går det "kæmpe" øgede provenu til DONG ?

Det lyder måske ikke af så meget, men dels er gevinsten gratis, dels svarer den ekstra produktion set over parkens levetid til en gevinst på et trecifret millionbeløb.

Uanset hvor mange millioner det er, er det STADIG KUN 1.5% sparet på en sag, der fra starten var en økonomisk dødssejler :o(

  • 0
  • 0

Betyder det så, at møllerne skal subsidieres med hele 1.5 øre mindre / kWh , eller går det "kæmpe" øgede provenu til DONG ?

Hmmm - eftersom de markedsprisen på el nok ikke stiger med 1,5% p.g.a. den måde møllerne står på, så er det du skal forvente at støtten er den samme, men perioden hvorigennem den bliver udbetalt, er 1,5% kortere.

Det betyder jo omvent, at perioden efter, hvor møllerne er tilbagebetalt og producerer strøm til vedligeholdsprisen, er tilsvarende længere, hvilket ganske rigtigt betyder større provenu til Dong.

Der skal nok dukke mange flere positive nyheder op om Anholt. Alle de negative nyheder, blød havbund, risikable investeringer m.v., hørte jo hjemme FØR udbudsfristen!

  • 0
  • 0