Ny Pentagon-rapport: F-35 har fortsat store mangler

Alle 52 F-35A samlet på landingsbanen på flybasen Hill i forbindelse med øvelsen Combat Power Exercise i starten af januar. Illustration: Ronald Bradshaw

F-35-programmet præges fortsat af et stort antal mangler, som der snarest skal rettes op på.

Det er hovedbudskabet i den årlige rapport fra den amerikanske direktør for operationelle tests og udvikling (DOT&E), som blev fremlagt for den amerikanske kongres 30. januar.

Ifølge rapporten er der pr. 4. november 2019 fortsat 873 afvigelser eller mangler i F-35-programmet, hvoraf 13 er af kritisk art, det vil sige, at konsekvensen i værste fald er tab af menneskeliv eller af fly eller store skader på flyene.

Alis og kanonen

Blandt de mangler, der udpeges, er 25-millimeterkanonen, som på F-35A efter sigende skulle have en uacceptabelt dårlig træfsikkerhed, hvilket skyldes en fejlmontering af våbnet, der på denne version er monteret indvendigt lige over det venstre luftindtag på flyet. Tidligere har der været rapporteret om, at lugen, som åbner sig, når den indbyggede kanon skal affyres, fører til, at flyet drejer sig en anelse (yaw/sideslip), hvilket igen fører til lavere træfsikkerhed, som der må kompenseres for med ny software.

Et andet kendt problemområde er ‘Autonomic Logistics Information System’ (Alis). Det er et omfattende system, hvor alt fra logistik til operativ flyvning og briefing er indlagt. Luftforsvaret i Norge har i sin operative test og evaluering peget på kapacitetsproblemer. De store datamængder skal ikke kun ligge på Ørland, men også inde i logistiksystemet, og det går via USA og producenterne, som løbende skal optimere logistikløsningen.

»Selv om der er kommet flere Alis-opdateringer i løbet af 2019, har det ikke løst kernen i problemet. Alis er stadig ineffektivt og tungt at danse med,« hedder det i rapporten.

Et af de 15 F-35A-fly, som befinder sig i Norge. Illustration: Eirik Helland Urke

Sidste forår publicerede den amerikanske rigsrevision (GAO) en kritisk gennemgang af F-35’s forsyningskæde. Den pegede blandt andet på problemer med at skaffe tilstrækkeligt med dele til flyene og få fragtet dem derhen, hvor de skal bruges, til tiden. Resultatet er fly, som står alt for meget på jorden på grund af mangel på dele.

»Den tid, det tager at reparere et fly og få det tilbage i drift, har ændret sig lidt det seneste år,« skriver DOT&E.

Rapport om afvigelser

Rapporten påpeger, at der er et efterslæb ift. fejl, som der skal rettes op på for at sikre, at F-35-flyene har en robust og stabil hard- og software, før der skal introduceres en række nye funktionaliteter i Block 4.

Dette er en del af den første større opgradering af F-35, som skal udføres på de norske fly i perioden 2022-2024. Det er under dette arbejde, at missilet produceret af Kongsberg, Joint Strike Missile (JSM), vil blive integreret, således at Luftforsvaret opnår såkaldt fuld operativ evne (FOC) i 2025.

Initial Operational Capability (IOC) blev erklæret i november sidste år for de norske fly, som har den såkaldte 3F-software, der i sin tid gav F-35 fuld kampevne, for eksempel når det gælder manøvreringsevne (op til 9G), kommunikation/sensorer og integration af våben som missilerne AIM-9X og AIM-120 Amraam, såkaldte ‘Small Diameter Bomb’ (SDB) og maskinkanonen GAU-22/A.

Det er værd at have i baghovedet, når man læser dette, at det er en såkaldt incident rapport. Altså at formålet er at påpege fejl og mangler og ikke spilde spalteplads på det, som rent faktisk fungerer.

Rapporten fra Director Operational Test & Evaluation (DOT&E) er en gedigen rapport, som ikke bare omhandler F-35, men giver en statusopdatering på alle amerikanske forsvarsanskaffelser af en vis størrelse.

Det norske forsvarsministerium har bedt om mere tid, før de vil kommentere indholdet i rapporten.

Ministeriet standsede rapport

Den norske rigsrevision afleverede i maj sidste år en rapport, efter at at de havde undersøgt infrastruktur og understøttelsesfunktioner for kampflyvåbenets operative evne i overgangen fra F-16 til F-35.

Undersøgelsen omfatter vedligehold, logistik- og forsyningsfunktioner, kampflybaser, baseforsvar, anti-aircraft, luftradar, kommando- og kontrolsystemer og forsvarsministeriets styring.

Dette dokument blev hemmeligtstemplet og ikke offentliggjort.

Tidligere har budskabet været, at dette var en enig beslutning, men mediet Klassekampen kan fortælle, at Riksrevisjonen ønskede at offentliggøre dele af rapporten, mens det var forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som forhindrede offentliggørelse af de dele af rapporten, hvor der blev udtalt alvorlig kritik.

Stortingets kontrol- og konstitusjonskomité behandlede rapporten mandag i denne uge. Ifølge Aftenposten kræver partiet Rødt nu en helt åben rapport om F-35’s svagheder.

Artiklen er fra tu.no.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Keld Friis og Dan Frederiksen

Bare lige nogle hurtige spørgsmål:

1) Hvad er jeres professionelle/flyingeniørmæssige/pilotmæssige baggrund for jeres udtalelser???

2) Har I en relevant baggrund/begrundelse for de udtalelser som I kommer med??

3) Eller er det bare et generelt had mod F-35/alt militær/alt amerikansk som I giver udtryk for??

Det er mere så jeg ved hvor meget jeg skal lægge i disse og jeres evt. fremtidige indlæg om emner som dette.

Mvh Søren

 • 21
 • 1

Søren, Selvom jeg har en vis sympati for dit udspil, så er det jo svagheden ved digital kommunikation via diverse medier, at vi reelt ikke kender de fleste debattører eller deres forudsætninger - ligesåvel som vi heller ikke kender dine. Et af problemerne er, at mange medier i ren GDPR berøringsangst ikke tillader en fyldestgørende profil for deres debattører og dermed har vi ingen chance for at vide om der er tale om trolds eller bare folk med en anden mening.

Mvh Lars PL Brake.dk

 • 2
 • 1

Kunne det være journalistisk interessant at undersøge, hvordan Eurofighteren har 'performet' i samme periode?

Den har trods alt været i operation en del år. (og ja, ja, jeg kan også læse Wikipedia - men alligevel ;)

 • 6
 • 0

Bare lige nogle hurtige spørgsmål:

3) Eller er det bare et generelt had mod F-35/alt militær/alt amerikansk som I giver udtryk for??

Det er mere så jeg ved hvor meget jeg skal lægge i disse og jeres evt. fremtidige indlæg om emner som dette.

Mvh Søren

Det er forholdsvis meget nemt at begynde at hade alle amerikanske militære salgstiltag når de i øvrigt selv har et ganske fortrinligt fly som de bare ikke vil sælge fordi resten af NATO bare ikke er tilstrækkelige gode allierede jf. amerikansk vurdering.

 • 4
 • 5

Lars, jeg ved godt at mit indlæg kun har ringe chancer for at give noget brugbart, men jeg tænkte at det var forsøgt hver.

Til stort set alle artikler om F-35 kommer der indlæg om at vi skal skrotte F-35 og "købe europærisk", men i disse indlæg bliver der aldrig taget stilling til de problemer disse valg vil medføre.

Mit ønske var blot at se om disse to debatører har noget at have deres indlæg i :-)

/Søren

 • 13
 • 1

Istedet for at bede om medaljer så kan du prøve at indse værdien i mit forslag at piloten skal ligge ned. Fordelen ved at kunne tage g-kræfter og det betydeligt reducerede aerodynamiske tværsnit. Hvis du ikke kan anerkende det og se værdien i at ingen har gjort det før mit forslag

Blot som en detalje af flyhistorisk interesse, og uden overhovedet at mene noget (her) om F35 eller ikke:

Konceptet med en liggende pilot er ikke helt uafprøvet. Horten-brødrene brugte det fx i Horten-IV, der blev bygget mellem 1941 og 1943.

Northrop brugte også en liggende pilotstilling i XP-79, der fløj lige omkring afslutningen af krigen.

/Bo

 • 8
 • 0

Søren, det kommer jo til at ligne pral med stor risiko for at vække den smålighed der hersker her. Se blot på nedstemmerne på mit indlæg som ikke er fordi jeg har sagt noget forkert, blot rendyrket smålighed. Jeg er datalog med speciale i kunstig intelligens og den bedste i verden. Jeg startede såkaldte deep learning. Jeg er et polyhistor geni med kunnen i en del discipliner. Jeg kan designe effektelektronik til elbiler, jeg har disciplineret forståelse for aerodynamik og vægtoptimering og optimering generelt. Jeg har desuden mit eget fly men det er der mange der kan sige uden at have min kompetence. Du kan ligeledes spørge hvad fattige Einstein i hans stol derhjemme havde af belæg for sine udlæg. Enten kan man eller så kan man ikke. Der er ingen certificering. Og jeg kan.

Helt sikkert imponerende, men - og du må tænke om mig hvad du vil - så tager jeg en uddannet test pilot, som har fløjet 9 år i F-35 testprogrammet som chase pilots ord over dine når snakken falder på F-35 flyet og den kompetencer - sorry :)

Istedet for at bede om medaljer så kan du prøve at indse værdien i mit forslag at piloten skal ligge ned. Fordelen ved at kunne tage g-kræfter og det betydeligt reducerede aerodynamiske tværsnit. Hvis du ikke kan anerkende det og se værdien i at ingen har gjort det før mit forslag så kan jeg ikke hjælpe dig.

Hvor har jeg sagt at der ikke var en fordel i at en pilot ligger ned i forhold g kræfter og tværsnit? Men der er ikke nogle moderne kampflysfabrikanter som har taget ideen op, så mon ikke der er nogle andre ulemper du ikke lige har tænkt over??

Desuden er F35 ganske objektivt et svagt fly, hvilket specielt nemt kan ses når det sammenlignes med F22 af samme fabrikat.

Her vil jeg så mene at du sammenligner æbler og appelsiner. F-22 blev bygget fra starten af kun med fokus på air-to-air, og tiltrods for at den senere har fået tilføjet en mindre air-to-ground kapacitet, så kan den ikke måle sig med F-35 på det område.

F-35 er designet og bygget til at udfylde en helt anden rolle end F-22. Det burde du være klog nok til at have regnet ud ;-)

Og ret graverende når også gamle F16 så klart distancerer den.

Har du nogle konkrete eksempler på dette? Og hvis du hentyder til den lækkede rapport om at et F-16 fly kunne udmanøvrere F-35 under en testflyning, så må jeg skuffe dig med at den rapport er direkte forkert. Jeg har personligt snakket med den danske test pilot som fløj F-16 flyet, og testen var IKKE en dogfight test. Testen gik ud på at presse F-35 flyets Flight Control System til grænsen, så ingeniørene kunne foretage de nødvendige ændringer.

Men alt i alt ville det være trivielt for mig at lave et fly der er klart F35 overlegent.

Så tror jeg at Lockheed, Boeing, SAAB, EDAS, Russerne, Kineserne og mange andre meget MEGET gerne vil tilbyde dig et meget højt betalt arbejde!!!!

Forudsat at du selvfølgeligt ikke bare laver det på papiret, men at du rent faktisk kan lave et der kan produceres :-)

 • 14
 • 0

....større G kræfter på egen krop og har været deltager bare i en simpel kunstflyvning med + og - 3G bør ikke udtale sig om hvorfor jagerpiloter helst flyver "liggende". Det gør de for at overleve de skarpe manøvrer, der er nødvendige for at kunne undgå raketter fra jorden og fjendtlige fly. Ved 9G (F16 og F35) ville det ikke være muligt for piloten at være ved bevidsthed i siddende stilling i den såkaldte Gsuit, der skal forhindre blodet at forlade hjernen og fare ned i benene. Ved at lægge piloten ned bliver distancen mellem hjerne og hjerte lodret kortere, samtidigt med, at det er mindre attraktivt for blodet at søge ned i benene.

 • 1
 • 1

Da vi besluttede at købe F-35, så var der i hvert fald formelt opstillet et valg imellem 2 europæiske og 2 amerakanske typer af fly.

Alle andre end F-35 havde opnået operationel status

Jeg har hverken militær eller flyteksnisk ekspertise, men som jeg husker mit indtryk af pressens (herunder ing.dk's ) omtale af flytyprtne som at F-35 både var dyrest pr. styk og pr. flyvetime.

Efterfølgende har F-35 gået fra dårlig presseomtale til dårlig presseomtale, men det kan selvfølgelig ændre sig når vi har haft dem nogle år.

Så hver gang rapporter som de omtalte bliver offentliggjort, som nager tvivlen - valgte vi rigtigt? og kan vi omgøe beslutnigen?- (sandsynligvis ikke)

 • 4
 • 0

Alle andre end F-35 havde opnået operationel status

Og lige præcis DET at alle de andre fly var operative da vi foretog valgt af F-35 er en af grundene til at vi valgte dem fra. Var det en chance at tage? Ja - selvfølgelig var det det, men vi var - mere end noget andet land (bortset fra USA naturligvis) med i testen og udviklingen af F-35 flyet på Edwards AFB, så jeg vil mene at vi havde gode forudsætninger for at tage det valg.

Havde vi valgt F/A-18 Super Hornet, så havde vi, måske allerede om 15-20 år, stået med et fly, hvor dens hovedaftager (US Navy) enten havde trukket alle deres fly tilbage, eller var i gang med det. Det Australske flyvevåben, ville højest sandsynlig også være i gang med at udfase deres. Så vi ville stå MEGET alene med ALLE omkostninger i forbindelse med opdateringer af flyet. Desuden vil jeg gætte på at prisen på reservedele ville stige gevaldigt, når underleverendørerne ikke skulle lave det store styk antal som US Navy aftager.

Præcis det samme havde gjort sig gældende hvis vi havde købt Eurofigher eller Gripen. Vi ville efter ca halvdelen af flyets operative levetid (forudsat at det nye fly også holder 40+ år som F-16), havde stået med et fly som ville være meget dyrt at opdatere, da der kun ville være meget få lande som brugte typen. Og i tilfældet med Eurofighteren, så ville der være en reel risiko for at ingen af de 4 oprindelige partner lande bruger flyet i de sidste 10-15 år af den tid den skulle have tjent i Flyvevåbnet.

Så alene det gør at F-35 - set over hele flyets levetid - bliver den billigste, og bedste (vil jeg mene) løsning.

/Søren

 • 5
 • 1

Der vil jeg opfordre dig til at se at USA, specielt militæret ikke altid er helt ærlige og det har været specielt udtalt i F35 programmet. Når diverse piloter tydeligt føler sig presset til at sige at de fly deres nationer så dumt har købt er fantastiske. De amerikanske repræsentanter lyver på trumpiansk manner mens de udvalgte norske piloter vrider sig for at finde en formulering der ikke er alt for stor en løgn.

Ah - den klassiske "De arbejder for USA/Lockheed, så derfor lyver de om hvor god F-35 er" argument. Det er sgu ved at være lidt tyndslidt :-)

Men okay, lad og bruge den "logik". Jeg ved INTET om Deep Learning, men du ved ALT om Deep Learning. Men da du lever (gætter jeg på) af din viden om Deep Learning, så kan jeg jo ikke stole på noget som helst positivt du siger om Deep Learning, for du lever jo af den viden........ Er jeg den eneste der syntes den argumentation ikke helt hænger sammen??

Og det er rigtigt at F22 og F35 har forskellige roller, F22 skal være et godt kampfly hvor F35 skal være et ringe kampfly de kan tøre af på de allierede. F22 kan ikke købes. F35s ringhed ser ud til at være en konsekvens af at man troede man kunne lave en meget alsidig fighter og den ligegyldighed der kom af at F22 er reelt god. Havde Danmark lidt reel rygrad kunne de sige de ville have F22 istedet for 35. Der er ingen reel grund til at F22 ikke skulle kunne købes. Det er jo ikke mere hemmeligt end at Putin bare kan spørge sin ven Trump om tegningerne.

Så du mener helt seriøst at USAF, US Navy og US Marines vil udskifte største delen af deres kampfly med et "ringe kampfly", blot for at kunne sælge det til deres allierede i stedet for F-22??? Og prisen for en F-22 er ca. 3 gange så høj som for en F-35. Så du mener at Danmark skulle køb 10 stks jagerfly der mere eller mindre kun kan udfylde 1 rolle???

USA har jo også haft UFOer i deres besiddelse siden mindst 1947, ikke at I kan håndtere det faktum. Og det er jo noget af et wildcard hvis man tænker over det.

Der var sølvpapirshatten :-) Tænkte nok at den ville kommer frem på et tidspunkt ;-)

Russernes fly kan flyve cirkler om F35. De går ikke så meget op i stealth fordi de ved stealth ikke er virkeligt.

Hvor har du de informationer fra? Forhåbentlig ikke fra Russiske piloter, for dem kan man jo ikke stole på - de arbejder jo for russerne!! (Din logik - ikke min).

Hvad angår job tilbud, det skulle man tro men det er meget få der ser 'sociale medier' som legitim virkelighed og tager initiativ til at spørge.

Med din revolutionerende viden bør du nok henvende dig direkte til dem, og ikke bare komme med kommentare på deres sociale medier ;-) Folk på sociale medier ved ikke altid hvad de snakker om ;-)

Sidenote: mine aktier er steget 72% de sidste 4 måneder og jeg forventer 50% mere i år. Primært AMD. Der går rygter om at Apple vil til at bruge AMD istedet for Intel. God symbolsk sejer til aktiemarkedet.

Jamen tillykke med det..........

 • 9
 • 0

Jeg syntes der er gode valide argumenter på begge sider. Jeg syntes dog at der fukuseres for meget på de tekniske aspekter. Desværre er indkøb af jagerfly en politisk betændt sag, der først og fremmes viser hvem vi ønsker at lege med og for USA er det ret sort og hvidt, enten og eller ikke os. Med deres nuværende ledelse, vil det give meget ballade, hvis DK cancellerede orderen på F35 og det nok uanset hvad vi køber i stedet. Hvis vi skulle gøre noget, så burde vi aflyse halvdelen af F35 og i stedet bruge et større beløb på at købe fx. grippen, for at få flere billige flyvetimer og kompensere over for USA ved at komme tættere på 2% GDP på miltære udgifter.

 • 1
 • 0

Hvis vi skulle gøre noget, så burde vi aflyse halvdelen af F35 og i stedet bruge et større beløb på at købe fx. grippen, for at få flere billige flyvetimer

To flytyper ville betyde at vi skulle have dobblet af alt. Vi skulle uddanne piloter, klarmeldere og mekanikere på to forskellige typer, vi skulle opdatere og vedligeholde to forskellige systemmer, så alt i alt tror jeg at den besparelse der ville være ved at få billigere Gripen flyvetimer ville blive spist op andre steder i systemmet.

 • 2
 • 0

Søren. Det har du 100% ret i. Spørgsmålet er mere om du stoler på amerikanerne, der stadivæk har kill koderne til F35. Jeg stoler ikke på amerikanerne og jeg mente ikke dette som et spare forslag. Dette er et forslag, der skal sikre en form for forsikring for at DK kan løse vores opgaver på sigt.

Et alternativ kan også være at købe helt nye F16 og så tage den tekniske udvikling som den kommer. Jeg har ikke en krystal kugle og er helt med på at F35 måske er fungerende de næste 40 år eller måske er alle eksisterende jagerfly forældede og erstattede af føreløse fly om 20år.

 • 2
 • 2

To flytyper ville betyde at vi skulle have dobblet af alt. Vi skulle uddanne piloter, klarmeldere og mekanikere på to forskellige typer

Men, både F-35 og Gripen slår sig op på, at det er legende let at klare disse ting. I og med en flyvetime er meget dyr i F-35, vil piloterne tilbringer ekstra meget tid i simulatorerne. Dertil står computersystemet ALIS for at klarmelde flyet (når det kommer til at virke), og der vil ikke være den store brug for danske mekanikere, da de kun skal varetage let vedligehold med plug 'n Play enheder, der bliver tilsendt fra udenlandske centrallagre. Der er da heller ikke købt reservedele med F-35, som det ellers tidligere har været sædvane. Det vedligehold, som vi kender fra F-16, skal varetages i udlandet fremover.

Gripen omend mere traditionel er ligeledes designet til at være nem at gå til for piloter, vedligeholdelse og opdatering. Den er jo netop er beregnet til små styktal og ikke en serie på tusindvis som de amerikanske.

 • 1
 • 1

Angående at have to typer samtidig; Der er vel erfaringer fra da vi stadig havde Draken? Noget der har generet mig med F-35 er at der efter min mening har været for mange aktører indover hvad den skal kunne. Lidt ala rumfærgen.

 • 1
 • 0

jeg tror heller ikke at der er nogen der betvivler de fysologiske fordele ved at ligge ned når det kommer til G-påvirkninger. Men som jeg skrev i et andet indlæg, så må der jo være nogle ulemper ved det, siden ingen af de store producenter har benyttet sig af denne metode.

Da jeg alligevel sad oppe det meste af natten (madforgiftning - ikke spor sjovt!) fik jeg tid til at rode lidt i bogreolen, og fandt en beskrivelse af, hvordan det rent faktisk fungerede med liggende pilotstilling i et jagerfly, fra en, der har prøvet det:

Then they took an F-80, left the standard cockpit controls so a "safety pilot" could take over if something went wrong, and built a fully equipped prone position cockpit in the nose.

You lay on a bed with a support for your chin, channelled rests for your forearms, cups for your elbows, and wrapped each hand around a stick-grip. Push forward, you dove. Pull back, you climbed. Left down and right up, you banked left. That was simple enough. I flew it once, maybe twice.

We found, however, that you couldn't keep your head up in any kind of turn. So, the engineers attached a wire to the back of the pilot's helmet and ran it to a counterweight between his feet. When you pulled Gs, the counterweight pulled your head back. It was awful.

(Anderson, C.E. (1990). To Fly and Fight. New York:St. Martin's Press, s. 210)

Hvis man laver en billedsøgning i Google på "EF-80 prone pilot" er der et par billeder af monsteret derude.

/Bo

 • 4
 • 0

Da jeg alligevel sad oppe det meste af natten (madforgiftning - ikke spor sjovt!) fik jeg tid til at rode lidt i bogreolen, og fandt en beskrivelse af, hvordan det rent faktisk fungerede med liggende pilotstilling i et jagerfly, fra en, der har prøvet det:

Spændende - og godt fundet :-)

Det kunne være en af grundende til at vi ikke har jagerfly i dag hvor piloten ligger ned.

Og så håber jeg at du er kommet over din madforgiftning :-)

 • 3
 • 0

Men, både F-35 og Gripen slår sig op på, at det er legende let at klare disse ting.

Selv om det er "legende let" så skal du stadig have to uddannelsesforløb for alt personel, hvilket alt andet lige vil være dyrere end et. Du skal også købe reservedele til to typer i mindre antal, hvilket jeg også gætter på vil gøre indkøb dyrere.

Og ja, vi har tidligere har både 2 og 3 typer jagerfly samtidig, men det var en anden tid, hvor tingene ikke kostede det samme som de gør i dag. I dag har vi simpelthen ikke råd til at have to forskellige flytyper til at løse de samme opgaver.

 • 3
 • 0

Og ja, vi har tidligere har både 2 og 3 typer jagerfly samtidig, men det var en anden tid, hvor tingene ikke kostede det samme som de gør i dag. I dag har vi simpelthen ikke råd til at have to forskellige flytyper til at løse de samme opgaver.

Nej, det var skam også dyrt - fjenden boede til gengæld kun 300 km fra vores kyst så der var lidt mere interesse i at poste penge i forsvar end i broer og IT-systemer. Desuden koster det der legetøj nu væsentligt mere, ikke fordi det er bedre eller mere værd men fordi producenterne er blevet bedre til at flå os.

 • 1
 • 2

Nej, det var skam også dyrt - fjenden boede til gengæld kun 300 km fra vores kyst så der var lidt mere interesse i at poste penge i forsvar end i broer og IT-systemer.

Rigtigt at fjende billedet var et andet den gang, men den gang fik vi også rigtigt meget våbenhjælp fra USA. Og som du selv skriver lige nedeunder, så er det blevet væsentligt dyrere i dag.....

Desuden koster det der legetøj nu væsentligt mere, ikke fordi det er bedre eller mere værd men fordi producenterne er blevet bedre til at flå os.

Så du mener altså at de gamle Draken og Starfighter fly er helt på højde med F-35 Lighting II? Eller misforstår jeg hvad du skriver?

 • 7
 • 0

Dan, det er ikke så tit jeg siger sådan noget som det her - tror faktisk at du er den første jeg har sagt det til (det kan du så være stolt over hvis du vil) - men du har hovedet så langt oppe i dit eget (sikkert super intelligente) røvhul, at du da vist helt har tabt jordforbindelsen. Jeg har sjældent set nogen lukke så meget lort ud i indlæg her på internettet.

Bliv du bare ved med at tro på din superlative og alt overskyggende intelligens på alle områder. Jeg gider ikke spilde mere tid på at hverken læse eller svare på dine indlæg. Og det kan du så tolke på den måde du har lyst til (tror godt jeg ved hvordan du vil tolke det - men det rager mig sådan set en høst blomst).

Hyg dig, og kom lidt ud i den virkelige verden :-)

 • 12
 • 0

Er det virkeligt så svært for jer at se, selv når jeg pensler det ud.

Hvorfor kan du ikke bare designe et fly uden pilot istedet? Indfør noget deeplearning og en pilot der arbejder hjemmefra og følger med i sofaen.

Tilbage til det lidt mere seriøse. En dogfighter eller intercepter som en Gripen har godt udsyn i cockpit, som er alt afgørende ved "nærkamp", en skærm med et drejende kamera, har slet ikke samme hastighed og presision, som at fysisk at dreje hovedet. Et fastlåst hoved vil også give uoverenstemmelser mellem G påvirkninger og synsfelt, hvilket for mig giver kvalme i løbet af 5 minutter, måske kan det trænes væk.

 • 3
 • 0

Og ja, vi har tidligere har både 2 og 3 typer jagerfly samtidig, men det var en anden tid, hvor tingene ikke kostede det samme som de gør i dag

og hang stærkt sammen med, at vi i reglen modtog dem uden beregning...som våbenhjælp!

I dag har vi simpelthen ikke råd til at have to forskellige flytyper til at løse de samme opgaver

utroligt enig!: Man skal huske på, at det (overordnede) 'logistiske fundament', der kræves for at understøtte en given flytype i princippet har samme størrelse (/omkostning), hvad enten det skal betjene ét eksemplar eller flere hundrede af typen!

 • 6
 • 0

hvorfor er det dyrt at have to typer?

Søren (og andre) har redegjort for det længere oppe i tråden.

Det var også oprindeligt min tanke: "hvorfor ikke købe noget, der virker, og så nogle F35 som en investering i at holde sig gode venner med USA?", Men, som redegjort for af andre, er det de løbende omkostninger ved at have flere typer, og den forkortede levetid for den ene type, der kan være problemet. Øv, jeg syntes eller, at det var sådan en god ide, indtil nogle absolut skulle blande realiteterne ind i det :-)

/Bo

 • 7
 • 0

OK. Men "et generelt had mod F-35/alt militær/alt amerikansk" er ikke et spørgsmål, det er en slet skjult stråmand.

Hej Niels

Det er vist en vurderingssag.

Taget i betragtning af de indlæg der er kommet til mange artikler om F-35 i løbet af årenen, så syntes jeg at det er et meget reelt spørgsmål at stille. Og jeg har det også helt fint med at nogle folk hader militært udstyr, F-35, amerikanske ting og alt muligt andet. Det er folk jo i deres gode ret til at gøre :-)

 • 4
 • 0

Hej Søren A. Jeg tillod mig at se Dan Frederiksens tidligere indlæg igennem. Hvis du også vil gøre det -Så lav en kæmpestor skål popkorn og tag en cola med, det er endog ret underholdende! Jeg forstår dog ikke hvorfor at dette medie tillader Dan at ytre sig på måde som han gør.

 • 2
 • 0

Hej Morten

Jeg spiste allerede alt for mange popcorn mens jeg læste han første indlæg igennem ;-)

Man kan være enig eller uenig med Dan og hans betragtninger af verden, men han skal da have lov til at komme med sine ideer og meninger - så er det jo op til en selv hvor meget man vil ligge i hans indlæg.

 • 2
 • 0

Hej Søren Augustesen

Det er vist en vurderingssag.

Prøv ar vurdere hvad svaret kune være. Det kan måske hjælpe hvis vi vender spørgsmålet: Eller er det bare en generelt falden på halen over F-35/alt militær/alt amerikansk som du giver udtryk for??

Der er 2 essentielle spørgsmål: 1) Vil F35 være operationel hvis USA blokerer supporten? 2) Er vi i samme båd som USA? Hvis man bare kan svare nej til et af ovenstående har vi et problem med vor sikkerhed, politiske manøvrerum og jeg vil betragte F35 som spild eller værre.

 • 1
 • 2

Hej Niels Peter Jensen

Prøv ar vurdere hvad svaret kune være. Det kan måske hjælpe hvis vi vender spørgsmålet: Eller er det bare en generelt falden på halen over F-35/alt militær/alt amerikansk som du giver udtryk for??

Jeg syntes stadig ikke der er noget problem med spørgsmålet, selv om du vender det om. Hvis man ikke har et generelt had - eller falden på halen over - F-35/alt militær/alt amerikansk, så er svaret jo "nej" - længere er den ikke. Men så må man også komme med nogle saglige grunde til sin holdning, og det er ikke altid folk - uanset om de er for eller imod - kan/vil komme med dem.

Men hvis du har fulgt lidt med i de diskusioner der har været herinde omkring F-35, så vil du vide at nogle har et generelt had mod F-35 - med mere eller mindre gode grunde - så jeg vil stadig mene at mit spørgsmål var relevant.

Dine 2 essentille spørgsmål er jo også helt fair og fornuftige, og hvis du vil have mine svar så er de: 1) Nej, det vil nok være svært at forsætte med at flyve F-35 hvis USA blokkere for supporten - men det vil jo være det sammen uanst hvor vi køber fra. Hvis landet vi køber fra stopper supporten, så har vi et problem. Om det er mere sandsynligt at USA blokkere for supporten end andre lande, er så en helt andet snak.

2) Som vores udenrigspolitiske situation er lige nu, så ja, så vil jeg mene at vi er i samme båd som USA.

Og for at svare på dit "omvente" spørgsmål, så nej, jeg har ikke et generelt falden på halen over F-35/alt militært/alt amerikansk. Jeg har mine meninger omkring flyet og projektet ud fra de ting jeg har læst, og fra de piloter jeg har snakket med. Om man er enig med mig er jo så en anden sag :-)

 • 2
 • 0

Hej Søren Augustesen

Jeg syntes stadig ikke der er noget problem med spørgsmålet, selv om du vender det om. Hvis man ikke har et generelt had - eller falden på halen over - F-35/alt militær/alt amerikansk, så er svaret jo "nej" - længere er den ikke.

Rent retorisk stiller du et spørgsmål ingen vil svare "ja" til, derfor er det et "ikke spørgsmål"

1) Nej, det vil nok være svært at forsætte med at flyve F-35 hvis USA blokkere for supporten - men det vil jo være det sammen uanst hvor vi køber fra.

Nej, vi kan købe noget vi forstår og kke behøver løbende support.

2) Som vores udenrigspolitiske situation er lige nu, så ja, så vil jeg mene at vi er i samme båd som USA.

Vi har divergerende synspunkter på: - Internationale regler - International handel - EU - Good governance - Grænsedragning - Hvem der skal bestemme infrastruktur pojekter i EU - Sikring af dansk område og borgere - Fornærmelse af vores regent - Hvor en evt atomkrig skal udkæmpes - Overvågning af danske borgere - Hvem der skal betale erhvervsudviling i USA

 • 2
 • 1

Rent retorisk stiller du et spørgsmål ingen vil svare "ja" til, derfor er det et "ikke spørgsmål"

Det kan man jo så sige om alle ja/nej spørgsmål. Og hvis man har et generelt had til F-35/alt militært/alt amerikansk/et eller andet andet, så skal man da stå ved det. Jeg har foreksempelt et generelt had mod alt der indeholde store mængder brocoli, og det er jeg ikke bleg for at stå ved. Men vi to bliver vist ikke enige om hvorvidt det er et spørgsmål eller ej, så lad os bare droppe det igen :-)

Nej, vi kan købe noget vi forstår og kke behøver løbende support.

Vi kan ikke købe noget jagerfly som "vi forstår" 100% uden at vi selv udvikler det, og vi kan heller ikke købe et jagerfly som ikke behøver løbende support uden at vi selv har faciliteterne til at fremstille samtlige reservedele. Så den ide anser jeg for urealistisk.

Vi har divergerende synspunkter på: - Internationale regler - International handel - EU - Good governance - Grænsedragning - Hvem der skal bestemme infrastruktur pojekter i EU - Sikring af dansk område og borgere - Fornærmelse af vores regent - Hvor en evt atomkrig skal udkæmpes - Overvågning af danske borgere - Hvem der skal betale erhvervsudviling i USA

Under den nuværende amerikanske præsident er der helt sikkert nogle ting de danske politikere ikke er på linje med, men hvis F-35 holder i 40 år, så når der at komme mange andre præsidenter i mellemtiden.

Og hvis vi køber Eurofighter, så kan man jo sige at vi heller ikke er enige med Boris Johnson omkring EU, og hvad nu hvis vi købte Gripen og så Sveriges Demokraterne fik magten om 10 år? Og sådan kan vi sikkert blive ved lige meget hvem vi købte jagerfly fra.

Jeg mener stadig at ud fra et teknisk, økonomisk og fremtidsmæssigt synspunkt, så er F-35 nok det bedste valg vi kunne træffe lige nu.

 • 4
 • 0

Hej Søren Augustesen

Vi kan ikke købe noget jagerfly som "vi forstår" 100% uden at vi selv udvikler det, og vi kan heller ikke købe et jagerfly som ikke behøver løbende support uden at vi selv har faciliteterne til at fremstille samtlige reservedele. Så den ide anser jeg for urealistisk.

Der er et kontinuum mellem at noget vi selv har udviklet og kan levere reservedele til og så F35 "black box" konstant online og kontrolleret af Pentagon. Og selvfølgelig er det urealistisk vi selv udvikler et jagerfly, sålænge vi giver pengene til udvikling i USA.

Under den nuværende amerikanske præsident er der helt sikkert nogle ting de danske politikere ikke er på linje med, men hvis F-35 holder i 40 år, så når der at komme mange andre præsidenter i mellemtiden.

Det er håbløst naivt, at tro det handler om Donald Trump, med lidt held åbner han vore øjne. Det diskuteres om 1000 års sammenflitret historie gør, at vi har en større fællesskab med de nordiske lande og Tyskland end med USA. Hvad ikke kan diskuteres er at geografien gør at konflikter som har en reel sikkerhedsmæssig betydning for Europa, f.eks jugoslavien, Ukraine, Libyen, Palæstina, Syrien, Irak, Iran og det Arabiske forår kun er et spørgsmål om politiske interesser for USA. Hvad heller ikke kan diskuteres er, at USA med godt 300 mill indbyggere og økonomiske muskler kan tillade sig ikke, at tage hensyn, hvad både Boris Johnsson og Sverigsdemokraterne må gøre.

 • 2
 • 0

Gad vide om de ligesom skatteministeriet har haft for mange konsulenter. Skatteministeriets projekter lider også af overskredne tidsplaner og manglende funktionalitet.

 • 0
 • 0

Og selvfølgelig er det urealistisk vi selv udvikler et jagerfly, sålænge vi giver pengene til udvikling i USA.

Danmark har faktisk betalt en meget lav pris for at være med i udviklingsfacen af F-35, plus vi fik sneget os med ind i test fasen, så vi er nok et af de lande der har haft mest indflydelse på udviklingen (bortset fra USA), og selv hvis du tog de penge vi har givet for at være med, og lagde de penge oveni som vi har betalt for de 27 fly, ville vi ikke komme i nærheden af den pris det har kostet at udvikle, teste og bygge F-35. Læg hertil vores totale mangle på virksomheder der ville kunne udføre næsten alle de opgaver der skal til for at bygge såden et fly. Vi er som land slet ikke gearet til at kunne løse den opgave.

Jeg kan ikke komme i tanke om et eneste dansk udviklet og produceret jet/turbine drevet fly - men hvis der er nogen som kender til et, vil jeg meget gerne hører om det.

Det er håbløst naivt, at tro det handler om Donald Trump, med lidt held åbner han vore øjne. Det diskuteres om 1000 års sammenflitret historie gør, at vi har en større fællesskab med de nordiske lande og Tyskland end med USA. Hvad ikke kan diskuteres er at geografien gør at konflikter som har en reel sikkerhedsmæssig betydning for Europa, f.eks jugoslavien, Ukraine, Libyen, Palæstina, Syrien, Irak, Iran og det Arabiske forår kun er et spørgsmål om politiske interesser for USA. Hvad heller ikke kan diskuteres er, at USA med godt 300 mill indbyggere og økonomiske muskler kan tillade sig ikke, at tage hensyn, hvad både Boris Johnsson og Sverigsdemokraterne må gøre.

Jeg er godt klar over at det ikke kun drejer sin om Doanld T, men som en lille nation er vi nød til at købe nogle vare i udlandet, da det simpelthen er for umuligt for os at lave dem selv. Og havde vi skulle have udskiftet F-16 flyene i starten af 2000'erne, så havde et fly som Eurofighteren været et oplagt valg på det tidspunkt. Men nu er det 2020, og Eurofighteren er ikke det nyeste af det nye mere. Der er sket en kæmpe udvikling indenfor mange områder af kampfly.

Så om man kan lide det eller ej, så er vi, på dette område, nød til at købe hos en stormagt, og der er det - efter min mening - USA der har det bedste produkt nu hvor vi står og skal bruge det.

 • 1
 • 0

Man kan undre sig over hvorledes hvorledes vi fik os sneget os ind i udviklingen, når vi slet ike har know how. Udover det får vi aldrig know how, hvis vi liver ved med at forære pengene til udvikling i USA.

Jeg siger ikke at vi ikke har know how på nogle områder inden for udvikling af jagerfly - vi har helt sikkert nogle rigtig dygtige folk på mange område. Ellers var vi ikke kommet så meget med ind i test og udviklingsarbejdet som vi var. Men det kræver mere end en flok dygtige folk at designe, udvikle, test og bygge et jagerfly. Det kræver tusindvis af menesker.

Og vi har slet ikke hele den industrielle baggrund der er nødvendig for at kunne udvikle og bygge vores eget jagerfly. Du bygger ikke bare en fabrik til at bygge jagerfly i løbet af 14 dage. Vi har heller ikke hele det test setup som er nødvendigt til at teste et nyt jagerfly.

Kunne vi få det? Ja naturligvis, hvis vi brugte nok tid og penge på det, så kunne vi godt. Men det er bare tid og penge som vi ikke har.

Det er igen et spørgsmål hvilken type land og sikkerhsspolitik vi vil have. Randstat til en supermagt eller et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med lande som har samme interesser som os selv.

Ja - men det er også et spørgsmål om hvad der er tilgængeligt når vi skal ud og købe ind. Og i dette tilfælde faldt valget så på at være en "randstat til en supermagt".

 • 0
 • 0

Forfriskende at følge med i, hvordan I har ladet tråden "degenerere" til en respektfuld udveksling af egentlige argumenter om emner, der er relevante for sagens indhold.

Det er ikke altid lige den vej, at tråde her udvikler sig :-)

/Bo

 • 3
 • 0

Hej Søren Augustesen

Og vi har slet ikke hele den industrielle baggrund der er nødvendig for at kunne udvikle og bygge vores eget jagerfly. Du bygger ikke bare en fabrik til at bygge jagerfly i løbet af 14 dage. Vi har heller ikke hele det test setup som er nødvendigt til at teste et nyt jagerfly.

Kunne vi få det? Ja naturligvis, hvis vi brugte nok tid og penge på det, så kunne vi godt. Men det er bare tid og penge som vi ikke har.

Nu skal vi heller ikke bygge en fabrik i løbet af 14 dage. Vi har haft masser af tid, F16 blev købt en gang sidst i 70erne herefter vidste man at man skulle købe erstatninger. Muren faldt i 1989 og dermed sluttede den kolde krig og man kunne vælge at andet spor end at være randstat og opbygge industrien. Penge vi ikke har? De penge vi sender til USA gør ikke meget gavn her, de kunne bruges her i landet eller i de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med. Det er tåbeligt at tro at sikkerhedspolitik ikke også handler om ens økonomiske styrke og teknologiske evne, ref Carl von Clausewitz.

Og i dette tilfælde faldt valget så på at være en "randstat til en supermagt".

Nej; beslutningen "faldt" ikke, det er en aktiv beslutning taget af embedsmænd og politikere, som vælger at vi skal være en randstat og ikke et land med "danske værdier"

 • 1
 • 4

Hej Niels

Vi har haft masser af tid

De to ord har haft i den sætning er vigtige. For hvis vi var startet i slutningen af 70'erne, så kunne vi måske have nået at kunne komme dertil hvor vi kunne bygge vores eget jagerfly - men vi kan forhåbentlig blive enige om at sådan gik det ikke :-)

Som situationen er nu - og det er jo den vi er nød til at forholde os til - så har vi ikke tiden eller pengene til at opbygge en fly industri herhjemme.

Penge vi ikke har? De penge vi sender til USA gør ikke meget gavn her, de kunne bruges her i landet eller i de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med.

Jeg har meget svært ved at tro på at de penge som vi har brugt på F-16 i USA på nogen måde kan komme i nærheden af hvad det ville have kostet at opbygge en flyindustri der er i stand til at udvikle et top moderne jagerfly, teste det og sætte det i produktion. Heller ikke hvis vi regner prisen for F-35 med. Men det er en økonimisk beregning som jeg ikke har noget forudsætning for at lave. Det lyder bare ikke rigtigt i mine ører at det kunne lade sig gøre.

Og vi skal jo huske på at der er danske virksomheder som har tjent rigtig godt på F-16, og som også kommer til at tjene godt på F-35. Der er jo lavet nogle modkøbsaftaler, både i forbindelse med F-16 og F-35.

Nej; beslutningen "faldt" ikke, det er en aktiv beslutning taget af embedsmænd og politikere, som vælger at vi skal være en randstat og ikke et land med "danske værdier"

Nu er vi vist ude i at diskutere betydningen/tolkningen af enkelte ord igen :-) Resultatet er at vi valgte "randstats løsnignen".

 • 2
 • 0

Hej Søren Augustesen

De to ord har haft i den sætning er vigtige. For hvis vi var startet i slutningen af 70'erne, så kunne vi måske have nået at kunne komme dertil hvor vi kunne bygge vores eget jagerfly - men vi kan forhåbentlig blive enige om at sådan gik det ikke :-)

Det kan vi blive enige om. Desværre tog man ikke diskussionen dengang. Men for ikke at gentage tidligere tiders udeladelsessynder bør man tage diskussionen nu.

Som situationen er nu - og det er jo den vi er nød til at forholde os til - så har vi ikke tiden eller pengene til at opbygge en fly industri herhjemme.

Korrekt, spørgsmålet er om vi har så travlt og der er såmænd også allerede opbygget en fly industri i lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med.

Jeg har meget svært ved at tro på at de penge som vi har brugt på F-16 i USA på nogen måde kan komme i nærheden af hvad det ville have kostet at opbygge en flyindustri der er i stand til at udvikle et top moderne jagerfly, teste det og sætte det i produktion. Heller ikke hvis vi regner prisen for F-35 med. Men det er en økonimisk beregning som jeg ikke har noget forudsætning for at lave.

Det er givetvis dyrere. Men hvis man tager hensyn til afledede effekter i Danmark og i de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med vil det givetvis være en god forretning. USAs teknologiske overlegenhed kommer ikke af ingenting.

 • 1
 • 1

Hej Niels

Det kan vi blive enige om. Desværre tog man ikke diskussionen dengang. Men for ikke at gentage tidligere tiders udeladelsessynder bør man tage diskussionen nu.

Hvis regeringen og dansk industri nu for alvor begyndte at arbejde på at opbygge en seriøs fly industri herhjemme, og alle parter var villige til at smide de penge efter projektet som det kræver, så er der en mulighed for at vi selv kan producere det fly som skal afløse F-35 om ca 40 år. Men jeg tror at det bliver meget svært at finde de penge.

Og det er ikke fordi jeg på nogen måde er imod ideen med at opbygge en dansk flyindustri, jeg anser det bare ikke for særligt realistisk at det sker. Det svare - i mine øjne - lidt til at bruge rigtig mange miliarder af kroner på at opfinde en ny dyb tallerken i håbet om at nogle andre vil købe vores helt nye dybe tallerken, frem for en dyb tallerken som er fremstillet af nogen som har lavet dem i årtier.

Korrekt, spørgsmålet er om vi har så travlt og der er såmænd også allerede opbygget en fly industri i lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med.

Problemet er, at de fly som disse lande har udviklet, er mindst 1 generation bagud i for hold til F-35. Og netop det syntes jeg er en ting som ofte bliver overset når man diskutere valget af kampfly. Jeg har tit hørt argumentet om at "vi kan godt nøjes med...." eller "vi har ikke brug for...." mht valg af kampfly - som regl fra folk der aldrig selv har, eller skal, flyve jagerfly.

Disse fly skal - i yderste konsekvens - bruges af danske piloter til at angribe fjentlige mål. Dette vil medføre at piloterne vil blive forsøgt nedkæmpet af fjenden, og her syntes jeg at det mindste vi kan gøre er, at give de danske piloter det bedst mulige værktøj til at løse de farligste af de opgaver de kan bliver stillet overfor. Det ville være dybt tragisk hvis vi mister en dansk pilot fordi vi "nøjes med" frem for at købe det bedste værktøj vi kunne på det tidspunkt. Og på nuværende tidspunkt er F-35 det bedste værktøj som vi kan købe.

Om vi så skal deltage i disse krige/konflikter er en helt anden diskution som vist rækker lidt ud over den her tråd :-)

Det er givetvis dyrere. Men hvis man tager hensyn til afledede effekter i Danmark og i de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med vil det givetvis være en god forretning.

HVIS det skulle lykkes at finde alle de mange milliærder der skal til at opbygge en fly industri, udvikle, teste og bygge et - på det tidspunkt - 6 generations jagerfly OG det lykkes os at få solgt det til nok lande, så kunne det blive en god foretning. Men som du selv siger, så er der allerede mange etablerede flyproducenter rundt om i verden, så selv hvis det lykkes at lave en dansk flyindustri på højde med Lockheed, Boeing, EDAS osv, så bliver det svært at sælge et dansk jagerfly tror jeg.

 • 1
 • 0

Hej Søren Augustesen

Disse fly skal - i yderste konsekvens - bruges af danske piloter til at angribe fjentlige mål. Dette vil medføre at piloterne vil blive forsøgt nedkæmpet af fjenden, og her syntes jeg at det mindste vi kan gøre er, at give de danske piloter det bedst mulige værktøj til at løse de farligste af de opgaver de kan bliver stillet overfor. Det ville være dybt tragisk hvis vi mister en dansk pilot fordi vi "nøjes med" frem for at købe det bedste værktøj vi kunne på det tidspunkt

Alt er en afvejning, der er andre steder i den danske samfund vi mister mennesker fodi vi "nøjes med".

HVIS det skulle lykkes at finde alle de mange milliærder der skal til at opbygge en fly industri, udvikle, teste og bygge et - på det tidspunkt - 6 generations jagerfly OG det lykkes os at få solgt det til nok lande, så kunne det blive en god foretning. Men som du selv siger, så er der allerede mange etablerede flyproducenter rundt om i verden, så selv hvis det lykkes at lave en dansk flyindustri på højde med Lockheed, Boeing, EDAS osv, så bliver det svært at sælge et dansk jagerfly tror jeg.

Afledede effekter er ikke kun evt salg, det er arbejdspladser og teknologisk udviling i Danmark og i de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med. Lad mig pointere at når jeg skriver "vi" mener jeg ikke kun Danamark og danskere, jeg mener de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med.

Problemet er, at de fly som disse lande har udviklet, er mindst 1 generation bagud i for hold til F-35. Og netop det syntes jeg er en ting som ofte bliver overset når man diskutere valget af kampfly. Jeg har tit hørt argumentet om at "vi kan godt nøjes med...." eller "vi har ikke brug for...." mht valg af kampfly - som regl fra folk der aldrig selv har, eller skal, flyve jagerfly.

Det er klart at vi køber våbensystemer som giver en militær kapacitet. Danmark er ike en supermagt og det er begrænset hvad den militære kapacitet er uanset om vi køber F35 eller noget andet. Det pudsige er at vi "gangede" op med i de lande, som har samme interesser som os selv og kunne have et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med, så ville vi have noget der ligner supermagt status.

 • 1
 • 1

Hej Niels Peter Jensen

Alt er en afvejning, der er andre steder i den danske samfund vi mister mennesker fodi vi "nøjes med".

Og det er da mindst lige så tragisk - men det er jo ikke en grund til at øge risikoen andre steder ved også at nøjes der.

Afledede effekter er ikke kun evt salg, det er arbejdspladser og teknologisk udviling i Danmark og i de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med. Lad mig pointere at når jeg skriver "vi" mener jeg ikke kun Danamark og danskere, jeg mener de lande, som har samme interesser som os selv og vi har et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med.

Et øge samarbejde med f.eks. EADS kunne måske blive positivt for Danmark når det kommer til at udvikle afløseren for F-35. Som et "ikke fly producerende land" har Danmark jo den fordel at vi kan "shoppe rundt" mellem alle de vestlige flyproducenter, og vælge det fly der bedst dækker det danske behov, på det tidspunkt vi har brug for et nyt fly. I denne omgang var det så F-35 valget faldt på.

Hvis vi binder også til et aktivt samarbejde med en af de store flyproducenter allerede nu mht. F-35 afløser om 40 år, så "hænger vi" på det fly - uanset om nogen laver noget der er bedre og billigere.

Men som med alt andet, så er der jo fordele og ulempe ved alting :-)

Det er klart at vi køber våbensystemer som giver en militær kapacitet. Danmark er ike en supermagt og det er begrænset hvad den militære kapacitet er uanset om vi køber F35 eller noget andet. Det pudsige er at vi "gangede" op med i de lande, som har samme interesser som os selv og kunne have et ligeværdigt og forpligtende samarbejde med, så ville vi have noget der ligner supermagt status.

Det er korrekt at Danmark ikke er - og aldrig bliver - en supermagt, og pga vores størrelse vil vi også have en relativ begrænset militær kapacitet. Derfor mener jeg også at det er vigtigt at vi vælger det bedste udstyr når vi køber militært hardware.

Selv hvis vi slog os sammen med alle andre EU lande (+ UK) så ville vi allerhøjest blive en lille supermagt - og jeg er bange for at vi ikke ville blive særligt effektivt, da alt for mange lande skulle blive enige om hvad der skulle gøres hvor og hvordan.

Men nu har vi, kære Niels Peter Jensen, vist også diskuteret F-35 og indkøb/udvikling/fremstilling af jager fly nok for denne omgang :-) Tak for en interessant og sober diskution - det kan være vi mødes herinde igen i en anden tråd :-)

/Søren

 • 1
 • 0

Hej Søren Augustesen

Alt er en afvejning, der er andre steder i den danske samfund vi mister mennesker fodi vi "nøjes med".

Og det er da mindst lige så tragisk - men det er jo ikke en grund til at øge risikoen andre steder ved også at nøjes der.

Hvis man mener, at samfundets ressoucer skal allokeres der de gør bedst gavn må man afveje risikoen og evt acceptere at jagerpiloter løber en større risiko.

Det er korrekt at Danmark ikke er - og aldrig bliver - en supermagt, og pga vores størrelse vil vi også have en relativ begrænset militær kapacitet. Derfor mener jeg også at det er vigtigt at vi vælger det bedste udstyr når vi køber militært hardware.

Og min pointe er, at når man kun ser på en parameter ved køb af et aktuelt stykke miltære hardware, udnytter man ikke sine ressoucer optimalt.

Selv hvis vi slog os sammen med alle andre EU lande (+ UK) så ville vi allerhøjest blive en lille supermagt - og jeg er bange for at vi ikke ville blive særligt effektivt, da alt for mange lande skulle blive enige om hvad der skulle gøres hvor og hvordan.

Før det første er EU (+UK) en større økonomi end USA, hvilket potentielt kunne gøe os til en supermagt. For det andet er det ikke nødvendigvis EU, der skal samarbejde. For det tredie har EU en langsommee proces end f.eks USA, som f.eks hurtigt kan beslutte at de vil dræbe udvalgte pesoner, men EU har typisk en mere konsistent og holdbar strategi. For det fjerde; ja det bliver sikkert aldrig så kraftfuldt og skræmmende som USA, men jeg mener ikke det er holdbart at vedblive at være USAs (America first) lillebror.

 • 0
 • 1

Jeg har med med fornøjelse fulgt jeres saglige debat her i tråden, og ville blot lige gøre lidt reklame for en bog jeg lige har læst, som har gjort mig en del klogere på F-35 flyet. Bogen hedder Test Pilot og er skrevet af den danske pilot "PEL". "PEL" har i små 10 år, på nærmeste hold, deltaget i udviklingen af F-35 flyet. Bogen handler om meget andet end F-35, men den del der omhandler F-35, forklarer meget godt forskellen på F-35 og alle andre alternativer. Den kan varmt anbefales hvis man ønsker mere indsigt i emnet.

Derudover føler jeg mig også nødsaget til at kommentere på følgende som er skrevet af Niels:

Hvis man mener, at samfundets ressoucer skal allokeres der de gør bedst gavn må man afveje risikoen og evt acceptere at jagerpiloter løber en større risiko.

Der er mange forskellige meninger om hvorledes samfundet (vores alles) resourcer skal allokeres. Dog må jeg påpege at beslutningen om at købe nye kampfly til erstatning for F-16, er en demokratisk beslutning som så vidt jeg husker havde bred opbakning blandt næsten alle partier. Hvilken type man skulle vælge blev ligeledes afgjort efter en grundig afvejning, og var ligeledes noget der var bred enighed om. Ovenstående er politik og præcis som religion, er det noget man nemt kan blive uenige om. Men noget jeg synte man ikke bør være uenige om, er hvorvidt vi som samfund har en forpligtigelse til at (ud)ruste vores soldater bedst muligt med både udstyr og træning, når vi vælger at sende dem på en opgave der i yderste konsekvens kan koste dem og andre livet. Vi skal groft sagt ikke sende vores soldater afsted på envejsmissioner, og slet ikke når det drejer sig om missioner ude i verdnen hvor opgaven ikke direkte handler om Danmarks sikkerhed (læs "direkte" som i at russerne løber os over nede om lidt hvis vi ikke gør noget).

 • 2
 • 0

Hej Kurt Bentsen

. Dog må jeg påpege at beslutningen om at købe nye kampfly til erstatning for F-16, er en demokratisk beslutning som så vidt jeg husker havde bred opbakning blandt næsten alle partier. Hvilken type man skulle vælge blev ligeledes afgjort efter en grundig afvejning, og var ligeledes noget der var bred enighed om.

Jeg mindes ikke at have påstået at beslutningen om køb af F-35 ikke er demokratisk funderet eller overvejet.

Vi skal groft sagt ikke sende vores soldater afsted på envejsmissioner,

Jeg mindes ikke at have påstået at vi skal sende vores soldater afsted på envejsmissioner.

Men noget jeg synte man ikke bør være uenige om, er hvorvidt vi som samfund har en forpligtigelse til at (ud)ruste vores soldater bedst muligt med både udstyr og træning, når vi vælger at sende dem på en opgave der i yderste konsekvens kan koste dem og andre livet.

Vi (ud)ruster ikke vores soldater bedst muligt. F.eks vælger vi et fly over en drone. Flyet har givetvis operationelle fordele, men risikoen for piloten er højere end ved en drone. Og f.eks har der været meget kritik af forsvarets håndtering af PTSD.

Min personlige holdning er at det er ansvarsforflygtigelse at udstede en "blanco check" alá "vi som samfund har en forpligtigelse til at (ud)ruste vores soldater bedst muligt med både udstyr og træning". Hvad med politibetjente, fængselsbetjente og ansatte i sikringsanstalter, det er også mennesker der arbejder for samfundet i potentielt farlige miljøer?

Mere generelt hvad med velfærden, uddannelse, retssikkerheden, skattelettelser, udenrigspolitik etc.

Jeg vil vove at påstå at Ruslands annektion af Krim ikke var mulig som følge af Ukraines manglende militære kapacitet. Det var mulig fordi Ukraine er et ludfattig, snotkorrupt, udemokratisk land med en elendig udenrigspolitik. Så den bedste sikring af Ukraines befolkning og landegrænser havde været styrkelse af de offentlige institutioner og civilsamfundet. Hvilket er én af grundene til at det er for enøjet kun at se på den militære kapacitet ved indkøb af udstyr.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten