Ny opvarmet ståltragt skal stoppe olielækage

Olieselskabet BP er i øjeblikket i gang med et nyt forsøg på at stoppe olieudslippet i Den Mexicanske Golf. Forsøget består i, at nedsænke en tragt på to ton, der vil være forbundet til et skib på overfladen via en riser, et hult metalrør, hvorigennem der pumpes varmt vand og metanol for at forhindre dannelsen af iskrystaller.

Netop iskrystaller var årsagen til, at det mest spektakulære forsøg på at stoppe den største lækage fejlede, da BP sænkede en 98-ton tragt ned på havbunden fredag. Iskrystaller blev dannet i tragtens åbning og blokerede den, så tragten måtte fjernes igen.

Tanken er, at olien gennem tragten ledes op til skibet på overfladen, men der er en høj grad af usikkerhed forbundet med aktionen, fordi den ikke tidligere er forsøgt på så ekstreme havdybder-omkring 1600 meter.

BP har udarbejdet en grafik over, hvordan de vil forsøge at lukke udslippet af olie fra bunden af Den Mexikanske Gulf. Fremhævet i midten er den mindre hat, som BP nu vil prøve at få lukket for udslippet med. Til højre er den såkaldte BoP og til venstre for midten kan ses den hat, der tidligere ikke kunne få stoppet olieudslippet. Kilde: BP Illustration: BP

Det er lykkedes at placere en ventil på en af i alt tre lækager på havbunden, men det har ikke mindsket udslippet.

BP fået tilladelse af den amerikanske miljømyndighed (EPA) til fortsat at sprøjte kemikalier ud over olien og direkte ind i lækagen under vandet. Kemikalierne bryder olien op i mindre dele, så mikroorganismer nemmere kan nedbryde den, men myndighederne erkender, at man ikke ved, hvilken effekt kemikalieproduktet Corexit har på miljøet.

Totalt mangel på overblik over udslip

Reelt ved ingen, hvor meget olie der fosser ud i Den Mexicanske Golf. Først sagde myndighederne og olieselskabet BP, at der ikke slap olie ud fra brønden på havbunden af Den Mexicanske Golf.

Så sagde myndighederne, at der var tale om et udslip på 1.000 tønder eller 150.000 liter om dagen, men det tal blev senere opjusteret til 5.000 tønder eller 800.000 liter olie om dagen.

Men reelt ved ingen, hvor meget olie der fosser ud i vandet, efter boreriggen Deepwater Horizon sank d. 22'ende april

»Noget eksakt estimat er formentlig umuligt på nuværende tidspunkt,« lyder meldingen fra den amerikanske kystvagt.

Til gengæld kan olieudslippet omfang være væsentligt højere, end de 800.000 liter olie om dagen, som kystvagten, og BP bruger som udgangspunkt.

Under en lukket høring sagde en højtstående talsmand fra BP, at olieudslippet potentielt kunne være ti gange større, end man hidtil havde sagt.

Og på bloggen Skytruth.org, som har studeret satellitbilleder af oliepølens udvikling, mener man, at 26.500 tønder eller knap fire millioner liter olie fosser ud dagligt.

Pilen peger mod BOP eller BP

I dag, tirsdag, er der senatshøring i USA, hvor olieselskabet BP og firmaerne Transocean og Halliburton står for skud.

BP har hele tiden sagt, at et enormt ventilsystem på havbunden, kaldet en blowout preventer, er skyld i ulykken, fordi den ikke har forseglet brønden og forhindret olie og gas i at komme op til boreriggen.

Det afviser Transocean, der ejer udstyret, ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal. Transocean peger i stedet på, at BP imod almindelig praksis ikke fik forseglet borebrønden ordentligt, den såkaldte cementeringsproces, som Halliburton udførte for olieselskabet.

Der er altså stadig stor uenighed om, hvem der bærer ansvaret for hvad, og præcis hvad der gik galt.

BP oplyser, at selskabet indtil videre har brugt 350 millioner dollar på oprydningsarbejde