Ny opgørelse: Vi taber kapløbet om eksport af energiteknologi

Trods al snakken om reduktion af CO2-belastning, så falder og falder den danske vindmøllebranches eksport.

Fra første halvår 2008 til første halvår af 2010 er eksporten af vindmøllekomponenter faldet med over 2 mia. kr. Det ville ikke være så slemt, hvis ikke det var fordi, at danske energieksportvirksomheder er hårdere ramt end konkurrenterne i resten af de gamle EU-lande (EU15). Det viser en ny opgørelse fra DI Energi, som Børsen offentliggør i dag.

»Det er fortsat kørt dernedad frem til midten af 2010. Det viser, at det går hårdere ud over de danske virksomheder end over så mange andre. Tallene vidner om klare tab af markedsandele for Danmark, og det er en trussel. Den finansielle krise er slået igennem på danske virksomheder på teknologiområdet, og man er ikke kommet lige så hurtigt igen som i andre europæiske lande,« siger branchedirektør i DI Energi Anders Stouge til Børsen.

I de andre EU-lande er eksporten af energiteknologi steget igen siden første halvår af 2009, mens den altså er blevet ved med at falde i Danmark. I samme periode er den samlede eksport af såvel energiteknologi som andre varer både steget fra de gamle EU-lande og fra Danmark.

Anders Stouge mener, at hans medlemmer er for dyre.

»Det kan godt være, at vi i lang tid har været lidt alene på dette område og har kunnet lukrere på det, men nu står vi altså i en markant anderledes konkurrencesituation, hvor det også kan betale sig at hente tingene andre steder i verden. Det skyldes især vores rammevilkår - er vi billige nok? Og vi er jo meget dyre,« forklarer Anders Stouge.

Han frygter, at de danske vindmøllevirksomheder vil flytte større og større dele af deres produktion og sandsynligvis også deres udvikling til udlandet, hvis ikke de snart kommer til at tjene penge igen.

Seniorforsker og økonom Frits Møller Andersen fra Afdeling for energisystemanalyse på Risø DTU slår dog koldt vand i blodet.

»Det her har meget at gøre med konjunktur. Når der er finanskrise, er det ikke lige dette område, vi starter med at poste vores penge i,« siger han til Børsen.

Han mener dog, at det langsigtede mål om, at reducere CO2-udslippet vil betyde, at der kommer gang i energiinvesteringerne igen -også i vindmøllebranchen - når krisen er vendt.

Dokumentation

Læs artikel i Børsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så længe vi ikke kan tiltrække udenlandske forskere og eksperter grundet vores vandvids skat og så længe der er udsigt til en rød regering der vil brandbeskatte danske virksomheder yderligere - ja så er det helt naturligt at det forsvinder til udlandet.

Det er en politisk beslutning om danmark skal være attraktiv som investerings land eller ej.

 • 0
 • 0

Så er det godt at der flytter flere højt uddannede til landet end der flytter ud og dem som flytter ud ikke nævner den høje skat som den vigtigeste begrundelse for at flytte.

Ifg. Detektor på P1

 • 0
 • 0

Dette kan da på ingen måde komme som en overraskelse. Både Vestas og Siemens har bygget fabrikker i udlandet hvor omkostningerne er betydentligt lavere end i DK. Der er kun en måde at ændre denne udvikling på, nemlig at sænke omkostningerne (løn, skat og andre administrative byrder) og øge produktiviteten af den danske arbejdsstyrke, som lever videre i troen på at vi er verdensmestre i alt.

 • 0
 • 0

Årligt forsvinder der 6300 arbejdspladser til udlandet og så er der nogle som siger, ja, det er blot produktions arbejdspladser og Danmark skal ikke leve af produktion i fremtiden men udvikling. Men historien siger også at udvikling og forskning vil være tæt på produktionen og efter tid flytter de med. Beklager men jeg kan ikke bruge en holdning fra et radio program til noget, men vil hellere holde mig til fakta. De højtuddannede som endelig flytter til Danmark er her kun så længe de er på den lave "forsker" skat, efter den periode er udløbet forsvinder de igen ud af landet. Det drejer sig om at fastholde eksperterne og ikke få dem på weekend besøg i et års tid. Savner du dokumentation for mine argumenter kan jeg sagtens understøtte dette.

 • 0
 • 0

Når vi nu ikke kan eksportere teknologien og varerne, hvad så om vi startede en eksport af vores støtte/afgift/skatte system omkring energi. Det lyder til at vi er verdensmestre i det, så det må ligge lige til højrebenet at eksportere det. Vi kan jo slå på de fremragende resultater det har givet herhjemme, og hvis vi samtidig kunne slippe for det værste ved at eksportere det, så vil det være en win-win situation, som man siger.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten