Ny opgørelse: Kul fik comeback på de danske kraftværker

2013 gav comeback til kullene i de danske kraftværker. Deres forbrug af kul steg 30 pct. i forhold til året før, hvilket sendte andelen af kul i elproduktion op på 48 pct. i 2013 mod bare 41 pct. året før. Det fremgår af Energistyrelsens spritnye energistatistik for 2013.

Bag den sorte udvikling gemmer sig først og fremmest det faktum, at 2012 var et år med usædvanligt stor import af billig vandkraft-el fra Norden. Det reducerede dansk elproduktion fra fossile brændsler markant.

Læs også: Danskerne fik sortere strøm i kontakterne i 2013

Så 2013-tallene er altså nærmere et udtryk for, at kulforbruget i Danmark igen er kommet tilbage på sit sædvanlige niveau.

I 2011 udgjorde kul 46 pct. af brændselsforbruget. I 2010 var andelen 49 pct.

Analysechef Peter Meibom fra elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, mener, at det er naturligt, at kulanvendelsen stiger, når den billige vandkraft forsvinder:

»De støttede energikilder som sol, vind og biomasse vil hele tiden være der, mens kul og naturgas kommer ind, når den billige vandkraft er væk,« siger han og tilføjer, at naturgas mister terræn til elproduktion på grund af en ringe konkurrenceevne.

Statistikken viser videre, at mængden af naturgas til elproduktion i 2013 er blevet yderligt reduceret, mens biomasseanvendelsen på kraftværkerne har været næsten uændret i 2013 i forhold til året før.

»De store konverteringsprojekter fra kul til biomasse på kraftværkerne er ikke færdige endnu. Derfor stiger biomasseanvendelsen ikke markant«, påpeger Peter Meibom.

Læs også: Dong i ny gigantombygning fra kul til træpiller

Vindkraft og solenergi er vokset pænt i reelle tal, hvor ikke mindst solcellernes bidrag til danskernes elforsyning er femdoblet. Solcelle-el udgør nu 1,5 pct. af den indenlandske elforsyning.

Usædvanlig nettoimport

Hvad angår udenrigshandel med el, så bød 2013 på en helt ny situation – nemlig at vi importerede mere el fra Tyskland, end vi eksporterede videre til Norge og Sverige.

Ifølge statistikken er denne situation ikke tidligere forekommet. I tørre tal havde Danmark i 2013 en samlet nettoimport af el på 3,9 PJ, som dækker over en nettoimport fra Tyskland på hele 8,5 PJ, hvoraf vi eksporterede 1,0 PJ til Norge og 3,6 PJ el til Sverige.

Peter Meibom bekræfter, at det er en ny tendens:

»Vi ser nu en stor eksport til Danmark og resten af Norden, når vinden blæser, og solen skinner. Det har vi ikke tidligere set,« siger han og tilføjer, at elpriserne i Tyskland og Norden ligeledes nærmer sig hinanden mere og mere.

Vindkraft dækkede i 2013 32,5 pct. af den indenlandske elforsyning, hvor vedvarende energi samlet set udgør 46,7 pct.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...hvor ikke mindst solcellernes bidrag til danskernes elforsyning er femdoblet. Solcelle-el udgør nu 1,5 pct. af den indenlandske elforsyning.

Er det noget at "flippe ud" over?? Jamen så går det jo den "forretningsmæssigt" set rigtige vej. Er der i øvrigt ikke noget om, at "forretningen Danmark" skal drives sådan. Eller hvornår er vi holdt op med det.

 • 2
 • 0

Solcelle-el udgør nu 1,5 pct. af den indenlandske elforsyning.

Med mindre kulværkerne kører ordentligt belastet samtidigt med at solcellerne giver pote er ovenstående oplysning journalistisk støj.Jeg tror de står mestendels stille.

 • 2
 • 3

Den tyske energiminister Sigmar Gabriel udtalte for nylig, at fravalg af kulfyrede kraftværker er en utopi. Den danske energiminister udtaler, at DK kan leve uden kul.

Samtidig er den danske elforsyning afhængig af tysk el, der hovedsagelig er baseret på brunkul. Vi har meget vindkraft, men importerer mængder af brunkulsstrøm. Hvor er vi grønne og dygtige. Den danske energiminister er da vist dumpeelev i europæisk sammenhæng. Hvem kan dog vælge en sådan uvidende sinke til energiminister. Vist kun i lille Danmark. Den lille andedam længe leve. Lad os satse på vindenergi, som leverer strøm, når vi måske har behov. Ingen vil have vindmøllerne i haven p.g.a. støj, lysgener, og døde fugle. Placer dog en vindmølle i energiministerens have, så skal farcen snart tage en ende. Vindmøllene ude i havet betyder megadyre net og trafoer, og problemerne for fisk glemmer vi. Greenpeace er enormt optagede af jagten på hvaler, men problemet for fisk p.g.a. vindmøller er ok. Hvor falske kan man være? Kulfyrede kraftværker kan bygges moderne, hvor skadelige emissionsr passiveres. DK satser på afskovning og miljøfjerne møller. Goldman Sachs jubler over de dumme danskere, og den danske energiminister danser marionet. Hvor dumme er danskerne egentlig? Har Europas dyreste elpriser, og tror, at man er verdens smørhul. Man græmmes!

 • 6
 • 5

Altid spændende med nye tal :-)

Man kan fx læse sig til at udnyttelsesgraden af vindkraft er fordoblet siden 1994. Tag installeret vindkraft kapacitet (i MW) og gang med antallet af sekunder på et år. Så har du den enerergi der ville produceres hvis møllerne ydede 100%. Tag derefter den faktiske produktion samme år (i energi enheder) og del den med den installerede energikapacitet:

Du kan nu se udviklingen i udnyttelse over en årrække: år: Udnyttelse af installeret vindkraft (%) 1994 14 2000 20 2005 24 2010 23 2011 28 2012 28 2013 26

Forbedring i udnyttelsesgrad må antages at skyldes flere forhold, bl.a.: Designet af vindturbiner forbedres løbende Øget international udveksling gør det nemmere at afsætte den energi der produceres når det blæser.

 • 6
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten