Ny onlineguide viser rundt i dansk arkitektur fra Dannevirke til i dag

Arkitekturinteresserede har fået en ny online legeplads. For på hjemmesiden arkark.dk er det muligt at gå på opdagelse i 5.245 værker, som alle er forsynet med grundlæggende data om beliggenhed, bygværkstype, årstal og arkitekt- og ingeniørnavne.

Så er man f.eks. nysgerrig efter at vide, hvilke bygninger legendariske Arne Jacobsen står bag, hvad danske arkitekter har bygget i Kenya eller hvem, der har slået stregerne til et bestemt bygningsværk, er der hjælp at hente i databasen, som rummer bygningsværker helt tilbage fra Dannevirke omkring år 650 og frem til i dag.

Bag hjemmesiden står de to arkitekter Esben Larsen og Rimas Steponaitis, som har brugt de seneste ti år på at indsamle information, dokumentere, registrere og opbygge det omfattende værk.

Dynamisk og aktuel

»Gennem min karriere har jeg stiftet bekendtskab med adskillige arkitekturguider i papirform, der er ganske gode på udgivelsesdagen, men et halvt år efter er de forældede. Derfor er en dynamisk guide på nettet, der til stadighed kan redigeres, at foretrække – selv om arkitekter stadig elsker flotte, velillustrerede papirbøger,« forklarer Esben Larsen, der blandt andet har en fortid ved Dansk Arkitektur Center og som redaktør ved Håndbog for Bygningsindustrien.

»Både min litauiske samarbejdspartner og jeg er uddannede arkitekter og som sådan levende interesseret i god arkitektur. For mit eget vedkommende har jeg altid været optaget af formidlingen af byggeri og gode projekter i tilknytning hertil,« fortæller Esben Larsen.

I arbejdet med arkark.dk har han tygget sig gennem bunker af fagtidsskrifter, aviser, bøger og websider for at lave den nødvendige research, mens adskillige ture rundt i landet har sikret supplerende oplysninger og fotografier.

Systematisk opslagsværk

Resultatet er, at man blandt andet kan læse beretningen om den stærkt omdiskuterede – og nu nedrevne – busterminal på Rådhuspladsen og fordybe sig i detaljerne omkring C.F. Hansens hovedværk, Vor Frue Kirke i København, og lære, hvordan kirkens imponerende lysindfald har været genstand for diskussion gennem tiden.

Sædden Kirke ved Esbjerg er et af de 5.245 værker, man kan studere på arkitekturdatabasen arkark.dk. Illustration: Arkark.dk

Men det er også muligt at drage på opdagelse blandt bygningsværker, man måske ellers ikke umiddelbart ville kende til eksistensen af. Som Sædden Kirke ved Esbjerg, som med sit kvadratiske kirkerum og enkle, raffinerede ydre, er et interessant eksempel på en nyere tilføjelse til den danske kirkehistorie med blot 35 år på bagen.

»Vi vil gerne præsentere dansk arkitektur på en mere handy og systematisk måde, end det har været tilfældet før. Ingen andre danske medier eller hjemmesider har hidtil fremvist et indhold med et sammenligneligt, bredt udvalg af danske værker fra alle tider fra hele landet, fra nuværende og tidligere danske områder – eller danske arkitekters arbejder i udlandet,« forklarer Esben Larsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Her i landet har man det med at fokusere enten på infrastruktur projekter eller på nybygnings områder. Desværre glemmer at få busser og tog med i projektfasen fra starten. Sådan at folk kan komme med tog/bus/letbane til/fra arbejde/uddannelse/sygehus/hjem. TRansport mæssigt giver man heller ikke jernbanen en jordisk chance for at kunne konkurrere med lastbiler, da man ikke laver mulighed for læsseveje til containere/veksellad/hængere, i nyopførte industriområder. Man placere hellere industriområderne længst muligt fra en jernbane, så der ikke vil være mulighed for at få bygget jernbanen hen til industriområdet.

I Tyskland ser det ud til at man tænker mere over hvordan helheden fungere, så folk kan komme derhen de skal uden selv at have bil.

 • 2
 • 1

Hvad er 'dannevirke'?

Jeg kender kun til 'skønvirke', som var en periode i 1900-skiftet, hvor man forsøgte at gøre op med industrialiseringens stringens og begrænsninger mht. formgivning.

Skønvirke er iøvrigt et sammensat ord - af 'skønhed' og 'virkelyst' og er efter min mening vuggen for det vi idag kalder for 'dansk design' (også selvom, at 'dansk design' i mange henseende i virkeligheden er tysk - aka. Bauhauss - men det kom først senere).

(PS. Alle ingeniører bør kende til begrebet 'skønvirke'; altså skønhed/virkelyst) :o)

Men 'Dannevirke'? Hvad er det?

Mvh David, designstuderende - Det Kgl. Kunstakademis Designskole

 • 0
 • 2

Dannevirke - forsvarsvold i Sønderjylland, tilskrevet Dronning Thyra Danebod. Meget vigtigt element i 1800-tallets nationale selvopfattelse. ps. Alle bør kende til begrebet danmarks historie.

 • 1
 • 1
 • det ville jeg egentlig skrive direkte til journalisten, men jeg kan ikke finde en email-adresse eller et kontakt-link. Muligvis fordi jeg ikke har kigget godt nok :-)
 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten