Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ny øredims til nedsat hørelse: Den er hverken et høreapparat eller en hovedtelefon

PLUS.
GN har lanceret en hybrid mellem et høreapparat og høretelefoner til mennesker med mildt høretab. Illustration: GN Store Nord

Et yndet samtaleemne for mange mennesker i begyndelsen af 50'erne er akustikken på restauranter.

Mange oplever at støjniveauet stiger, og at det bliver sværere at føre en fornuftig samtale med sidemanden over et godt glas rødvin.

Men i de fleste tilfælde er det ikke fordi, der er blevet højere til loftet, og gulvet er udskiftet fra træ til sten. Det er i stedet oplevelsen af det milde høretab, som rammer os alle, uanset hvor sunde og raske vi ellers holder os.

»Det starter for de flestes vedkommende i begyndelsen af 50'erne, hvor mange pludselig oplever dårligere akustik på restauranter med gipsloft og stengulv. Men det er faktisk bare hørelsen, det kniber med,« siger Brian Dam Pedersen, chief technology officer hos GN hearing.

Selvom høretabet for mange opleves som generende, så er mange tilbageholdende med at gå til audiolog og få høreapparat.

Ny deregulering af det amerikanske marked for høreapparater åbner nu for en ny type hybrid, der kombinerer øget taleforståelse med alle de kendte funktioner fra høretelefoner - eksempelvis ekko-cancelling og aktiv støjreduktion.

Danske GN hurtig klar med hybrid

Danmark har lang tradition for udvikling og produktion af høreapparater, hvor Oticon, WS Audiology og GN udgør det store trekløver.

Også Demant-gruppen har kombinationen af høreapparater og forbrugerelektronik i samme koncern, hvor Oticon producerer høreapparater og Epos står for headsets og andet forbrugerelektronik.

»Alle sagde på det tidspunkt: Hvis nogen skal lykkedes med at flytte udvikling af høreapparater mod forbrugerelektronik, så må det være GN, fordi vi har begge typer produkter i koncernen,« siger Brian Dam Pedersen fra GN hearing.

Resultatet er produktet Jabra Enhance Plus, der blev lanceret på det amerikanske marked i foråret 2022.

Før produktudviklingen startede, gik Brian Dam Pedersen og hans kolleger på jagt efter brugere af et nyt hybrid-produkt.

Det viste sig at være de mennesker, der har erkendt, at de har et høretab, og som gerne vil have forbedret taleforståelsen på eksempelvis restauranter. Men de vil ikke købe et høreapparat, fordi det opfattes som et meget invasivt medicinsk udstyr.

»Omvendt var mange også tilbageholdende med de små headsets, der sidder inde i øret, (earbuds, red.), fordi de kan sende et signal om, at man er fraværende i en samtale. Løsningen blev miniaturisering, som betyder, at de ikke kan ses, når du sidder overfor en person i en samtale,« siger Brian Dam Pedersen.

Jabra Enhance Plus er omkring 40 procent mindre end de mindste earbuds fra GN’s Jabra-brand.

Indtil videre er Jabra Enhance Plus kun til salg i USA og Japan, hvor lovgivning omkring de såkaldte OTC-produkter er på plads. Illustration: GN

»En af de sværeste udviklingsopgaver i projektet har været at designe et produkt, der intuitivt er let at placere i øret. Høreapparater er faktisk ret svære og kræver ofte øvelse og instruktion. Men det har vi ikke rum til her, fordi den professionelle service er skåret fra,« siger Brian Dam.

Når de amerikanske OTC-regler træder i kraft senere på efteråret, bliver høreapparatet solgt i elektronikkæder som Best Buy.

»Vi er endt i et spændingsfelt mellem et bluetooth-headset og høreapparat. Selve udviklingen er forankret i vores hearing-division, da produktet er reguleret som medicinsk udstyr, og så har vi hentet viden om brugergrænseflader og headset fra vores Audio-division,« siger Brian Dam Pedersen.

Et af de mest tydelige eksempler på, at den nye OTC-løsning er en hybrid, er kompromiset mellem størrelse og batterilevetid.

»Size is king, og skulle vi bygge på en mere traditionel bluetooth-platform, som vi bruger til headsets, ville strømforbruget stige, og dimensionerne være større. Selvom det ikke er meningen, at man har produktet i ørene 24/7, så skal det stadig kunne holde batteri til 10 timer, så du eksempelvis kan være med til et helt bryllup,« fortæller Brian Dam Pedersen.

Miniaturiseringen kommer også på bekostning af lydkvaliteten, når du lytter til musik.

»Der er mere bas i vores regulære headsets, for vi har gjort højtaleren mindre. Det er en konstant kamp om at flytte mere luft på mindre plads, altså det er ren fysik. Specielt for bas skal der flyttes noget luft for at få et godt udtryk,« siger Brian Dam Pedersen.

Selvom bluetooth traditionelt er kendt som en strømsluger, så betragtes det af de fleste som fremtidens standard for trådløse forbindelser mellem høreapparater, headsets og eksterne enheder, fx smartphones.

»Det er lykkedes at få lavenergi-tilstande med i de nye BT-standarder, og det betyder, at de fleste producenter i dag kan streame lyd til høreapparater, uden at det drænes for batteri, siger Brian Dam Pedersen.

Faktisk er der skruet ekstra op for bluetooth-forbindelsen i det nye høreapparat.

»Vi har gjort selve bluetooth-forbindelsen til telefonen meget kraftigere, end vi normalt har i høreapparater. Dels fordi de sidder lidt længere inde i øret, og dels fordi man vil forvente en bluetooth-performance, der matcher headsets. Det er en af årsagerne til, at batteritiden er lavere end i høreapparater,« forklarer Brian Dam Pedersen.

Taler med hustruen med podcast i ørene

Brian Dam Pedersen bruger selv det nye hybrid-headset derhjemme og på restaurantbesøg.

»Jeg lytter meget til podcast, når jeg laver mad derhjemme. Det irriterer min kone, at hun ikke kan tale til mig, fordi jeg har et headset på. Den nye løsning har en rigtig god hear-through-funktion, som ellers kan opleves noget mudret på almindelige headset,« siger Brian Dam Pedersen.

I hvert øre sidder to mikrofoner, der sender lyd til hinanden i realtid, så det er et system, der indsamler lyd fra fire mikrofoner.

Øregangen lukkes af med headsettet, så lyden i øregangen udelukkende kommer ind fra mikrofonerne.

»Det betyder, at vi kan prioritere støjstyring, mens vi ikke har så meget fokus på forstærkning af tale,« siger Brian Dam Pedersen.

GN er ikke de eneste, der har fået øjnene op for den nye OTC-kategori.

Apple har allerede lanceret enhancement-funktioner i deres Airpods, ligesom Sony, Samsung, Bose og en række høreapparatsproducenter har løsninger på det spæde marked for en hybrid mellem et høreapparat og høretelefoner.

»Vi kan se, at de mangler en del års knowhow omkring høretab, hvor vi er længere i forhold til miniaturisering, altså stakke elektronikken bedre,« siger Brian Dam Pedersen.

Indtil videre er Jabra Enhance Plus kun til salg i USA og Japan, hvor lovgivning omkring de såkaldte OTC-produkter er på plads.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

GN er nu altså ikke de eneste, der både har udvikling af høreapparater og hovedtelefoner. Det har Demant også i form af Oticon og EPOS.

Men det bliver da spændende at se, hvordan de nye typer af apparater kommer til at influere det traditionelle høreapparatsmarked.

  • 7
  • 0

Prisen er stukket af :-( Note that Beltone, one of the major distributors of the Jabra Enhance Plus, currently charges an extra $199 USD for its Belcare+ package, bringing the total price up to $998 USD.

  • 0
  • 0

Fra https://www.fda.gov/news-events/press-anno... Det er stadigt et medicinsk apperat.

..today’s action correspondingly amends existing rules that apply to prescription hearing aids for consistency with the new OTC category, it repeals the conditions for sale for hearing aids, and it includes provisions that address some of the effects of the FDA OTC hearing aid regulations on state regulation of hearing aids.

Concurrently with issuing the final rule, the FDA also issued the final guidance, Regulatory Requirements for Hearing Aid Devices and Personal Sound Amplification Products (PSAPs), to clarify the differences between hearing aids, which are medical devices, and PSAPs, consumer products that help people with normal hearing amplify sounds

  • 0
  • 0

De har været omtalt i Ingeniøren flere gange og er et meget spændende produkt, men kan i ikke finde ud af hvornår de kommer til salg i Danmark? Jeg tror at vi er mange der savner netop det produkt.

  • 1
  • 0

Der står at bluetooth er kraftig og strømforbruget stort. Afhænger det af afstanden - vil headsættet holde længere på batteriet, hvis mobiltelefonen er tæt på øret, f.eks. i overlommen?

  • 0
  • 0

Mine hørerapparater har den beskrevne funktionalitet,og benytter BlueTooth. jeg skifter batterier ca. hver 6. dag, så det kan ikke siges at være et stort forbrug. Dertil kommer, at mind batterier leveres af regionen uden brugerbetaling.

  • 1
  • 0

Som nævnt af andre, så er der et antal fabrikater med denne funktionalitet.

Det meget spændende er "brugergrænsefladen".

Mine hørerapparater er koblet med BlueTooth til telefon, tablet, pc og TV. Det "spændende" er hvordan disse og almindelig tale (også nævnt) prioriteres og interagerer.

Eksempler (use cases):

  1. jeg ser video (TV) på tablet, og telefonen ringer

  2. jeg ser TV på tv, og telefonen ringer

  3. eet af ovenstående, og min hustru taler til mig

  4. ingen af ovenstående, og telefonen ringer (eller video opkald)

  5. ingen af ovenstående, jeg vil ringe ud

  6. nogle af ovenstående, men jeg forlader rummet (kaffe, toilet, kantine), og kommer tilbage - genopkobling ?

Pointen er alvorlig og realistisk: hvordan fungerer det i praksis ? Og DET opleves kun i en hverdag. Så brug en prøveperiode. Apparaterne koster mellen kr.5.000 og kr.20.000. Butiksdemonstration er langtfra målet med en afprøvning.

Der er sikkert styr på de basale funktioner, incl. et "koncertprogram". Men det har ikke for mig været det centrale..... Som en telefon: naturligvis kan man ringe op og man kan modtage opkald. Basalt.

Dette er sandsynligvis det mest komplicerede elektronik (funktionalitet) jeg har ejet og brugt. Smart-phones er rent vand ved siden af .....

  • 0
  • 0

ad #12: som jeg er sikker på du ved, så skal "man" altid være forsigtig med at gætte på bruger-adfærd = hvordan et system anvendes.

Der er utallige eksempler på det, og det driver udviklede og systemejere til "vanvid" - det er jo ikke meningen at .... Dogmet er: " brugeren har ret...".

Mit indlæg, baseret på efterhånden mange års erfaring med sådanne produkter, blev gengivet som erfaring.

Brug af headset / headfones er ganske udbredt, og de er ikke særligt kostbare. Hørerapparater er derimod ganske overordentligt kostbare sammenlignet hermed. Derfor er det økonomisk fornuftigt at "vælge rigtigt" - prisen er for de fleste over "køb-og-smid-væk".

Uden at blive sekterisk, så er høretab ganske udbredt (med alderen). Det er for de fleste forbundet med stor overvindelse at erkende dette, og tidligere tiders dårlige erfaringer (som går som vandrehistorier måske) k - baseret på datidens elektronik - er en barriere.

For mit vedkommende fik jeg en høreskade ved skydning (som 65-årig). Den meget dygtige overlæge, som lavede undersøgelsen efterfølgende, konstaterede to ting: 1) det var en temporær skade, 2) jeg havde brug for høreapparater. OG den konstatering præsenterede han så fremragende (menneskekundskab), at han nedbrød min mentale blokering (manglende selverkendelse). Jeg fik høreapparater på prøve, hvilket har vist sig som meget positivt.

De ting jeg nævner som use cases, er så erfaringer gennem de første 4 år, hvorefter jeg købte nye og bedre apparater, som langt hen tilgodeser disse behov.

Jeg tror, at nye brugere i dette marked er teknologi-kendere, og de vil hurtigt komme med samme erkendelse som jeg beskriver. Og hvis de har betalt kr.15.000 ......

  • 1
  • 0

Og hvis de har betalt kr.15.000 ......

Jeg tror det er her vi går galt af hinanden.

Mange der bliver ældre går i supermarkedet og køber et par læsebriller, som koster langt minde end hos en optiker, fordi de har en simpel funktionalitet.

For max 1.000 kr. vil jeg tro at simple headphones vil kunne hjælpe mange i nogle af de situationer hvor de er udfordrede. Men til 1.000 Kr. er det klart at der ikke er råd til en godkendelse som medicinsk udstyr.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten