Ny Nørretranders-bog: Bakterier kan blive vores næste vindmølleeventyr

Plus20. juli 2022 kl. 19:146
Kiselalger under luppen
Her ses kiselalger. Fotograf Henrik Saxgren har haft kameraet helt tæt på petriskålen for at forevige og derefter farvelægge en lang række af verdens mindste organismer til bogen. Illustration: Henrik Saxgren.
Skal kloden tilbage til en sund cyklus, skal dele af fødekæden genstartes. Tør vi lade mikrobiologien spille en større rolle – og tør vi lade være? spørger forfatterne af ny debatbog.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mikrobiologi Slip bakterierne løs

Man skal huske at læse det med småt, og sådan er det også med verden omkring os. Det er ofte nede i det helt små, svarene på livets store ­spørgsmål befinder sig. Og dermed også løsningerne.

Se det usynlige i øjnene, hedder en ny bog, som videnskabsforfatteren Tor Nørretranders har begået i samarbejde med mikrobiologerne Jan Sørensen fra Københavns Universitet og Søren Molin fra DTU.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
22. juli 2022 kl. 17:30

Den allersmarteste CO2-spisemaskine er den fotosyntese, som de grønne planter udfører med deres grønkorn, og som alle vi andre lever af.

Nej, det er det nemlig ikke - den er ikke specielt effektiv og ikke særlig hurtig. Og desuden er den forholdsvist udsat for sygdom og ikke mindst vejret. Og sidst, men ikke mindst, så bliver CO2 jo frigivet igen, når planten dør og komposterer - eller når vi eller dyrene spiser den. Planter er jo CO2-neutrale (ligesom de dyr, der spiser dem også er i sidste ende).

I dette eksempel bliver CO2 omdannet til ren protein, som igen bliver omsat til kulhydrat og aminosyrer, der bruges til et hav af forskellige ting i de organismer, der optager dem.

8
22. juli 2022 kl. 17:03

Den allersmarteste CO2-spisemaskine er den fotosyntese, som de grønne planter udfører med deres grønkorn, og som alle vi andre lever af.

7
22. juli 2022 kl. 13:12

Fornyligt læste jeg om et firma, som har udviklet en bakterie, der kan omdanne CO2 fra atmosfæren eller direkte fra en produktion, til protein, der er klar til at spise og/eller til at fodre dyr med.

Dét er da smart med smart på - man håndterer/løser CO2-problemet, med problemet angående at dyrke bæredygtigt protein til føde.

2
21. juli 2022 kl. 09:46

De senere år har vi – også her i Ingeniøren – desuden fortalt om bakterier, som enten naturligt eller efter ‘oplæring’ kan spise både plast og CO2 for at rydde op i det menneskeskabte affald.

Uden at have læst bogen føler jeg mig alligevel kaldet til at komme med et surt opstød. Fordi, det lyder grangiveligt som endnu en omgang letbenet, småsensationelt og fagligt ufunderet vrøvl.

Bakterier, der udvikler evner til at spise vores ikke-naturidentiske frembringelser, er ikke en ny historie. De er i gang derude med at rydde op efter vores svineri. Den proces har 'Vorherre'/Moder Jord iværksat for længe siden. Hvilket vel at mærke ikke er en opfordring til mere svineri. Men blot en påmindelse om, at biosfæren er uendeligt mange gange bedre til at opfinde den slags, end vi mennesker er i vores primitive selvovervurdering.

Javel, vi har fundet på noget, der virker. Mig bekendt producerer Novo insulin og andre nyttige produkter via gensplejsede mikroorganismer. Men - mig bekendt - er de nødt til at gøre det i monokulturer. Hvis de skrøbelige gensplejsede organismer lukkes ud i den barske virkelighed, bliver de vist bare spist.

Og m.h.t. bakterier, der spiser CO2: Ja, det gør metanbakterier. Det er en nøgleproces i det økologiske kredsløb, så hvilken nyhed er det?

1
21. juli 2022 kl. 09:10

Bogen suppleres af en 205 sider stor pdf-fil om mikrobiologiens historie, skrevet af de 2 faglige fofattere: Jan Sørensen og Søren Molin. Kan frit downloades på: https://mikrobiologi.digital/