Ny Nørretranders-bog: Bakterier kan blive vores næste vindmølleeventyr


Mikrobiologi Slip bakterierne løs
Man skal huske at læse det med småt, og sådan er det også med verden omkring os. Det er ofte nede i det helt små, svarene på livets store spørgsmål befinder sig. Og dermed også løsningerne.
Se det usynlige i øjnene, hedder en ny bog, som videnskabsforfatteren Tor Nørretranders har begået i samarbejde med mikrobiologerne Jan Sørensen fra Københavns Universitet og Søren Molin fra DTU.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Den allersmarteste CO2-spisemaskine er den fotosyntese, som de grønne planter udfører med deres grønkorn, og som alle vi andre lever af.
Nej, det er det nemlig ikke - den er ikke specielt effektiv og ikke særlig hurtig. Og desuden er den forholdsvist udsat for sygdom og ikke mindst vejret. Og sidst, men ikke mindst, så bliver CO2 jo frigivet igen, når planten dør og komposterer - eller når vi eller dyrene spiser den. Planter er jo CO2-neutrale (ligesom de dyr, der spiser dem også er i sidste ende).
I dette eksempel bliver CO2 omdannet til ren protein, som igen bliver omsat til kulhydrat og aminosyrer, der bruges til et hav af forskellige ting i de organismer, der optager dem.
Den allersmarteste CO2-spisemaskine er den fotosyntese, som de grønne planter udfører med deres grønkorn, og som alle vi andre lever af.
Fornyligt læste jeg om et firma, som har udviklet en bakterie, der kan omdanne CO2 fra atmosfæren eller direkte fra en produktion, til protein, der er klar til at spise og/eller til at fodre dyr med.
Dét er da smart med smart på - man håndterer/løser CO2-problemet, med problemet angående at dyrke bæredygtigt protein til føde.
De senere år har vi – også her i Ingeniøren – desuden fortalt om bakterier, som enten naturligt eller efter ‘oplæring’ kan spise både plast og CO2 for at rydde op i det menneskeskabte affald.
Uden at have læst bogen føler jeg mig alligevel kaldet til at komme med et surt opstød. Fordi, det lyder grangiveligt som endnu en omgang letbenet, småsensationelt og fagligt ufunderet vrøvl.
Bakterier, der udvikler evner til at spise vores ikke-naturidentiske frembringelser, er ikke en ny historie. De er i gang derude med at rydde op efter vores svineri. Den proces har 'Vorherre'/Moder Jord iværksat for længe siden. Hvilket vel at mærke ikke er en opfordring til mere svineri. Men blot en påmindelse om, at biosfæren er uendeligt mange gange bedre til at opfinde den slags, end vi mennesker er i vores primitive selvovervurdering.
Javel, vi har fundet på noget, der virker. Mig bekendt producerer Novo insulin og andre nyttige produkter via gensplejsede mikroorganismer. Men - mig bekendt - er de nødt til at gøre det i monokulturer. Hvis de skrøbelige gensplejsede organismer lukkes ud i den barske virkelighed, bliver de vist bare spist.
Og m.h.t. bakterier, der spiser CO2: Ja, det gør metanbakterier. Det er en nøgleproces i det økologiske kredsløb, så hvilken nyhed er det?
Bogen suppleres af en 205 sider stor pdf-fil om mikrobiologiens historie, skrevet af de 2 faglige fofattere: Jan Sørensen og Søren Molin. Kan frit downloades på: https://mikrobiologi.digital/