Ny nødrespirator er lettere at producere og betjene

Illustration: Lars Hvilsted Rasmussen

Den seneste vurdering fra sundhedsmyndighederne er, at omkring 827 patienter smittet med corona, skal bruge en respirator, når udbruddet topper. Sundhedsstyrelsen har sikret, at der er 1260 intensivpladser med respirator i det offentlige, og derfor skulle der være kapacitet nok til at klare udfordringen. Alligevel har regeringen netop givet 970.000 kroner til forskere fra Aalborg Universitet til at udvikle en prototype på en nødrespirator, som de vurderer at kunne have klar om en uge.

Læs også: Sundhedsstyrelsen: 827 corona-patienter vil ligge i respirator når epidemi topper

Efter at have kontaktet Uddannelses- og Forskningsministeriet, Lægemiddelstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet, har det ikke været muligt at få nærmere indsigt i, hvilken begrundelse der ligger bag beslutningen om, at nødrespirator-projektet skulle modtage pengene. De står alle bag vurderingen af, hvilke projekter der skulle tildeles de i alt 50,3 millioner kroner fra regeringen. Dog kan man i et notat på ministeriets hjemmeside læse, hvilke projekter, de generelt har ledt efter at give penge til.

»Forskningen skal bidrage til hurtigst muligt at frembringe forskningsresultater, der kan fremme patientbehandlingen eller udnyttelsen af kapaciteten i sundhedsvæsenet – eller på anden måde modvirke truslen fra Covid-19,« skriver de.

Dog mener dekan ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, Lars Hvilsted Rasmussen, der har anbefalet projektet, at arbejdet er essentielt for at sikre, at vi kan producere alle de respiratorer, vi får behov for.

»De fleste respiratorer, vi ser i dag, har adskillige funktioner. Det betyder, at de er komplicerede at producere, og det har verden ikke tid til at vente på lige nu. Den respirator, vi vil udvikle, kan kun det absolut nødvendige, og derfor er den hurtigere og mere simpel at producere,« fortæller

Den skal kunne vedligeholde vejrtrækningen ved at indblæse luft i en patient og hente luften ud igen, og så skal den kunne regulere luftmængde, -tryk og iltindhold, uddyber han. Den skal være let at betjene for sundhedspersonalet, og sikker for patienterne. Hvis folk ikke kan trække vejret ordentligt, fordi de har COVID-19, så skal den hjælpe dem.

»Vi har mulighed for at producere den her maskine hurtigere, end almindelige respiratorer, fordi vi faktisk nu kan skaffe de dele, vi skal bruge til at bygge den,« fortæller han.

Det er vigtigt, at Danmark er klar med udstyr

Flere lande er lige nu i gang med at udvikle respiratorer, fordi verden mangler udstyr til at bekæmpe virusudbruddet. Ifølge Lars Hvilsted Rasmussen, så er det vigtigt at vi i Danmark fokuserer på at komme problemerne i forkøbet.

»Vi skal ikke stå og vente på, at nogle andre udvikler et design, som vi kan bruge. Der er brug for, at vi handler nu, og derfor håber vi også på at have den klar meget hurtigt,« siger Lars Hvilsted Rasmussen.

Selvom regeringen lige nu har givet næsten en million kroner til at udvikle en maskine, som vi kun måske kommer til at tage i brug, så er projektet en essentiel del af kampen mod corona, vurderer han.

»Kan vi redde bare ét liv, så har vi gjort en forskel. Så er det det hele værd,« siger Lars Hvilsted Rasmussen.

Når maskinen er færdigudviklet, er det planen, at designet skal gøres offentligt tilgængeligt, så alle i verden kan sætte en produktion i gang.

Det har dog allerede været muligt for Storbritannien at bestille 10.000 nyudviklede respiratorer fra Dyson, der står klar med et design nu. De arbejder på at gøre den tilgængelig internationalt, skriver Engineering and Technology.

Det er endnu ikke muligt at få flere tekniske detaljer om nødrespiratoren, fordi den ikke er færdigudviklet endnu.

Nødrespiratoren indvendig. Den er endnu ikke færdigudviklet. Illustration: Lars Hvilsted Rasmussen
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en rigtig god ide at udvikle simple apperater til brug i en nødsituation. Den lille million, som er bevilliget, er jo det rene småpenge i den store sammenhæng.

PS! jeg aner en lille utilfredshed fra INGs journalists side over at det er vanskeligt at få en begrundelse for bevillingen, og holder det op mod forventning om, at man har respiratorer nok. Selv om man regner med at have respiratorer nok, så er jo intet sikkeret, når man forudser fremtiden og slet ikke i denne sitution! Der kan meget vel blive brug for disse nødrespiratorer.

 • 17
 • 0

Selv om man regner med at have respiratorer nok, så er jo intet sikkeret, når man forudser fremtiden og slet ikke i denne sitution! Der kan meget vel blive brug for disse nødrespiratorer.

Måske Elon Musk kunne være interesseret?

"Earlier this month, Mr Musk pledged to reopen Tesla's gigafactory in Buffalo, New York - which builds solar cells - and repurpose it to manufacture additional ventilators.

"Giga New York will reopen for ventilator production as soon as humanly possible. We will do anything in our power to help the citizens of New York," he wrote on Twitter." https://www.bbc.com/news/technology-520713...

 • 7
 • 1

Og glem ikke, at vi ingen underbygget ide kan have om efterårets forløb = bølge 2.

Måske har Danmark nok til bølge 1, men ....... Gad bist om det er med fradrag dor nedbrud og slid ? - eller rå brutto ? Og så er der andre lande - også nabolande - som allerede NU kan komme i problemer.

Selvom der så skulle udvikles parallelle løsninger, så er det dybest set sundt. Prisen synes at ligge langt under den berømte "spids på en jetjager" ....

 • 7
 • 2

Helt enig - kunne denne udviklingsgruppe sende de foreløbige tegningerne til NOVO, LEGO, DANFOSS, GRUNFOSS +++ ... og spørge om de kunne lave nogen af delene eller om de kunne samle dem ... så kan vi måske hurtigt får mange produceret.

Jeg er ikke enig i at råbe på disse industri ikoner. Hvis man ser på prototypen er den netop bygget op med standard industrikomponenter, hvoraf der til en hver tid findes adskellige leverandører. Det er netop fidusen, sammen det enklere design i forhold til en "rigtig" respirator. Det vil i stedet være helt oplagt, at lade den producere af en eller flere af vores maskin og elektro-mekanik byggere. Vi har rigtigt mange af den slags virksomheder. Også sikkert del, som bor tæt på Aalborg universitet. Det enkle design, og det at man vil stille designet til rådighed for andre, gør i sig selv at man vil kunne få en kombineret meget stor produktions kapasitet, også lokat ude i verden.

 • 5
 • 0

Guvernør Cuomo for New York state, forsøger i øjeblikket desperat, at skaffe 30.000 ekstra, respiratorer. NYS : 20 millioner; DK : 5 millioner. Dvs. Danmark skulle øge kapaciteten med 7500 respiratorer for at ligge på niveau med NYS, Danmark har forøget kapaciteten med omkring 750.

Boris Johnson har gentagen gange opfordret engelsk erhvervsliv til, at producere nødrespiratorer, med ordene: "vi køber alt hvad i kan producere". Engelsk erhvervsliv, universiteter og ingeniørstand, har i den grad taget handsken op. Det er imponerende, at se hvor mange der er gået i gang og hvor langt de er nået, de har grund til at være stolte (på det område). Håber de snart når så høj produktions kapacitet, at andre lande kan få glæde af deres ingenuity.

Sundheds styrelsen vurdere, at første bølge rammer omkring 10% af befolkningen, over en periode på tre måneder, altså 580.000. heraf har 15% behov sygehusbehandling og 5% behov for intensiv sygdomsbehandling, så 87.000 på ilt og 29.000 i respirator.

Vi har 750 pladser til 29.000 patienter, over en periode på 3 måneder, så ...... er der andre som har tanker om emnet ?

 • 1
 • 1

@ Jakobsen,

Min kommentar til enmet, er at du skal checke dine forudsætninger bedre: f.eks opgør Sundhedsstyrelsen antallet af respiratorer til rådighed til 925 og ikke 750 (pr. 22 marts)

Hele nedlukningen af samfundet m.v. er jo netop iværksat for at de store tal skal blive mindre.

 • 3
 • 0

disse industri ikoner.

Jo - ideen med at "ringe dem op", var og er at vi skal bruge deres styrke til at lave meget af det udstyr som denne virus udfordrer verden med. Og reelt tror jeg ikke meget af deres tidligere markeder findes mere, så hvis disse "store" vil overleve, så må de bidrage med kvalitets produkter, modsat det Kina jux som EU lande tilbage sender til Kina igen og igen.

Om LEGO producerer x lejetøj del eller y virus del - tja - jeg forstår ikke - at vi idag ikke har set 10-100-1000 LEGO tilbuds muligheder i de danske medier. Og taenk på den "shit storm " som kan ramme LEGO, hvis det viser sig, at de har kunnet lave noget virus udstyr, men de har fra valgt det....

 • 0
 • 6

hmmm

Idag ca 1250 til rådighed totalt

omkring 500 til grundload, (behovet for respiratorer til "normale" ting er ikke forsvundet pga. corona. 750 til corona give or take

 • 1
 • 1

Jan Heisterberg

Og glem ikke, at vi ingen underbygget ide kan have om efterårets forløb = bølge 2.

Måske har Danmark nok til bølge 1, men ....... Gad bist om det er med fradrag dor nedbrud og slid ? - eller rå brutto ? Og så er der andre lande - også nabolande - som allerede NU kan komme i problemer.

Selvom der så skulle udvikles parallelle løsninger, så er det dybest set sundt. Prisen synes at ligge langt under den berømte "spids på en jetjager" ....

Den bedste strategi, der også er samfundsøkonomisk og etisk optimal er at vinde kampen over COVID-19 og simpelthen fjerne sygdommen fra kongeriget.

Norge, Island, Færøerne og Tyskland har den ambition og skal nok nå målet. Så må vi retablere kontakten til underlige lande som UK, Sverige, Holland osv. senere efter vaccine og ordentlig behandling er mulig.

Kort og godt med den billigst mulige strategi, så kommer der ikke en anden bølge.

Forudsætningen er at vi nu omsider begynder at implementere erfaringer og forskningsresultater fra klodens førende eksperter.

Ps. Af hensyn til det store svigt som Sundhedsstyrelsen og SSI leverede og stadigt er leveringsdygtige i med deres flok immunitets vanvid, så er det fornuftigt at have en nødplan som fx billige hurtigt producerede respiratorer.

 • 1
 • 0

J Jacobsen

Sundheds styrelsen vurdere, at første bølge rammer omkring 10% af befolkningen, over en periode på tre måneder, altså 580.000. heraf har 15% behov sygehusbehandling og 5% behov for intensiv sygdomsbehandling, så 87.000 på ilt og 29.000 i respirator.

Vi har 750 pladser til 29.000 patienter, over en periode på 3 måneder, så ...... er der andre som har tanker om emnet ?

Sundhedsstyrelsen og SSI har vist sig komplet inkompetente og kan hverken regne, følge anbefalinger eller holde styr på nyeste tal for IFR (Infested Fatality Rate) og CFR (Case Fatality Rate) og i det pinlige forløb er de på linie med Professor Jakob Kjellberg og de fire professorer fra Det Økonomiske Råd (DØR).

Nu blev deres røv reddet af politikerne, der heldigvis valgte at overhøre deres vanvittige råd.

Og det er jo netop forskellen mellem USA og Danmark. I USA var der hverken overblik fagligt eller politisk samtidigt med at befolkningen er så polariseret at en stor del simpelthen skider på at vise samfundssind generelt og en anden stor gruppe nægter at gøre det mht. COVID-19.

Det kunne være rart med dementi fra DØR for deres fejlbehæftede artikel i Ing.dk, hvor de valgte at bruge IFR skøn viderebragt af WHO 19 Februar istedet for opdaterede tal på CFR eller konkrete tal for IFR baseret på store befolknings screeninger som fx foretaget i Sydkorea og Island, hvor vi fra nu af ved at CFR og IFR er sammenfaldende indenfor promiller.

 • 1
 • 0

Ole Rasmussen

Jeg kunne ikke være mere enig.

Og vi skal huske at vi kun blev reddet pga. politisk mod.

Lars Løkke sagde det jo egentligt meget direkte, da han blev interviewet i TV avisen og faktisk håbede at havde han været statsminister, så kunne han kun håbe at han havde truffet samme beslutning.

Vi skal ligesom Kina, Sydkorea og Tyskland igang med at vise solidaritet.

Under forudsætning af at vi kæmper kampen til ende og vinder over COVID-19, så skal vi hjælpe med eksperter, materialer, udstyr og måske indlæggelser i Danmark. Rigtigt mange Europæiske lande er ude i et voldsomt gamble som vil give bagslag.

 • 2
 • 0

Gør som Norge Mette F

Køb 5000 hvor Norge har købt 1000 " HAR BESTILT 1000 NØD-RESPIRATORER Regjeringen dobler respiratorkapasiteten ved å bestille 1000 respiratorer fra Norske bedrifter, skriver statsministerens kontor i en pressemelding.

Løsningen er utviklet av folk fra oljebransjen, og forsvarsbransjen, etter at gründer Eivind Gransæther i olje- og gassbransjen tok kontakt med Forsvarets forskningsninstiutt, ifølge statsminister Erna Solberg.

Det er Forsvarets forskningsinstitutt og bedriftene Servi og Laerdal Medical som skal samarbeide for å produsere nød-respiratorer i Norge.

– For den nasjonale helseberedskapen ligger det en stor trygghet i dette. Produksjonen vil foregå i Kristiansand, den vil starte allerede i midten av april. I første omgang har vi bestilt 1000 respiratorer. På sikt kan produksjonen økes. Norge kommer nok ikke til å trenge alle disse, det betyr at vi også kan bidra internasjonalt, sier Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

Hun sier at man må huske at det kommer en tid også etter denne krisen, med utfordringer som krever kreative løsninger.

– Dagens nyhet er et godt eksempel på det, og en inspirasjon for oss alle, sier Solberg.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at de regionale helseforetakene har fått oppdrag om å øke kapasiteten til 1200 respiratorplasser.

– Det løses gjennom nytt utstyr, oppgradering av utstyr, og innovasjonsprosjekter som vi så eksempler på her. Vi har i dag 682 respiratorer og det er 44 1 i bestilling og på vei. I tillegg kommer dette tilbudet som nød-respiratorer innebærer, sier han. "

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/5e...

 • 0
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten