Ny model viser, hvor brændeovne gør mest skade
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny model viser, hvor brændeovne gør mest skade

Begrænsning af partikelforurening fra brændeovne kan redde op mod 300 liv om året og spare samfundet for helt op til 3 mia. kroner om året.

Derfor er det en rigtig god idé at komme i gang med at regulere brændeovnene, påpegede Det Miljøøkonomiske Råd forleden i sin årlige rapport.

Læs også: Vismænd: Afgift på brændefyring kan redde op til 300 liv om året

Rapporten bygger på en række helt nye beregninger, som opskriver den negative helbredseffekt af partikler fra de populære hyggespredere.

Bag beregningerne står DCE – Nationalt Center for Energi og Miljø ved Aarhus Universitet – og det er faktisk første gang, at de nye beregningsmetoder bliver anvendt i større stil, forklarer professor Jørgen Brandt fra Aarhus Universitet:

»Der er virkelig tale om et stort spring fremad. På basis af BBR­-registret kan vi nu beregne emissioner fra brændeovne og andre former for boligopvarmning i et gitternet med en opløsning på én kvadratkilometer, der dækker hele landet,« siger han.

Kombinerer to modeller

Samtidig har man kombineret disse tal med hele to spredningsmodeller – en regional, der dækker Europa, og en lokal, der dækker Danmark med samme geografiske opløsning som emissionerne.

På den måde har man fundet frem til, at emissioner fra brændeovne er skyld i hele 550 for tidlige dødsfald, mens man tidligere talte om 200 for tidlige dødsfald, baseret alene på de regionale beregninger.

Helbredsomkostningerne løber tilsvarende op i 4,2 mia. kroner årligt mod 1,6 mia., når man kun bruger en regional spredningsmodel.

Artiklen fortsætter under kortet

Illustration: MI Grafik

Ifølge Jørgen Brandt skyldes stigningen i helbredsomkostningerne en langt bedre præsentation af kildernes placering i forhold til befolkningen i de nye beregninger.

»Især koncentrationen af brændeovne på et givet sted har betydning for beregninger af partikel-belastningen og helbredsomkostninger, fordi flere bliver eksponeret for røgen i de tæt befolkede områder af landet,« siger han.

Brændeovne billigst i Nordjylland

Vismændene er kommet frem til, at det derfor koster samfundet 1.500 kroner at udlede ét kilo partikler i de tættest befolkede egne i Danmark, mens det blot koster 180 kroner pr. kilo, hvis brændeovnen står nord for Limfjorden. Beregningerne medtager kun omkostningerne for Danmark.

Ligesom vismændene kommer frem til, at der kan reddes mellem 100 og 300 liv om året og spares mellem 1 og 3 mia. kroner årligt – alt efter hvilke virkemidler politikerne vil vælge for at begrænse partikeludledningen på brændeovne.

Vismændene har foretaget grundige analyser af forskellige virkemidler og kommer frem til, at der er mest smæk for skillingen i en afgift – lagt på brugen af ovnen og differentieret efter, hvor gammel ovnen er, og hvor den geografisk er placeret. Tæt herpå kommer et forbud mod alle ovne fra før 2015, som ikke lever op til Svanemærkets krav.

De sidste to virkemidler, som rådet har analyseret, er et totalt forbud mod brændeovne og en udvidet model af den skrotningsordning, som allerede er indført.

En differentieret afgift vil i praksis forudsætte, at der opsættes en temperaturmåler i skorstenen, som kan registrere, om en brændeovn bruges. Men ifølge vismændene har beregningerne af den samfundsøkonomiske gevinst taget højde for omkostningerne til temperaturmålere.

Det virker som om disse beregninger endnu engang baserer sig på spørgeskemaundersøgelser og oplysninger fra skorstensfejere...

Undskyld, men i så fald virker det ikke særligt nøjagtigt.

Jeg kan ikke helt gennemskue om beregningerne reelt også baserer sig på målinger af partikler i atmosfæren i en række målepunkter henover Danmark og henover en hel sæson, eller om det hele er baseret på estimater. Er temmelig skeptisk overfor om brændeovne er et reelt problem i forhold til partikler fra biler, skibe, kræftværker etc.

Er der nogen, der kan uddybe processen bag?

  • 19
  • 2

Er der nogen, der kan uddybe processen bag?

Og i særdeleshed prissætningen og relationen mellem menneskeliv og det 'statistiske liv', der anvendes. Når man i rapporten vilkårligt kan hæve prisen på et liv fra 17 til 31 millioner kr, så er der noget, der siger mig, at der må være en betydelig usikkerhed på beregningerne.

Desuden er der beregnet den teoretiske omkostning pr kg partikler.
Hvis jeg spiser 250 g kogsalt, så har det en ret stor omkostning for mit liv, men i praksis sker det aldrig.

Hvilke konkrete målinger af partikeludslip er der foretaget i større områder, og hvordan forholder teorien sig til den konkrete virkelighed ?

Cost-benefit analyser er og bliver teoretiske beregninger, der ikke siger noget om virkeligheden, men kan bruges til en relativ sammenligning af forskellige valg.

  • 5
  • 0

Når man i rapporten vilkårligt kan hæve prisen på et liv fra 17 til 31 millioner kr, så er der noget, der siger mig, at der må være en betydelig usikkerhed på beregningerne.

Der kan ikke være tale om usikkerhed, da opgaven er lavet som bestilt arbejde og konklusionen skrevet på forhånd:

Opfind en afgift der både giver en klækkelig sum til Skattefar, samt solid profit til energiselskaberne.

  • 14
  • 2