Ny mobilchip giver 4G-dækning verden over

26. februar 2013 kl. 11:405
Med en ny chip bliver det muligt for den samme smartphone at koble på alle 4G-net verden over.
Artiklen er ældre end 30 dage

Snart er det en saga blot at skulle rende rundt med flere forskellige mobiltelefoner i lommen, hvis man vil være sikker på at kunne koble sig på 4G/LTE verden rundt.

Chipproducenten Qualcomm hævder i hvert fald at være klar med en løsning, der kan give en global 4G-opkobling, vel at mærke med den samme telefon.

Udfordringen med at få hul igennem til 4G-nettet er blandt andet blevet synliggjort i forbindelse med lanceringen af iPhone 5. Det viste sig nemlig, at Apples nye smartphone ikke kan koble på TDC's danske 4G-net, fordi iPhone 5 ikke kommer i en version, der understøtter de frekvenser, som TDC benytter til 4G i Danmark.

Læs også: Ny iPhone virker ikke på TDC's 4G-net

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har været en generel udfordring at presse det fornødne hardware ned i en smartphone, så den samme telefon kan koble på mobilnet verden over.

Men den udfordring mener Qualcomm nu at have løst med produktet RF360 Front End Solution, der samler forskellige RF-teknologier på én chip. Det betyder blandt andet, at den samme løsning kan spænde over frekvensbånd fra 700 MHz til 2700 MHz.

I en pressemeddelelse oplyser Qualcomm, at den nye løsning understøtter en lang række mobile standarder: LTE-FDD, LTE-TDD, WCDMA, EV-DO, CDMA 1x, TD-SCDMA og GSM/EDGE.

»Bredden i antallet af radiofrekvenser, som bliver brugt til at implementere 2G, 3G og 4G LTE-netværk globalt repræsenterer en vedvarende udfordring for designere af mobile enheder. Hvor 2G- og 3G-teknologier hver især har været implementeret på fire til fem forskellige radiofrekvenser globalt, så bringer inkluderingen af LTE det totale antal mobilbånd op på omkring 40,« siger produktchef i Qualcomm Alex Katouzia i pressemeddelelsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og han følger op:

»Hvor nye RF-enheder er tæt integrerede og giver os fleksibiliteten og skalerbarheden i forhold til at kunne forsyne producenter af alle slags - lige fra dem, der kun har behov for en regionsbestemt LTE-løsning, til dem, der har behov for global LTE-roaming understøttelse.«

Qualcomm forventer, at produkter med RF360-løsningen, der også giver mulighed for et tyndere design og et lavere strømforbrug, bliver lanceret i anden halvdel af 2013.

Dokumentation

Pressemeddelelsen fra Qualcomm

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
27. februar 2013 kl. 14:01

Nu er den nye løsning til LTE som typisk bruger bånd fra 700-2700MHz. Et noget større span end for den typiske 2G/3G tlf som har ligget mellem 800-2100MHz. Qualcomm forsøger at i møde komme antenne problematikken ved at tilføje en antenna tuner til deres produkt. Dog ikke nævnt i denne artikkel. Om det er nok tvivler jeg på, men der findes løsninger på markeder til at trimme antennerne til de anvendte bånd elektronisk, så mon ikke dette også skal tilføjes til den endelige tlf.

4
27. februar 2013 kl. 08:44

Ja - der findes tri-band, quad-band og hepto-band tlf'er - men derfor er de stadig optimerede, så udstrålingen/følsomheden på 1800MHz er højere end for 1900MHz på europæiske og omvendt på US-tlf'er. De fysiske rammer i en tlf gør, at man udnytter alle tricks for at få så god en tlf som muligt til de primære markeder

3
26. februar 2013 kl. 14:41

Med TD-SCDMA (China Mobile 3G) support kommer der nok en iPhone til China Mobiles 714 milioner kunder eller ihvertfald de velhavende af dem :-)

Sikkert godt for Apples markedsandelen i Kina og måske for Apple aktien...

2
26. februar 2013 kl. 14:41

Dualband, triband og quadband har nu ellers været kendt i mange år. Jeg købte min første triband for over 10 år siden netop til brug i Europa, USA og Asien, så problemet med optimering af antennen er åbenbart løst for et godt stykke tid siden. Det er straks langt sværere at få en telefon nu, der IKKE behersker flere bånd... ;o)

1
26. februar 2013 kl. 13:45

Nu er det ikke kun RF-delen, der afgør om en tlf kan være en "verdens-tlf" - antennen skal også understøtte samtlige bånd. Ofte bliver antenner afstemt efter hvor de sælges, da ikke alle bånd kan optimeres indenfor det lille rumfang, der typisk levnes til en antenne i en mobil. Så en europæisk udgave vil f.eks. ikke prioritere GSM 1900MHz båndet, men 1800MHz, hvorimod det for en US-variant vil være omvendt. Og tilsvarende vil gælde for de andre bånd, der er regionsopdelte... Men dette er da et skridt på vejen :-)