Ny minister spreder usandheder om Niels Bohr: Han var ateist

9. juli 2015 kl. 06:07117
Ny minister spreder usandheder om Niels Bohr: Han var ateist
Illustration: Pressefoto.
Niels Bohr er et eksempel på, at videnskabsmænd godt kan være religiøse. Sådan har det lydt igen og igen fra den ny forskningsminister. Men Niels Bohr var ateist.
Artiklen er ældre end 30 dage

De seneste dage har Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), der også er ordineret præst, brugt atomfysikeren og nobelprismodtageren Niels Bohr som et godt eksempel på, at man både kan være videnskabsmand og troende.

Henvisningen til Niels Bohr har ministeren brugt ved flere lejligheder, hvor han skulle forklare, hvordan han både kan tro på skabelsesberetningen og anerkende videnskaben. Senest brugte Esben Lunde Larsen henvisningen til Niels Bohr i et interview i Aftenshowet, hvor han argumenterede for, at tro og videnskab ikke var to uforegnelige størrelser:

»Tag Niels Bohr som eksempel. Han troede på Gud og var en af Danmarks allerfremmeste videnskabsfolk,« siger ministeren.

Men Niels Bohr var faktisk ateist. Han meldte sig ud af den lutheranske kirke, som han var født ind i. I stedet fordybede han sig i Søren Kirkegaards skrifter og tog afstand fra alle religioner, der baserede deres lære på åbenbaringer. Det fremgår af flere skriftlige kilder om Niels Bohrs liv, og direktør for Niels Bohr Arkivet i København, Finn Aaserud, er enig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg ved slet ikke, hvor ministeren har det fra. At kalde Bohr troende er meget, meget misvisende,« lyder det fra direktøren.

Ifølge Finn Aaserud meldte Niels Bohr sig netop ud af folkekirken som 27-årig i påsken 1912. Det skete samtidig med, at Titanic forliste. På det tidspunkt var Niels Bohr i Edinburgh, hvor en præst udtalte, at det var Guds mening, at skibet forliste. Og det blev Niels Bohr for meget.

»Her var hans holdning meget klar. Selv præster måtte forstå, at Gud altså ikke kunne være herre over, om det skib forliste eller ej,« siger Finn Aaserud, der mener, at Niels Bohr var ateist, selvom Bohr aldrig selv brugte det ord.

Læs også: Videnskab handler ikke om tro

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har ikke været muligt for Ingeniøren at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), der dog har lovet at vende tilbage inden for en uges tid med uddybende svar om sin opfattelse af religion og videnskab. Illustration: Pressefoto.

En dør på klem for noget større

Niels Bohrs far Christian Bohr var heller ikke medlem af kirken. Hans far og mor blev heller ikke gift i kirken, men på rådhuset, og broderen Harald meldte sig også ud af kirken kort før sit bryllup.

»Niels Bohr havde en krise efter sin konfirmation, hvor han i løbet af kort tid kom til den konklusion, at religionen var uden betydning. Den kunne ikke bevises, og havde derfor ingen mening,« siger Finn Aaserud, der i øvrigt fortæller, at Niels Bohr brugte utallige brevvekslinger med sin svigermor for at forklare sin afstandstagen fra religionen.

Generelt var Niels Bohr helt åben for, at andre mennesker – også videnskabsfolk – kunne være religiøse, men han var ikke bange for at kaste sig ud i diskussioner med dem, især i Videnskabernes Selskab. Flere skriftlige kilder peger også på, at Niels Bohr i nogle tilfælde fandt religionen direkte skadelig.

Niels Bohr kastede sig også ud i religiøse diskussioner med blandt andre kollegaen Albert Einstein, især i midten af 1920’erne i den berømte kvanteteoretiske diskussion om, hvorvidt gud spiller med terninger.

»Bohr mente ikke, at man kunne sige noget som helst om, hvad Gud gør eller ikke gør. En mulig Gud ville i Bohrs optik være uden for vores rækkevidde og forståelse, og derfor kunne vi mennesker heller ikke sige noget om ham. Dermed holder han en dør på klem for, at der kan være noget større, som vi ikke forstår, en mulig guddommelighed. Men det er ikke noget, som man kan finde særligt meget om i de skriftlige kilder,« siger Finn Aaserud.

Minister: Tro har ingen plads i videnskaben

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, der dog har lovet at vende tilbage inden for en uges tid, hvor han så vil svare mere uddybende om sin opfattelse af religion og videnskab.

I et interview med Videnskab.dk svarer han dog tilbage på en del af den kritik, som især religionshistorikere har rettet mod hans udtalelser om, at religion og videnskab er forenelige størrelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Over for Videnskab.dk understreger han nu, at han ikke er kreationist, og at den videnskabelige forklaring på livets opståen er et faktum:

»Når det gælder Jordens tilblivelse, så er det min opfattelse, at man sagtens kan tro, at en skabende Gud kan være ophavet hertil. Det er tro – ikke en videnskabelig dokumenteret påstand. At der så har fundet mekanistiske processer sted igennem millioner af år, hvor stjerner, planeter og levende væsener har udviklet sig, ja det er videnskabeligt bevist og et faktum,« skriver Esben Lunde Larsen til Videnskab.dk i en e-mail.

»Viden er det, man ved, mens tro er det, man tror. De skal holdes adskilte, og tro har ikke en plads i videnskaben, men det udelukker ikke for mig, at man tror på noget, man ikke ved noget om; Gud eller kærlighed for eksempel,« siger Esben Lunde Larsen, der også tidligere har været i medierne med kontroversielle udtalelser, blandt andet i slutningen af januar, hvor han sammenlignede præsten Per Ramsdal med en serieforbryder.

Per Ramsdal fra Sydhavns Sogn sagde nemlig offentligt, at han ikke troede på, at Jesus i fysisk forstand var genopstået fra de døde.

»Det svarer til, at en jurist aflægger juristløftet, men er serieforbryder efter arbejdstid. Det går bare ikke,« lød det fra Esben Lunde Larsen, der fandt det dybt bekymrende og kaldte Per Ramsdal for fuldstændig utroværdig og krævede ham fyret.

117 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
118
20. november 2015 kl. 16:24

rammer damebladet virkelig bunden. Er hadet til ikke-socialister virkelig så indædt?

Se nu at få lidt gang i ingeniørmæssige debatter - der er jo ingen ud over os gamle og offentligt ansatte og andre socialister, der gider at læse ævlet.

117
20. november 2015 kl. 13:15

"Niels Bohr kastede sig også ud i religiøse diskussioner med blandt andre kollegaen Albert Einstein, især i midten af 1920’erne i den berømte kvanteteoretiske diskussion om, hvorvidt gud spiller med terninger."

Det er nu ikke rigtigt. Det er faktisk smækforkert. Det var ikke en religiøs diskussion. Einstein var, i modsætning til Bohr, en vittig hund, og det der var hans humoristiske måde at tage afstand fra indeterminisme, eller hvad man nu skal kalde det.

Det var en diskussion om fysikkens grundprincipper, ikke en teologisk eller religiøs diskussion.

115
14. juli 2015 kl. 18:07

Kristendommen er ikke en ideologi, fordi den ikke indeholder en samfundsforskrift.

Gør den ikke?

Så behøver vi altså hverken have i grundloven eller regeringsgrundlaget, en totalitær paragraf som fortæller at Danmark er kristent?

Og vi kan også fuldstændigt og aldeles droppe censur-loven blasfemiparagraffen?

Det lyder da særdeles godt, at du vil støtte det. For eftersom du er kristen så har du jo ingen ideologi ifht. f.eks. atheister. De skal naturligvis have samme rettigheder til at ytre sig som troende.

Eller... eller...?

114
14. juli 2015 kl. 10:00

Og kristendom er ikke en ideologi?</p>
<p>Kristendom deler islams opfattelse af, at man kan gøre hvad f... man vil med jorden, for i sidste ende, så kommer man netop i "paradis", og det er meget bedre end det liv vi beviseligt har nu.

Kristendommen er ikke en ideologi, fordi den ikke indeholder en samfundsforskrift.

Islam og oplysningsideologierne er ideologier, fordi de indeholder en samfundsforskrift.

Islam og de europæiske ideologier har andre fællestræk, som f.eks. at de afviser kristendommens og naturvidenskabens beskrivelse af mennesket, især når det kommer til vores mangler.

Dine idéer om kristendom ligner noget rod sammen fra amerikansk vulgærateisme - og de er misforståede.

113
14. juli 2015 kl. 10:00

Ja, eller blive misforstået af knap så eftertænksomme ingeniørteknikkere!

112
14. juli 2015 kl. 09:15

i begyndelsen skabte Gud øllet, men da det var mørkt gled han i det. Så skabte han glasset, men da han i mørket væltede det .... SÅ skabte han lyset. skabelsesberetningen for anderledes tænkende - og kun en tese :-D nu må gnostikerne ikke hænge mig, lidt sjov skal vi da ha lov at ha!

111
14. juli 2015 kl. 06:13

Derfor skaber ideologier blod og rædsler - i deres krig imod denne verden og deres insisteren på at skabe Paradis på Jord.

Og kristendom er ikke en ideologi?

Kristendom deler islams opfattelse af, at man kan gøre hvad f... man vil med jorden, for i sidste ende, så kommer man netop i "paradis", og det er meget bedre end det liv vi beviseligt har nu.

At sidde på knæ i himlen og tilbede gud dagen lang uendeligt. DET er religiøse menneskers opfattelse af paradis. Og det liv, de har nu, der behøver man på ingen måde tænke på ansvar, for bare man kan finde en eller anden at straffe, så kan ens synder fuldstændigt fratages. Hvilket vil svare til, at kan man finde en person at straffe for hitlers ugerninger, så vil hitler ikke have gjort nogetsomhelst forkert.

Man græmmes.

Would you vote for god?https://www.youtube.com/watch?v=HIxSeiqyGXQ

110
14. juli 2015 kl. 05:54

Man kan godt være ikke-troende uden at være atheist eller iøvrigt tage stilling. Faktisk er det den position de fleste dnaskere har. De finder religion kedeligt, fordi det ikke giver mening. Og religion er nok det værste man kan bruge som pickupline iøvrigt i DK.

Dette er det samme i Sverige. Der blev på et tidspunkt lavet en Gallup-undersøgelse af netop de skandinaviske landes indstilling til religion. Det viste sig ret svært at få folk til at tale om, fordi det er så betydningsløst et emne for folks hverdag. Det er svært at se en grund ti at diskutere eller tænke på noget, som på ingenmåde har indflydelse på hverken ens hverdag eller liv iøvrigt.

Nu var det så før der var terrorangreb i København. Men spørgsmålet er om det har ændret særligt meget i folks opfattelse af religion som generelt uinteressant. Man vil muligvis se flere begynde at undersøge det udfra den betragtning, at det måske er en god idé at vide hvorfor man ikke tror. Men det betyderikkeatfolk finder det interessant i forhold til, at de ville være noget de ville tro på.

For det er stadig faktum, at langt de fleste danskere, såvel som svenskere og nordmænd ikke er religiøst troende. Hvilket også gør regeringsgrundlaget fuldstændigt vanvittigt. Så Danmark er et kristent land? Hvad så med alle os, som ikke tror?

Hvad med os, som er erklærede atheister?

Vi er IKKE danskere?

Danmark er bygget på kristendom men langt de fleste har lagt barndommens frygt formonstere under sengen bag sig. Ikke mange tror i virkeligheden på noget religiøst overhovedet inklusive MIG.

"Kære" regering: DET ER OGSÅ VORES LAND!!!!!!!!!!!!

Og det regeringsgrundlag harsåiøvrigtfåetmigti at give bidrag til bla. Dawkins fund for Sciense & Reason, Dansk humanistisk samfund, Atheist samfund oglæger uden grænser (somIKKE er religiøse), og

melde mig ud af folkekirken. For den er ikke længere en folkekirke. Den er kun for fanatikere.

109
14. juli 2015 kl. 00:36

Hvis man - som det angiveligt var tilfældet for Niels Bohr - ikke har taget stilling til, om Gud eksisterer, og man ved, at Guds eksistens ikke kan bevises eller modbevises, passer man ikke ind i nogen af disse fire kategorier.

Hm. 4 nedadvendte tommelfingre. Ingen svar.

Kom dog ud af busken - hvad er der galt med ovenstående udsagn?

Er det fordi, der findes 4 personer, der ikke vil erkende, at der rent logisk er tre muligheder vedrørende troen på Guds eksistens: A: Man tror på, at Gud eksisterer B: Man tror på, at Gud ikke eksisterer C: Man har ikke taget stilling til, om Gud eksisterer.

Niels Bohr hørte angiveligt til i C.

De 4 kategorier, fra det indlæg, jeg svarede på, byggede alle på A og B. Dermed passer Niels Bohr ikke ind i nogen af dem, hvis det er korrekt, at han ikke havde taget stilling til Guds eksistens.

108
13. juli 2015 kl. 16:23

Det kan man jo altid diskuterer... Den første dag skabte han lys og mørke og kaldte lyset for dag og mørket for nat... Men det var først den 4. dag han skabte solen og månen... Jeg syntes ikke at skabelsesberetningen i sin helhed viser ret meget indsigt og forståelse... :)

Jeg undrer mig altid over denne indsigelse - tror man at folk dengang var så dumme at de ikke vidste at lyset kommer fra solen ?

Kan du ikke se at det da er kritikken, der er hjernedød ?

107
13. juli 2015 kl. 16:17

Hmm - så 'fra forskning til faktura' har altså ingen påvirkning haft på vilkår for den frie forskning?

Det er udtryk for 'anti-kristendom', 'ideologi' - teknokratisk liberalisme.

Måske en idé at inddrage ideologis skadelige indvirkning på forskning.

Sagen er jo at vi mennesker altid handler efter nogle overgribende forestillinger og her er kristendommen den bedste for videnskab.

Det kommer af at kristendommens metafysiske dogmer ligger i en trancendent verden, mens ideologiers dogmer ligger i denne, den immanente verden.

Ideologier er et oprør imod denne verdens egenskaber, som man ikke vil tolerere - kristendommen er erkendelse af verdens egenskaber og et forsøg på at leve med dem.

Derfor skaber ideologier blod og rædsler - i deres krig imod denne verden og deres insisteren på at skabe Paradis på Jord.

104
12. juli 2015 kl. 19:38

Selvfølgelig var Saddam Hussein en krigsforbryder. Besøg Duxham Air Museum nord for London, hvor en del af løbet på en af hans kanononer stadig står udstillet. Formålet var, når alle 30 eller 40 kanoner var på plads, at plastre Israel til med enhver tænkelig form for biologisk djævelskab. Kanonerne kunne række helt fra Iraq til Israel. Læg også mærke til de finurlige optagelser der findes hos DR , hvor man forsøgte at forhindre våbeninspektørerne at filme ind på et område, hvor man med traktorer flyttede rundt på enorme plader af jern. Hvad var det, der var så væsentligt at skjule. Ingen har foreløbig kunnet forklare, hvad det gik ud på. Selvfølgelig var Sadam en krigsforbryder, og den danske regering var i sin gode ret til at bringe ham til standsning.

102
12. juli 2015 kl. 14:41

Som PHK fremførte på sin blog i går (ja! - det var den dag jeg var enig med PHK ;-)) så har ministeren en ph.d. hvilket i høj grad kvalificerer ham til at vide noget om det embede han skal bestride.

Utallige er eksemplerne på, at religiøsitet i fbm. hvilkensomhelst form for politik mht. uddannelse vil mudre det hele. Naturligvis vil det have konsekvenser for danske uddannelser, at minsteren er fanatisk kristen. Uanset hvad han ellers har af "grader", så gør det at han tror uden bevis, at han ikke er egnet som uddannelsesminter.

Skrækscenariet er fra England, hvor Tony Blair oprettede "fatih-schools" - som absolut ikke har været nogen succes. Hverken for freden eller for den generelle viden og uddannelse.https://www.theguardian.com/politics/2008/sep/02/education.labour

Jeg er ked af det, men religion hører ikke hjemme hverken i politik eller ifbm. uddannelse eller forskning.

Det næste som kommer fra regeringen er creationisme, teach the controversy og school prayers.

Det er simpelthen et kæmpe tilabgeskridt vi får nu, ikke mindst med det ultra-teokratisk religiøse DF som den anden vægtskål af regringsmagten. Og det er bare ikke hvad vi har behov for.

Jeg kan faktisk ikke tænke noget værre udfald end det vi fik af valget. Det kunne ikke have været værre med nogen anden konstellation, end den vi fik.

--The gods that we've made are exactly the gods you'd expect to be made by a species that's about half a chromosome away from being chimpanzee.

101
12. juli 2015 kl. 14:27

Han var vel kulturkristenjøde!

100
12. juli 2015 kl. 14:22

Hans mor var var jøde og på den måde var han jøde af blod, men han skulle efter sigende ikke have udtalt sig herom. Han var i vært fald ikke tilknyttet noget jødisk trossamfund eller noget andet jødisk, så det er ret langt ude at postulere at han skulle være jøde af tro.

98
12. juli 2015 kl. 10:35

Kahlil Gibran: Tro er en hjertets oase, som tænkningens karavane aldrig vil nå

97
12. juli 2015 kl. 10:07

I allehånde værker kan man læse, at Niels Bohr var jøde, - hvad skal man nu tro ? Var det derfor, han meldte sig ud af folkekirken. Er det forklaringen ?

96
11. juli 2015 kl. 23:09
94
11. juli 2015 kl. 16:51

Ja ok... Er ikke sikker på den holder i retten, men det er fandeme skægt, så jeg køber den.

92
11. juli 2015 kl. 16:22

Hvad kalder man en der ikke har taget stilling til sin tro på gud. Altså en der hverken tror på en gud eller ikke tror på gud. En der bare lader spørgsmålet stå hen i det uvisse, fordi man ganske enkelt ikke behøver at tage stillingtil noget man ikke ved noget om.

91
11. juli 2015 kl. 16:06

Via det jeg nu engang kan støve op så kan jeg ikke rigtigt findet andet om Niels Bohrs holdning til det at gud skulle eksistere, end at han ikke har givet den til kende. Så jeg vil stadig ikke gå ud fra at han er ateist på nogle måde. Men han har til gengæld udtalt sig agnostisk, dog uden at blande teisme eller ateisme ind i det.

90
11. juli 2015 kl. 15:47

Gnostisk teisme – “jeg tror på Guds eksistens, og jeg tror den kan bevises” Agnostisk teisme – “jeg tror på Guds eksistens, men jeg tror ikke at den kan bevises” Agnostisk ateisme – “jeg tror ikke på Guds eksistens, men jeg tror ikke at den kan motbevises” Gnostisk ateisme – “jeg tror ikke på Guds eksistens, og jeg tror den kan motbevises”

89
11. juli 2015 kl. 15:30

Ja det skulle jeg også mene. Men er det så sådan at ateisten ikke afviser at en gud/ flere guder på et eller andet plan kunne eksistere. Det er lidt her at jeg fatter brik.

88
11. juli 2015 kl. 15:13

I dag betyder ateist en der ikke tror på guder, førhen var det mere den kristne gud.

87
11. juli 2015 kl. 15:08

Jeg har læst lidt mere på emnet. Det ser sku ud til at agnosticisme godt kan fungere som en variant af ateisme. Men så er det stadig forkert i dette tilfælde ikke at bruge ordet agnostiker sammen med ateist, da jeg ellers må gå ud fra at manden simpelt hen fornægter en gud. Hvilket han jo så ikke gør. Men ok, efter jeg har sat mig noget mere ind i definitionen på ateisme, så kan jeg godt se vi får en lang dag med at diskutere dette og på den baggrund syntes jeg godt at det kunne blive præciseret lidt bedre hvad der menes med ateist. Det kan jo betyde at manden bare ikke tror på den rigtige tro og er hindu eller sådan noget.

86
11. juli 2015 kl. 14:23

Teister hævder at der eksistere en gud men agnostikeren udtrykker at der ikke skulle være viden derom, så det må stå hen i det uvisse. Eller er den information jeg kan finde på nettet helt hen i vejret.

85
11. juli 2015 kl. 14:13

Foreskellen mellem ateister og agnostikere er vel et spørgsmål om tro og viden. Mens ateisten tror, så bygger agnostikeren sin holdning på viden. Eller har jeg misforstået noget?

84
11. juli 2015 kl. 14:03

Havde Niels Bohr gjort klart at han var ateist, havde han samtidig udtrykt at han havde svært ved at tænke rationelt, eller bare havde mangel på viden om hvad ateisme vil sige.

82
11. juli 2015 kl. 11:02

Niels bor var sku nok ikke ateist han var nok det man betegner agnostiker. Jeg kan intet finde frem om at han skulle afvise en eksistens af en gud. Ej men altså minimum må da være at journalisten lige undersøger hvad er Niels Bohr er og ikke er, før han postulere et eller andet. Men det er så rigtigt nok at Niels Bohr ikke giver til udtryk hvorvidt han tror på skabelses beretningen.

80
11. juli 2015 kl. 00:42

Jens Olsen: Jamen det er jo netop det;) - Jeg må have formulere mig forkert. - I mange år var det en naturvidenskabelig opfattelse at universet ikke havde nogen begyndelse, og at dets udstrækning var uendeligt. - Det er da lidt "grineren" som de unge ville sige, at biblen på det punkt har fået ret af en velunderbygget naturvidenskabelig teori der fastslår at der er en begyndelse. Ikke at jeg er kreationist, jeg er vel blot omtrent lige så kristen som videnskabsministeren, men/og jeg synes det ville klæde de forstokkede og i bogstavelig forstand åndsforladte ateister der synes at være i overtal her, at anlægge en mere ydmyg tilgang til mange tusind års menneskelig tænkning uanset om den har en religiøs baggrund eller ej. - Sandheden om alting findes næppe i biblen, men nok heller ikke i en iPhone 6. Religiøse skrifter tager fejl, men de gør naturvidenskaben dælme også med jævne mellemrum.

79
10. juli 2015 kl. 13:50

Prøv at se (og hør) indslaget igen. Han sige "Molokyler" flere gange...

76
10. juli 2015 kl. 11:22

Folkeskolen er heller ikke mærkbart på kanten af Esbens tro. Han kan derfor ikke lave så meget ballade i den position.

Folkeskolen er nu ikke Espens område.

"Ellen Trane Nørby er ny minister for børn, undervisning og ligestilling ... Ellen Trane Nørby er 35 år, uddannet cand.mag. i kunsthistorie"https://uvm.dk/Aktuelt/~/UVM-DK/Content/News/Tvaergaaende/2015/150628-Ellen-Trane-Noerby-bliver-ny-minister-for-boern-undervisning-og-ligestilling

75
10. juli 2015 kl. 08:53

Nu skal vi huske hvem der har placeret Esben på posten, det er nemlig ikke ham selv. Ministerfordelingen foretages af Løkke og få andre. Og det var genialt at placere en stærkt troende mand på videnskabs-taburetten.

Vent! Inden i kommer med faklerne, så læs hvorfor jeg mener det:

Først og fremmest er det et politisk svagt embede. Toppen er decentraliseret til universiteterne. SU'en er alligevel skatteministeriet, og forskningsmidlerne kommer fra EU. Folkeskolen er heller ikke mærkbart på kanten af Esbens tro. Han kan derfor ikke lave så meget ballade i den position.

Til gengæld er det en åbenlys situation at angribe for oppositionen, men enormt farlig. Man kommer til at virke elitær og træde en stor del af befolkningen over tæerne. Medierne bruger tid på hans tro i stedet for at fokusere på noget mere farligt (fx. hvorfor DF ikke har sat noget tydeligt præg på dagsordenen, selvom de andre blå partier allerede har sat fodspor; prisen for Pia som formand?) Esben giver derfor Løkke arbejdsro til at få samlet blå blok om et fælles udspil, hvilket er en meget svær opgave med så markante krav der er kommet fra de forskellige partier under valgkampen.

Esben er derfor den helt rigtige mand på posten. For Løkke.

73
10. juli 2015 kl. 07:28

I begyndelsen...
skabte Gud himlen og jorden</p>
<p>Formuleret på en lidt anden måde: I begyndelsen opstod tiden, rummet og massen. -</p>
<p>Da egentligt slet ikke så tosset formuleret af dem der engang skrev den sætning i biblen;)

Ja og sjovt nok er det i alle de religioners forskellige skabelsemyter sådan, at noget at det første der sker er, at himmel og jord skabes.

Men det ville dælme også være mærkeligt hvis skabelsesmyten var sidst i det gamle testamente, således at det sluttede med "Efter alle disse begivenheder skabte gud himmelen og jorden, hvor begivehederen fandt sted"!

Mennesker af ler og kvinder af ribben. Ja de havde sgu virkelig indsigt og forståelse. Men de var bronzealder mennesker. De havde ikke den viden vi har idag. Hvad skulle de gribe til andet end myter.

72
10. juli 2015 kl. 07:09

Michael Böss, lektor ved AU skriver: "Der er mange, deriblandt folk fra de akademiske miljøer, der mener, at det er uforeneligt med at være videnskabsminister. Ud over det uhyrlige i opfattelsen af, at der skulle være nogen modsætning mellem kristen tro og et videnskabeligt verdensbillede, må man rystes over at høre den opfattelse udtrykt, at en minister skal kunne testes for sin livsanskuelse. Dertil kommer den fordomsfuldhed og uvidenhed, som kommentarerne er udtryk for."https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE7854473/Fordomsfuldhed-over-for-tro/

71
10. juli 2015 kl. 01:47

skabte Gud himlen og jorden. - Står der i den allerførste sætning i den bibel jeg har stående på hylden, og hvis indhold ifølge en del debatører her er det rene vrøvl. - "I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden". - I "big-bang" teorien som jo er relativt ny, og ikke var almindeligt udbredt fx da jeg var skoledreng, og de fleste troede at universet altid havde eksisteret, forestiller man sig at tiden, rummet og masse skabes i én stor eksplosiv "hændelse" hvor tiden begynder, masse opstår ved Higgs partiklers mellemkomst og rummet begynder at udvide sig.

Formuleret på en lidt anden måde: I begyndelsen opstod tiden, rummet og massen. -

Da egentligt slet ikke så tosset formuleret af dem der engang skrev den sætning i biblen;) - En vis form for indsigt og forståelse for at altings oprindelse i tid, rum og masse synes at have været til stede længe før man ad videnskabelig vej har kunnet sandsynliggøre det. :)

70
10. juli 2015 kl. 01:17

Problemet er jo ikke at videnskabsministeren er teolog og erklæret kristen, men at han i ét af de første interviews som minister udtaler sig på en måde, der er betænkelig tæt på kreationisme. Man kan godt være kristen og videnskabsminister, men i Danmark vil det næppe være gangbart at være kreationist og videnskabsminister.

At han så også har en noget løsagtig omgang med videnskabshistorien og henviser til både Bohr og Einstein som eksempler på videnskabsfolk, der også er religiøse, når begge de nævnte herrer i flere tilfælde på skrift har udvist stor skepsis over for traditionel religionsudøvelse - uden at de måske direkte kan betegnes som ateister - styrker ikke ligefrem hans troværdighed som videnskabsminister.

69
9. juli 2015 kl. 23:59

Da Martinus holdt foredrag om 'Atomernes mikroverden' i en til bristepunktet fyldt foredragssal i Studenterforeningen, sad Niels Bohr på første række, NB havde sommerhus på nabogrund til Martinus Center N Sjælland, som det senere er blevet en del af. Begrebet guddom, har Bohr tydeligvis fra Martinus og er af matematisk art, modsat det følelses-prægede gud. I indledningen til M's hovedværk er det meget grundigt understreget, at det absolut ikke er for troende, men for matematikere der selv kan/vil regne tingene efter. S. Kierkegaard var ligesom Martinus bevidst i sin egen udødelighed, og ligeså Walter Russell der benævner NB som 'the brave young dane' i NY Times 1830 dog med fokus på hans begrænsning. Nej, en ærlig forsker er nok en bedre betegnelse end ateist.

67
9. juli 2015 kl. 22:04

Først tillykke til Thomas Djursing med det nye samarbejde:https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/videnskabsminister-lyver-om-niels-bohr/5640945Det bliver spændende at se hvad det kan udvikle sig til for man har ikke kunnet undgå at lægge mærke til at de 2 medier på visse punkter efterhånden minder mere og mere om hinanden!

Der er ikke tale om en hetz eller personforfølgelse, men blot udtalt bekymring over denne ministerudnævnelse.

Med denne tredie artikel i Ingeniøren synes jeg faktisk at man tager skridtet fra mobning til hetz hvilket også ses af at historien fandt vej til Ekstrabladet som aldrig misser en chance for en hetz mod borgerlige politikere! Set fra borgerlig side forekommer denne ophidselse forståelig nok som udtryk for frygten hos institutioner, medier og ansatte for at blive vækket af deres tornerosesøvn og risikere at blive udsat for konkurrence?

Jeg synes bare ikke at den gang insektkopulation om hvad videnskabsmænd må have troet for 100 år siden hører til i Ingeniøren og jeg synes ligesom denne læserbrevsskribent at ministeren kunne have fortjent en betydelig mere seriøs modtagelse, og formentlig også ville have fået det hvis regeringen havde haft en anden farve:https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE7858986/Om-videnskabsministeren/

65
9. juli 2015 kl. 21:10

Det er spændende at der er flere måder at nuancere begrebet (a)gnostiker/(a)teist på. Men er det ikke den almindelige opfattelse at når ateist står alene så mener man det du kalder "gnostisk ateist" men når agnostiker står alene mener man en "agnostisk ateist"? Det kan opslag i ordbogen nedenfor bekræfte. Så hvis vi skal bruge de nuancerede begreber er det problematisk at det ikke er specificeret at Bohr var agnostisk ateist. Hermed er Ing.dk -med deres egen nedladende retorik- i færd med at sprede usandheder.

https://www.denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Filosofi/Filosofiske_begreber_og_fagudtryk/agnosticisme

63
9. juli 2015 kl. 20:20

og teologi er en videnskab

Det er det måske de facto, men det er jo rent historisk betinget. Som det ses af denne tråd og den før, er vi mange, der ganske enkelt ikke længere er enige i, at teologi er videnskab.

Det handler ikke om, at teologer generelt ikke kan bestride en ministerpost, men om netop videnskabsministeriet kan bestrides af en person, der fjumrer rundt i skabelseshistorien og tilsyneladende manglende indsigt videnskab generelt.

Og der udtrykkes generel usikkerhed om ministeren evner at repræsentere den danske videnskab. Der er ikke tale om en hetz eller personforfølgelse, men blot udtalt bekymring over denne ministerudnævnelse. Som i øvrigt lugter langt væk af at hente nogle af de stemmer, der normalt "spildes" på Kristendemokraterne.

Er alt dette til fordel for forskning i Danmark ? Jeg tænker: Næppe, nok tværtom!

Er det så rimeligt at protestere? Ja, så absolut !

61
9. juli 2015 kl. 20:12

"Viden er det, man ved, mens tro er det, man tror. De skal holdes adskilte, og tro har ikke en plads i videnskaben, men det udelukker ikke for mig, at man tror på noget, man ikke ved noget om"

Godt så. Det må jo så være det endelige dødsstød til hypoteseforskningen. Det var sgu da også på tide.

Men bare rolig venner. Når Søren Gade har reddet stormen af med Irak løgnene, og han skal have sin ministerpost, så er Esben allerede udvalgt til at ryge ud i rokaden.

60
9. juli 2015 kl. 20:11

teologi er en videnskab.

Teologi er speciel derved, at den forsøger at udrede hvordan troens disciple ifølge skrifterne bør forholde sig til deres guddom (en fantasifigur). Teologien er således kun af umiddelbar værdi, hvis man abonnere på den tro som teologien vedrører. Herved adskiller den sig fra videnskaberne, der gerne skulle producere objektiv viden af værdi for alle mennesker uanset deres trosforhold.

Så nej teologien er ingen videnskab, uanset hvor meget den så prøver at gnide sig op og ned af videnskaberne på universitetet. Det er en perversitet at have et teologisk fakultet på et universitet uanset universitets historie. Hvordan de troen ønsker at dyrker deres fantasifoster må de selv ligge og rode med. Det er ikke samfundets og universtietes opgave at blande sig i det.

Religionshistorie er derimod en videnskab.

59
9. juli 2015 kl. 19:57

Niels Bohr vil jeg lade ligge, men Niels Bohr instituttet har den 43 årige professor i astrofysik Johan Uldall Fynbo, som i Kristeligt Dagblad fra i går fortæller, at han er troende kristen og ikke finder, at tro og videnskab står i modsætning til hinanden. "Det er to forskellige dimensioner af eksistensen, men ikke dimensioner, der udelukker hinanden". Og det har han ret i. Man skal være ualmindelig åndelig smalsporet for at påstå dette. At vi nu har fået en videnskabsminister, der åbenlyst vedkender sin tro, hilser jeg med glæde, og jeg finder ingen grund til at klandre ham for det. Han har taget sin teologiske embedseksamen, og teologi er en videnskab. Den har den fordel, at den bedre kan forene de andre forskningsgrupper.

Jeg er selv ingeniør, men også præst og har forøvrigt viet mange ingeniører, og jeg ved, at flere af dem beder aftenbøn. I får ingen navne eller cpr numre på dem, og så kan man - om man vil også kalde dette for en lodret løgn, men her må man altså tro på mig.

Jeg finder den verserende hetz beskæmmende. Forøvrigt har der været flere teologer på tinge. F.eks. var præsten Orla Møller justitsminister, blot nævnt i forbifarten.