Ny minister lander midt i storm om ulykkesfly og energiplan
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny minister lander midt i storm om ulykkesfly og energiplan

Den nye, konservative transport- og energiminister, Jakob Axel Nielsen, får ikke tid til at hvile sin jetlag ud i mange minutter, efter han blev kaldt hjem fra ferie i Taiwan.

De første spørgsmål om de forulykkede Dash-8-fly fra SAS og hele det danske system for at kontrollere flysikkerheden, er allerede landet på hans bord.

Samtidig venter der et opgør med oppositionen om vindmøller, bilafgifter og biobrændstof. Den afgående energiminister, Flemming Hansen, fik aldrig rykket forhandlingerne om Danmarks energipolitik ud af stedet, selv om regeringen allerede præsenterede sin grønne vision ved årsskiftet.

I princippet kan partierne godt blive enige om at satse på vedvarende energi, men de står milevidt fra hinanden, når de drøfter, hvordan det skal ske.

Åben og lyttende

Energiforhandlingerne strandede før sommerferien, og datoen den 17. september, på mandag, har været nævnt som et muligt tidspunkt at genoptage dem. Endnu er der dog ikke fastlagt et møde.

Socialdemokraternes energiordfører, Kim Mortensen, kender Jakob Axel Nielsen fra arbejdsmarkedsudvalget og betegner ham som »åben og lyttende«.

»Hvis han vil fortsætte på den måde, får han her alle tiders chance for at starte sin energiministerkarriere med et brag og lave en ny aftale om fremtidens energipolitik,« lyder det optimistisk.

SF: Ministervalg udstråler lavprioritering

Knap så positiv er SF-ordfører Anne Grete Holmsgaard. Hun håber, at den nye minister hurtigt sætter sig ind i sine nye områder, så de ikke bliver ramt af handlingslammelse, sådan som det ifølge hende er sket tidligere.

»Valget af en person, som aldrig har beskæftiget sig med energiområdet før, siger vel også noget om, at regeringen ikke prioriterer området særlig højt,« siger hun.

Ifølge både Anne Grete Holmsgaard og Kim Mortensen er de store hurdler i forhandlingerne vindkraft, hvor regeringen mangler at vise, at den vil sørge for, at der bliver plads til vindmøllerne i landskabet.

Og så er der problemer med at fastsætte virkemidler, som skal sørge for at for eksempel energibesparelser - som partierne er blevet enige om - bliver ført ud i livet:

»Det er her, at det vil vise sig, om regeringens pæne ord nu også er mere end ord,« siger Kim Mortensen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vor nye energiminister Jakob Axel Nielsen får en hård start. - Han er bl.a. havnet midt i debatten om "de 150 store havmøller på land", som hans partifælle, Connie Hedegaard, prøver at "presse ned over hovederne" på det danske folk! Hun ved det ikke, men han bør indse, at vi nu har så mange vindmøller (5250), at de i kraftig blæst producerer langt mere strøm, end vi selv kan bruge. - Så meget, at vi allerede nu i snit er tvunget til at sælge ca. halvdelen at kilowatt-timerne til vore nabolande.
Dukumentation ses på www.reo.dk/Aktuelt.
Vindmøllerne dækker altså kun 8-10% af Danmarks el-behov, - og ikke de ofte nævnte 18-20%.
Desuden tænker de færreste på, at det somme tider ikke blæser, og så skal de gode, gamle kul, olie og gaskraftværker levere al strømmen. Dette fordobler omtrent prisen på vindmøllestrømmen.
Derfor vil bygning af endnu flere vindmøller øge dette problem, og det bliver et meget dyrt bekendtskab for de danske forbrugere og skatteydere.
- Vi er mange, der byder den nye minister velkommen, og håber, at han vil inddrage disse tekniske og økonomiske realiteter i den kommende energipolitik.
Hvis han og regeringen virkelig ønsker at nedbringe CO2-emissionen fra el-sektoren, skal vi neddrosle anvendelsen af kul, olie og gas, som stadig leverer 80-90% af strømmen, og det kan kun ske ved anvendelse af "en ganske bestemt, gennemprøvet, - men i politiske kredse unævnelig energikilde", der benyttes i 31 lande og leverer en sjettedel af verdens elbehov. Den begynder med k.. eller a..!

  • 0
  • 0