Ny miljøminister: Regeringens sikre kort til øretævernes holdeplads

Illustration: Steen Brogaard

På intet andet område har en samlet opposition angrebet de skiftende borgerlige regeringer så hårdt og vedvarende, som når det gælder forvaltningen af landets miljø.

Derfor er det heller ikke overraskende, at regeringen spiller sit mest sikre kort blandt de tre nye ministre, Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ud som ny minister for miljø og fødevarer.

Hans forgænger, Esben Lunde Larsen, gjorde sig uvenner med miljøbevægelsen i en grad, så de fleste organisationer erklærede sig lettede over at slippe af med ham, da han tirsdag aften bebudede sin afgang.

Esben Lunde Larsen afveg dog på det politiske område ikke voldsomt fra sin forgænger, Eva Kjer Hansen. Hun blev tvunget til at gå af oven på skandalen om gyllegate, da de Konservative mente, at hendes ministerium havde fiflet lige rigeligt med tallene for, hvor meget kvælstof der forventes at løbe fra landbruget til det danske vandmiljø.

Eva Kjer får ministercomeback efter gyllegate

Eva Kjer Hansen får nu både en ny ministerpost og en del af sit gamle ansvarsområde tilbage, nemlig fiskeriet. Det tog statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Esben Lunde Larsen oven på slagsmålet om de storfiskere, der med myndighedernes velsignelse opkøbte flere kvoter, end et politisk flertal ønskede skulle være muligt. Eva Kjer bliver også minister for de fredelige områder ligestilling og nordisk samarbejde.

Det officielle billede fra Folketingets hjemmeside af Jakob Ellemann-Jensen. Illustration: Steen Brogaard

Fredeligt kan Jakob Ellemann-Jensen derimod langtfra forvente, at hans ministerperioder bliver. Regeringen har, lige siden blå blok satte sig på magten efter sidste valg, ført en politik, der har bevæget sig stadigt længere fra den miljøprofil, som store dele af oppositionen bekender sig til. Således måtte Venstre lægge ryg til megen hån, da partiet skiftede farven på sit logo til grøn i forbindelse med sit udspil til et nyt energiforlig.

Nu sorterer lige præcis energipolitikken ikke under Jakob Ellemann-Jensen, men bunken af sager, som han kommer til at slås med oppositionen om, er tyk.

Blot inden for de seneste par dage har modstanden mod at fortsætte med at give dispensation til pesticidgruppen neonikotinoider trods et EU-forbud vokset sig stærkere.

Læs også: Danmark blev nedstemt, men kan alligevel fortsætte med pesticider

Pesticider er kun et hjørne af den nye ministers ressort, men alene i det hjørne vil de røde ordførere gøre deres til at spidde den nye minister på flere måder.

Det største slagsmål: landbruget

Det gælder blandt andet de rester af sprøjtemidlerne, som havner i grundvandet. Senest er der desuden kommet risikoen for, at landbrugets fungicider også gør svampe, der inficerer mennesker, resistente over for den mest udbredte medicin.

Læs også: Resistens-mistænkt svampemiddel i grundvandet bruges stadig

Jakob Ellemann-Jensen kan desuden vente kamp til sit hår, når det gælder de mange forurenede grunde, som ligger rundt omkring i landet, og som regionerne ikke mener, at de har penge til at rydde op i.

Læs også: Danmark har over 1.000 forurenede grunde, og ingen rydder op

Mellem dem er Grindstedværket, som stadig slipper kræftfremkaldende stoffer ud i den lokale å.

Læs også: DTU-tal afslører voldsom forurening fra gammelt giftdepot i Grindsted

Esben Lunde Larsen blev af miljøbevægelsen og oppositionen beskyldt for at favorisere landbruget på bekostning af miljøet. Intet sted har skænderiet været større, end når det gælder landbrugets mulighed for at gøde markerne med kvælstof og fosfor, de to afgørende stoffer for vandmiljøet. Selv om Jakob Ellemann-Jensens forgængere har aftalt den landbrugspakke med Dansk Folkeparti, som sætter retningen, så er der stadig mange angrebspunkter.

Læs også: Ny landbrugsplan: Danske fjorde får 40 pct. mere kvælstof end de kan tåle

Regeringen er således ved at behandle i alt 37 ansøgninger om at etablere nye havbrug, en beslutning, som rød blok begræder. Den ekstra gødning, som landbruget i en overgang fik mulighed for at bruge, giver også mere nitrat i grundvandet.

Læs også: Flere havbrug kan skade Kattegats dårlige havmiljø endnu mere

Landbruget er desuden den dominerende synder, når det gælder udledningen af ammoniak, og på det område har regeringen en opgave med at sørge for, at vi lever op til de krav til at reducere udslippene, som den foregående regering forpligtede os til over for EU.

Læs også: Prisen for Landbrugspakken: Mere ammoniak i luften og en ekstraregning til sundhedsvæsenet

Oppositionen lægger ikke skjul på, at knivene forbliver slebet i skuffen til den nye minister, her den socialdemokratiske fødevareordfører.

Redaktionen kunne ikke på kort tid nå at finde tidligere udtalelser om miljøpolitik fra den nye minister. Læsere må derfor meget gerne bidrage i debatten herunder med eksempler på Jakob Ellemann-Jensens synspunkter på det område.

Emner : Politik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

fra Ellemann Jensen-dynastiet, efter far mand, Uffe og farfar Jens Peter.

Enten er de selektionsmekanismer, som bestemmer hvem der skal være noget ved musikken, ufatteligt tendentiøse, eller også er koncentrationen af talenter lige så uforståeligt tæt i nogle familier.

Personligt mener jeg, at vi lever i noget der kunne kaldes semifeudale tider, hvor det på ingen måde er evnerne, som afgør om du bliver noget ved musikken.

 • 8
 • 11

I bund og grund er det vælgernes ansvar for hvor den folkestyret udvikler sig på. Også om det bliver et semifeudalt levebrøds demokratur.

Så man må konstatere der er fuld opbakning til den forhånden værende magtkultur.

 • 7
 • 4

Fhv. miljø- og fødefareminister Esben Lunde Larsen er i dag i afskedsaudiens hos kvotekongen, som vil takke ham for tro tjeneste i hans tidligere job som fuskeriminister.

ATS

 • 7
 • 0

Allerede nu har den nye minister været ude med en noget mere faktabaseret holdning til de danske ulve end hans forgænger, der vist primært havde sin viden om emnet fra barndommens højtlæsning af den lille Rødhætte og ulven.

Han har også været ude ordret at sige, at under hans regime vil miljø blive prioriteret over landbrug - i skarp kontrast til ELL, som jo yndede at se sig afbilledet i en stald med en pattegris på armen.

Jeg er forsigtig optimisk mht miljøet efter dette (yderst tiltrængte) skift.

mvh Flemming

 • 6
 • 0

Jacob Elleman Jensen er jurist og reserveofficer i hæren, og det er da udemærkede uddannelser for en partilakaj, men ikke en faglig uddannelse.

Vores Sorte regering, med det sorte menneskesyn, er nu ledere for verdens "grønneste" lamd.

Hvornår får vi valgt nogle biologer, ingeniører og måske en håndværker ind, så vi kan få lidt faglighed ind i regeringen?

 • 2
 • 6

Måske ved et regimeskifte.

Det toro jeg ikke, du skal satse for meget på - selv i socialdemokratiet ville men skyde/eksportere ulvene.

Og ser man på rød stue i dag, er det vel heller ikke fagligheden, der præger de folkevalgte.

Spørgsmålet ser så, om det i virkeligheden er et problem? Skal en minister være faglig eller politiker. Han kan jo i sagens natur (som enhver anden chef) ikke have fuld faglig indsigt i alle detaljer i sit virke, men må i høj grad basere sig på ansatte.

mvh Felmming

 • 4
 • 1

.......for manglende faglighed, har man vel næppe tænkt sig om.

For som jeg ser det, er de fleste folketingsmænd og ministre startet i partifirmaernes lærlinge afdelinger, som KU,SU ,RU,VU blandt andet.

De har tjent deres firmaer godt, som tro partisoldater der med stor faglig tankeløshed udbredt deres patifirmaers, trosbekendelser, holdninger og meninger. Fuldt som vi ser det idagens flagparader foran institutioner der behandler politiske uenigheder.

Statsministeren startede som 16 årig og den lige afgåede Pind startede som 15 årig.

 • 2
 • 4

Det er spændende at vi her på Ingeniøren, ikke sætter faglighed og viden højest, men politiske holdninger forsvares?

 • 0
 • 2

Enten er de selektionsmekanismer, som bestemmer hvem der skal være noget ved musikken, ufatteligt tendentiøse, eller også er koncentrationen af talenter lige så uforståeligt tæt i nogle familier.

Njaeeee, det behøver vel ikke at være så ildevarslende.

Det er ikke noget ukendt fænomen, at bestemte fag løber i bestemte familier. Ens interesser og fagvalg påvirkes jo også af snakken over aftensmaden.

Jeg kender adskillige udmærkede ingeniører hvis far (eller mor) var ingeniør, ligesom fx begrebet "en lærerfamilie" i hvert fald her i det jyske er velkendt.

/Bo, hvis teenage-søn sjovt nok har valgt at uddanne sig i samme retning som både hans mor og far - selvom vi har gjort alt for at forklare ham, at det dersens edb er noget, man skal holde sig langt fra: det kommer aldrig til at slå igennem for alvor :-)

 • 2
 • 0

Det er spændende at vi her på Ingeniøren, ikke sætter faglighed og viden højest, men politiske holdninger forsvares?

Det var ligesom ikke det, jeg skrev Michael! - Prøv at læse det igen.

Tror du f.eks. den øverste chef for Novo er farmaceut?

En leders opgave er at lede - og det indbefatter at besætte poster, der kræver faglighed med faglige folk. Så nej: Jeg tror ikke, vi skal have en elektriker som energiminister.

mvh Flemming

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten