Ny miljøminister: Regeringens sikre kort til øretævernes holdeplads
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny miljøminister: Regeringens sikre kort til øretævernes holdeplads

Illustration: Steen Brogaard

På intet andet område har en samlet opposition angrebet de skiftende borgerlige regeringer så hårdt og vedvarende, som når det gælder forvaltningen af landets miljø.

Derfor er det heller ikke overraskende, at regeringen spiller sit mest sikre kort blandt de tre nye ministre, Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ud som ny minister for miljø og fødevarer.

Hans forgænger, Esben Lunde Larsen, gjorde sig uvenner med miljøbevægelsen i en grad, så de fleste organisationer erklærede sig lettede over at slippe af med ham, da han tirsdag aften bebudede sin afgang.

Esben Lunde Larsen afveg dog på det politiske område ikke voldsomt fra sin forgænger, Eva Kjer Hansen. Hun blev tvunget til at gå af oven på skandalen om gyllegate, da de Konservative mente, at hendes ministerium havde fiflet lige rigeligt med tallene for, hvor meget kvælstof der forventes at løbe fra landbruget til det danske vandmiljø.

Eva Kjer får ministercomeback efter gyllegate

Eva Kjer Hansen får nu både en ny ministerpost og en del af sit gamle ansvarsområde tilbage, nemlig fiskeriet. Det tog statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Esben Lunde Larsen oven på slagsmålet om de storfiskere, der med myndighedernes velsignelse opkøbte flere kvoter, end et politisk flertal ønskede skulle være muligt. Eva Kjer bliver også minister for de fredelige områder ligestilling og nordisk samarbejde.

Det officielle billede fra Folketingets hjemmeside af Jakob Ellemann-Jensen. Illustration: Steen Brogaard

Fredeligt kan Jakob Ellemann-Jensen derimod langtfra forvente, at hans ministerperioder bliver. Regeringen har, lige siden blå blok satte sig på magten efter sidste valg, ført en politik, der har bevæget sig stadigt længere fra den miljøprofil, som store dele af oppositionen bekender sig til. Således måtte Venstre lægge ryg til megen hån, da partiet skiftede farven på sit logo til grøn i forbindelse med sit udspil til et nyt energiforlig.

Nu sorterer lige præcis energipolitikken ikke under Jakob Ellemann-Jensen, men bunken af sager, som han kommer til at slås med oppositionen om, er tyk.

Blot inden for de seneste par dage har modstanden mod at fortsætte med at give dispensation til pesticidgruppen neonikotinoider trods et EU-forbud vokset sig stærkere.

Læs også: Danmark blev nedstemt, men kan alligevel fortsætte med pesticider

Pesticider er kun et hjørne af den nye ministers ressort, men alene i det hjørne vil de røde ordførere gøre deres til at spidde den nye minister på flere måder.

Det største slagsmål: landbruget

Det gælder blandt andet de rester af sprøjtemidlerne, som havner i grundvandet. Senest er der desuden kommet risikoen for, at landbrugets fungicider også gør svampe, der inficerer mennesker, resistente over for den mest udbredte medicin.

Læs også: Resistens-mistænkt svampemiddel i grundvandet bruges stadig

Jakob Ellemann-Jensen kan desuden vente kamp til sit hår, når det gælder de mange forurenede grunde, som ligger rundt omkring i landet, og som regionerne ikke mener, at de har penge til at rydde op i.

Læs også: Danmark har over 1.000 forurenede grunde, og ingen rydder op

Mellem dem er Grindstedværket, som stadig slipper kræftfremkaldende stoffer ud i den lokale å.

Læs også: DTU-tal afslører voldsom forurening fra gammelt giftdepot i Grindsted

Esben Lunde Larsen blev af miljøbevægelsen og oppositionen beskyldt for at favorisere landbruget på bekostning af miljøet. Intet sted har skænderiet været større, end når det gælder landbrugets mulighed for at gøde markerne med kvælstof og fosfor, de to afgørende stoffer for vandmiljøet. Selv om Jakob Ellemann-Jensens forgængere har aftalt den landbrugspakke med Dansk Folkeparti, som sætter retningen, så er der stadig mange angrebspunkter.

Læs også: Ny landbrugsplan: Danske fjorde får 40 pct. mere kvælstof end de kan tåle

Regeringen er således ved at behandle i alt 37 ansøgninger om at etablere nye havbrug, en beslutning, som rød blok begræder. Den ekstra gødning, som landbruget i en overgang fik mulighed for at bruge, giver også mere nitrat i grundvandet.

Læs også: Flere havbrug kan skade Kattegats dårlige havmiljø endnu mere

Landbruget er desuden den dominerende synder, når det gælder udledningen af ammoniak, og på det område har regeringen en opgave med at sørge for, at vi lever op til de krav til at reducere udslippene, som den foregående regering forpligtede os til over for EU.

Læs også: Prisen for Landbrugspakken: Mere ammoniak i luften og en ekstraregning til sundhedsvæsenet

Oppositionen lægger ikke skjul på, at knivene forbliver slebet i skuffen til den nye minister, her den socialdemokratiske fødevareordfører.

Redaktionen kunne ikke på kort tid nå at finde tidligere udtalelser om miljøpolitik fra den nye minister. Læsere må derfor meget gerne bidrage i debatten herunder med eksempler på Jakob Ellemann-Jensens synspunkter på det område.

fra Ellemann Jensen-dynastiet, efter far mand, Uffe og farfar Jens Peter.

Enten er de selektionsmekanismer, som bestemmer hvem der skal være noget ved musikken, ufatteligt tendentiøse, eller også er koncentrationen af talenter lige så uforståeligt tæt i nogle familier.

Personligt mener jeg, at vi lever i noget der kunne kaldes semifeudale tider, hvor det på ingen måde er evnerne, som afgør om du bliver noget ved musikken.

  • 8
  • 11

I bund og grund er det vælgernes ansvar for hvor den folkestyret udvikler sig på. Også om det bliver et semifeudalt levebrøds demokratur.

Så man må konstatere der er fuld opbakning til den forhånden værende magtkultur.

  • 7
  • 4