Ny metrostrækning lever heller ikke op til passagerprognoser

Selv om åbningen af den nyeste metrostrækning fra Lergravsparken og ud til Lufthavnen i Kastrup har trukket passagerer til metroen, ligger metroens samlede passagertal stadig langt under de prognoser, som Metroselskabet, tidligere Ørestadsselskabet, brugte som budgetgrundlag for at anlægge Københavns metro.

Passagerprognosen for oktober var 4,4 millioner passager i hele metrosystemet, men det faktiske antal var knapt 3,7 millioner.

Siden metrostrækningen ud til lufthavnen åbnede 28. september, har den resulteret i rundt regnet 300.000 flere passagerer, eller omkring 10.000 dagligt.

Skønt den har nyhedens interesse, hvilket normalt medfører flere passagerer, har den nye metrostrækning, målt på antal passagerer pr. km, under en tredjedel af den passagermængde, som den øvrige metro kan bryste sig af.

Men Metroselskabets administrerende direktør, Anne-Grethe Foss, glæder sig over de 300.000 nye påstigninger:

»Vi ved, at det tager tid at ændre folks trafikvaner, og med det in mente er det dejligt, at så mange mennesker benytter metroen til at komme til og fra lufthavnen. Vi har klart taget markedsandele, og det beviser, at det kan betale sig at satse på kollektiv trafik,« siger hun.

Ing.dk har forgæves bedt Metroselskabet fremskaffe selskabets tidligere, optimistiske prognoser.

Oprindeligt forudsagde Ørestadsselskabet, at metroens tre etaper i 2015 ville få 89 millioner passagerer. Det tal var med til at overbevise politikerne om, at en metro var det bedste valg til at forbedre hovedstadens infrastruktur.

Tallet blev i metroens budget revideret til 79 millioner, og i Transportministeriets senere beregninger revideret til 67,5 millioner i 2015.

Emner : Metro
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Skrev nogen (ingen nævnt - ingen glemt) en gang i 2001.

Siden er det vist gået nogenlunde.

Var der ikke også noget med Storebælt, der var spildt. Det går vist også hæderligt nu.

Jeg er sku bange for, at Anne-Grethe Foss måske har ret (denne gang!)

  • 0
  • 0

Jeg vil gerne opfordre Ingeniøren til at tage de yderst kritiske briller på, hver gang metroselskabet kommer med positive meldinger på passagetal.

Ingeniøren historie er således baseret på en pressemeddelelse som siger: "Med åbningen af den nye Metrostrækning fra Lergravsparken til Lufthavnen er der sket en stigning i passagerantallet i Metroen i København". Det pudsige er, at sidste år var der den helt samme vækst fra september til oktober som ses i år. En konklusion kunne derfor lige så vel være: Ingen vækst som følge at den nye linje.

Efter at have fulgt og registreret de månedlige udviklinger i passagertal, selskabets prognoser som skifter lige så tit andre skifter skjorter (tilpasset situationen) og den måde selskabet manipulerer med de faktiske forhold, er min respekt for selskabets troværdighed på et absolut nulpunkt.

Dagens nyhed er et eksempel herpå. Der er nemlig en ret stor årstidsvariation i brugen af metroen. Hvert år stiger passagertallet hen over efteråret - det topper i marts måned og falder så ned igen og bunder i juli - med en variation på over 1 mio om måneden. Selskabet har en fantastisk evne til at udnytte disse svingninger så det fremstår, som om passagertallet er i løbende vækst.

Sidste år steg passagertallet fra september til oktober med 400.000 passagerer - og det er stort set den samme stigning vi ser i år. At hævde at det skyldes den nye linje kan vist kun kaldes manipulation.

Angående prognoserne lød den oprindelige prognose på ca. 7.5 mio månedlige passagerer med metroens 3 faser (som nu). Med lidt optimisme nås måske 4 mio. her i de næste måneder.

Selskabet bortforklarer nu på 5. år de maget lave passagertal som "indkøringsproblemer" - hvis man sætter de månedlige tal (helt fra starten) ind i en grafisk fremstilling kan tydeligt ses, at passagertallet stort set er uændret siden 2004. Her følger tallene for september måned: 2004: 2.9 mio 2005: 3.1 mio 2006: 2.8 mio 2007: 3.3 mio

Jeg medgiver, at der de seneste måneder kan spores en lille fremgang i forhold til de foregående 3 år - men det er peanuts i forhold til de oprindelige prognoser.

Som nævnt ændres prognoserne hele tiden, så afvigelserne ikke ser så store ud: I 2004 var prognosen for september 5.0 mio I 2005 blev lavet en revideret prognose hvor september blev sat til 4.2 mio Jeg tror ikke der er lavet månedsprognoser siden.

Til gengæld er der årligt lavet årsprognoser - vist i tilknytning til de økonomiske budgetter: 2004: 44 mio (det endte på 33.8 mio) 2005: 44 mio (det endte på 36 mio) 2006: hen på året nedjusteret til 39 mio (det endte på 36.5 mio) 2007: 43 mio (inkl. okt er den på 32 mio - og der kommer næppe mere end 8 mio mere i år) Altså konsekvent et overbud.

I de overordnede likviditetsbudgetter der indeholder beregning af tilbagebetalingstiden fortsættes dog ufortrødent med de oprindelige prognoser for at få det til at se ud, som om økonomien hænger sammen.

Og så er det frustrerende, at der nu er besluttet en metroring, som baseres på de samme alt for høje prognoser på passagertal som formentlig ligeledes ender med passagertal på 50-60% - og et yderligere hul i finansieringen, som en dag skal betales at skatteborgerne.

Undskyld det lidt lange indlæg - men blev lidt frusteret over at Ingeniøren som alle andre har tiltro til selskabets pressemeddelelser.

Karl Vogt-Nielsen CASA - Center for Alternativ Samfundsanalyse

  • 0
  • 0

Det kan vel ikke undre at passagertallet ikke er større, når man vælger at lægge metrolinierne dér, hvor passagergrundlaget er beskedent.

Citymetroen? Hvilke lokale vil benytte den når det er hurtigere på cykel? Mit gæt er at den fortrinsvist vil blive benyttet af pendlere der kommer ind med S- eller regional-tog, og som skal rundt i de centrale bydele, til arbejde eller skole.

Skal man for alvor have en metrolinie, der vil få passagerer, så skal man se hvor der i busserne er basis for en egentlig S-togslinie. Og her falder Nørrebrogade / Frederikssundsvej straks i øjnene, men den har man altså valgt at gemme til efter citymetroen [idet man dog har sørget for at der etableres en udfletning ved Nørrebro Station, så metro-tog fra Husum sluses ind i ringen].

Så jeg ser frem til at der bygges en metro fra Refshaleøen, der dermed kan blive 'Københavns Manhattan' med skyskrabere for dem der foretrækker sådant byggeri, med en station i havnen mellem Operaen og det nye Skuespilhus [og opgange begge steder], Kgs Nytorv, Nørreport og så videre stort set under Nørrebrogade og Frederikssundsvej til Husum. Videre til Tingbjerg, Høje Gladsaxe og Gladsaxe, og gerne videreført som højbane stort set langs Farum motorvejen til Skovbrynet Station.

En sådan linieføring, der i realiteten vil have karakter af en S-togs linie, vil få et anderledes passagergrundlag. Naturligvis skal hvert andet tog køre ind i cityringen, så der opstår den bedst mulige dækning.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten