Ny metode udnytter overskud af CO2 fra biogasanlæg til at skabe mere biometan

Plus15. november 2022 kl. 05:035
Ny metode udnytter overskud af CO2 fra biogasanlæg til at skabe mere biometan
Gennem fire år har forskere ved SDU arbejdet med at opskalere produktionen af metan baseret på CO2 fra biogasanlæg og brint. Her ses det seneste forsøgt anlæg installeret i en 20 fods container på Nature Energy's biogasanlæg i Holsted. Illustration: SDU.
Med brint og overskuds-CO2 fra biogas kan forskere fra SDU øge produktionen af metan på landets biogasanlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

En gruppe af mikroorganismer kaldet hydrogenotropiske er centrale i en ny metode til produktion af biometan fra resterne af biogas.

»Det er dem, vi her har fokus på,« fortæller Brian Dahl Jønson, der har været central i udviklingen af teknologien gennem sin ph.d, ved SDU’s institut for grøn teknologi.

Men lad os lige tage den grundlæggende proces:

Når den ‘beskidte’ biogas er blevet renset og sendt ud i naturgasnettet som metan, er der cirka 40 procent CO2 tilbage.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
16. november 2022 kl. 20:50

Når den ‘beskidte’ biogas er blevet renset og sendt ud i naturgasnettet som metan, er der cirka 40 procent CO2 tilbage.
Den CO2 bliver med metoden sendt gennem et såkaldt rislefilter, også kaldet for et Biological Tricking Filter (BTF), sammen med ren brint fra et elektrolyseanlæg

Hvilke flow beregninger er der for eksempel pr CO2m3 omsat til metan i timen pr BTF rislefilter m3 størrelse? Og hvad koster hver CO2m3 omsat til metan?

Er det muligt at anvende BTF rislefilter andre steder end i biogasanlæg? For eksempel i forbindelse med skorstene filteranlæg?

Findes andre typer CO2 til metan opgraderingsanlæg?

4
15. november 2022 kl. 17:46

Der kan være trace amounts af hydrogen i biogas alt efter hvad de laver det på. Så brinten til reaktionen skal komme fra Andels nye elektrolysør-anlæg som Nature Energi efterfølgende køber fra. Økonomien er ganske korrekt rigtig meget elendig, hvis man ikke har produktionsoverkapacitet, mens strømprisen er meget lav/negativ, til en stor buffer og så føder efterfølgende. Der er dog to vigtige forskelle fra andre ptx projekter: 1. ramp-up og ramp-down er hurtigt (dvs. projektet kan faktisk bruges til at spekulere i strømpriser modsat mange andre ptx projekter som f.eks. aalborg portlands aviation fuel projekt). 2. Der eksisterer allerede et marked for produktet. Jeg synes det lyder spændende at Nature Energy prøver.

3
15. november 2022 kl. 14:31

Der står, at der naturligt er brint til stede, samtidigt med at der produceres brint ved elektrolyse. Er det fordi der i forvejen er et elektrolyseværk i et biogasanlæg, eller hvordan skal det forstås? Hvis der bruges mere energi på brintfremstilling, end man får ud af metanproduktionen, kan jeg ikke helt se idéen i det, med mindre brint er et biprodukt.

2
15. november 2022 kl. 08:29

Det, som du beskriver, er jo blot det, som elmarkedet allerede sørger for i dag.

Elproduktionen fra de gasturbiner, der står rundt omkring, bliver meldt ind i auktionssystemet for den efterfølgende dag. Hvis der så er så stort behov for strøm i forhold til udbuddet, at disse bud bliver blandt de billigste, der dækker behovet, får gasturbinerne besked på at starte.

1
15. november 2022 kl. 08:23

Det er godt at se den udvikling der foregår på bio-gas siden samt den ekstra gas der bliver til rådighed.

Ikke langt fra det anlæg de vil bygge på Als ligger et forbrændingsanlæg hvor der også er (måske var) en stor gasturbine til el-produktion. Denne gasturbine kan i princippet fint startes fra klokken 17 til 21 og dermed dække kogespids el-energiforbrug i hele lokalområdet. Der ligger en ret stor vandtank med varmt vand til fjernvarme i byen. Varme fra gasturbinen opvarmer denne tank så udnytningen er optimal. Næsten al infrastruktur er på plads til dette.

Med denne form for flytning af både el- og gas-energi over kort afstand kan man altså sænke prisen på el i kogespids tiden, til glæde for os alle i lokalområdet.