Ny metode kan afsløre ulovlige droneoptagelser

En ny metode kan gøre det muligt at dokumentere, om en drone optager video, når den flyver over et hus, en person eller et helt tredje objekt.

Det viser et nyt studie med titlen 'Game of Drones – Detecting Captured Target from an Encrypted Video Stream', som forskere fra Ben-Gurion University of the Negev (BGU) og Weizmann Institute of Science i Israel står bag.

Metoden fungerer grundlæggende ved, at forskerne har tiltvunget sig adgang til det krypterede wifi-signal, FPV-kanalen, som de fleste droner bruger til at sende video med.

Ved at påtvinge fysiske forandringer på det objekt, som dronen potentielt videofilmer, kan de registrere forandringer i den data-bitrate, der bruges til at sende video-optagelserne fra dronen til eksempelvis en mobiltelefon eller computer.

I en demo-video viser forskerne, hvordan de har afsløret, at en drone, der flyver over et hus, optager video.

Først har de sat smart-film, også kendt som PDLC-film, op i en vindueskarm. Når de får smart-filmen til at flimre, stiger kompleksiteten af de pixels, dronen optager. Det får data-bitraten til at stige, hvilket så kan registres på wifi-trafikken

Dermed kan man se, om dronen faktisk optager video, mens den flyver over et objekt, f.eks. et hus.

»Det smukke ved denne undersøgelse er, at du med en bærbar computer og et flimrende objekt kan afgøre, om der bliver brugt droner til at udspionere dig. Mens det tidligere har været muligt at detektere en drone, kan man nu også fortælle om dronen optager en video af din lokation eller noget andet,« siger Ben Nassi, ph.d.-studerende ved BGU Department of Software and Information Systems Engineering og forsker ved BGU Cyber Security Research Center (CSRC) til Ben Gurion-universitetets website.

I et andet udendørs forsøg har forskerne placeret et LED-lysstribe på en person med en hvid T-shirt, og ved at lade LED-lyset flimre, kan man afgøre, om en drone optager video, mens den flyver over den person, der bærer LED-lyset.

Relativt nemt at opfange krypterede wifi-signaler

Ifølge forskerne fra Ben Gurion-universitetet er det ikke besværligt at opfange en krypteret FPV-kanal fra en drone, der bruger såkaldte delta framing-algoritmer til formatering. For at sikre højkvalitets-video bruger de fleste i dag kompressions-algoritmer, også kendt som delta framing, for at kunne levere video af god kvalitet, som samtidig kan transmitteres direkte over en wifi-forbindelse.

»Forskningen ødelægger den almindelige opfattelse at kryptering af FPV-kanaler forhindrer udefrakommende i at vide, om de bliver tracked. Hemmeligheden bag vores metode er at fremkalde kontrollerede fysiske forandringer af det objekt, der filmes, og derved påvirke den databitrate, der transmitteres over FPV-kanalen,« siger Ben Nassi.

Metoden kan ifølge forskerne bruges med en bærbar computer der kører Linux og kræver ikke sofistikerede kryptografi-færdigheder.

»Vores opdagelse kan måske hjælpe med at forpurre nogle af de privacy-invasioner, der bliver mere almindelige i takt med, at brugen af droner vokser. Det kan have en betydning for både militær og forbrugere, fordi et offer nu kan bevise, at en nabo har invaderet vedkommendes privatliv,« siger Ben Nassi.

Det er ifølge forskerne ikke kun wifi FPV-kanaler, der kan bruges til at opfange signaler.

»Vi har demonstreret vores metode på wifi FPV fordi det er så populært. Du kan detektere en forbundet POI (point of interest, red.) fra en krypteret FPV-kanal fra enhver drone, der bruger delta-framing algoritmer til video-encoding. Du skal dog finde den protokol, der konverterer de opfangede radiosignaler til binære tal,« fortæller forskerne i en (https://www.youtube.com/watch?v=4icQwducz68) der demonstrerer metoden.

For at bruge metoden er det altså en forudsætning, at dronen sender direkte over en wifi-forbindelse og ikke gemmer videoen lokalt på et SD-kort.

Ulovligt at filme naboen

I Danmark er det ikke bare ulovligt at at fotografere eller overvåge personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted – f.eks. i deres private have. Det er ulovligt blot at flyve en drone ind over privat ejendom.

Læs også: Droneregler for hele landet på plads

Straffen for private er bøde på 2.000-5.000 kr., konfiskering af dronen eller op til 6 måneders fængsel.

I oktober 2014 faldt den første dom, hvor en mand fra Vejle blev idømt en bøde på 3.500 kr. for at lade sin drone flyve rundt i et villakvarter og filme ind ad vinduerne.

Læs også: Første dom for ulovlig droneflyvning - mange sager på vej

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis dronen flyves fra controller uden skærm (telefon), optages der direkte på kortet i dronen. Jeg har meget svært ved at se det smukke i denne løsning .

 • 2
 • 0

Man må skelne mellem at optage og at gemme optagelser.

I enhver sammenhæng, jeg kan komme i tanker om (med undtagelse af at blive optaget på en skole), forbindes ordet "optage" med selve lagringen, ikke med tilvejebringelsen af det signal, der måske eller måske ikke lagres.

Man bruger ikke ordet lydoptagelse om direkte transmitteret lyd. Man bruger ikke ordet TV-optagelse om direkte transmitteret TV. Kun, hvis lyden eller TV-signalet gemmes til senere brug, taler man om en optagelse.

Men jeg skal da ikke kunne udelukke, at ordet formelt har en anden betydning, end vi bruger det i. Har du i givet fald en kilde på det?

 • 2
 • 0

Rent teknisk så lagres hver enkelt pixel kortvarigt i noget IT-hardware for at kunne blive transmitteret videre til jorden.

Ja, det er jeg klar over, og det tænkte jeg også på at skrive noget om. Men heller ikke, når vi taler om disse yderst kortvarige lagringer, der alene har at gøre med frembringelse eller transmission af signalet, kan jeg komme på eet eneste tilfælde, hvor de har været beskrevet med ordet "optagelse".

Men egentlig behøver vi jo ikke bekymre os om et ord for selve frembringelsen af signalet. For det er slet ikke det, nyheden handler om. Den handler om at transmittere et video-signal, og det har vi jo et ord for: Transmittere.

 • 1
 • 0

Når man flyver seriøst FPV kan man ikke bruge komprimeret digital video til noget. Latency er for høj til at man kan styre efter det. Det eneste der dur er gammeldags analog video. Det er så ikke krypteret og derfor ikke relevant i denne diskussion.

 • 0
 • 1

Hvis man har programmeret GPS waypoints ind i sin drone og optager video på SD kort, bliver der ikke nødvendigvis udsendt noget som helst video - og der er dermed ikke noget at detektere.

 • 2
 • 0

Hvis man indstiller sin video encoder til at generere constant bitrate er der ikke nogen variation at detektere i signalet - og undersøgelsen omtalt i denne artikel har dermed ingen værdi.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten