Ny metallegering lagrer kvantebit

10. oktober 2007 kl. 15:232
Amerikanske forskere er kommet et skridt nærmere et lager til fremtidens kvantecomputere med en metallegering, hvis spin kan kontrolleres.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny metallegering kan blive en vigtig bestanddel til kvantecomputere.

Legeringen, der består af en blanding af kalium, niobium og ilt tilsat enkelte chromoiner, er udviklet af forskere fra Florida State University og omtalt i den seneste udgave af tidsskriftet Physical Review Letters.

Det er lykkedes forskerne at kontrollere materialets spin, hvilket betyder, at det vil være velegnet til at lagre qubitter. Qubit er en forkortelse for quantum bit eller kvantebit, som adskiller sig fra en almindelig bit ved ikke kun at kunne antage værdien 0 og 1, men også begge værdier samtidig.

Til at kontrollere materialets spin anvender forskerne en kombination af mikrobølger og magnetfelter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dette materiale er meget lovende, men der skal yderligere magnetisk karakterisering til, før det kan anvendes kommercielt,« siger professor Naresh Dalal, som er hovedforfatter på artiklen. Det er dog en af hans studerende, Naresh Dalal, som har frembragt den nye legering.

Først og fremmest kan den nye legering kun holde til genskrivning cirka 500 gange i løbet af ti mikrosekunder. Derefter kan den ikke anvendes som kvantelager, og informationerne forsvinder.

Forskning i kvantecomputere bliver mere og mere påtrængende, efterhånden som vi nærmer os grænsen for Moores lov, der ifølge Intel-stifteren Gordon Moore selv har en restlevetid på omkring ti år.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Florida State University

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. oktober 2007 kl. 15:16

"siger professor Naresh Dalal, som er hovedforfatter på artiklen. Det er dog en af hans studerende, Naresh Dalal, som har frembragt den nye legering."

Er der tale om en kvanteprofessor der samtidig kan optræde som studerende, eller hedder de virkeligt det samme? :-)

1
11. oktober 2007 kl. 13:03

"Qubit er en forkortelse for quantum bit eller kvantebit, som adskiller sig fra en almindelig bit ved ikke kun at kunne antage værdien 0 og 1, men også begge værdier samtidig."

Hvordan skal det forstås? Er der 3 tilstande?

  • Søren