Ny melamin-skandale: Fundet i kinesiske æg i supermarkeder

Melamin-skandalen har nu spredt sig fra mælkpulver, chokolade og yoghurt til æg. Over 54.000 børn blev syge under første del af krisen. Det vides dog endnu ikke, om æggene har gjort skade.

Mængden af melamin, fundet i kinesiske æg i weekenden, var helt oppe på 4,7 mg/ kg ifølge Reuters. Det er næsten dobbelt så meget som den tilladte mængde i fødevarer. Melaminen menes at stamme fra det foder, som hønsene har spist.

»Siden vi har fundet melamin i æg, skal vi til at teste hønsekød, nyrer og dets indmad. Vi har kontaktet fastlandet fødevaresikkerhed agentur, og vi håber, at de kan minimere faren fra kilden,« siger Kinas sundhedsminister, York Chow.

Æggene menes at stamme fra et firma, som ligger i den nordøstlige havneby Dalian. Eksperter mener ifølge Reuters, at melamin i dyr kan betyde, at melamin vil forefindes mere i mennesker end beregnet.

Stoffet cyromazine, en afledning af melamin, bruges i pesticider og i dyrefoder i Kina. Eksperter siger, at melamin derfor absorberes i planter og derved findes i menneskets cyklus. Eksperterne ved dog ikke, hvor meget melamin, der kan være endt i grøntsager og kød, men det skal løbende tests gerne vise.

»Eftersom noget af det dyrefoder, som man bruger på fastlandet kan have været forurenet med melamin, vil vores tests også fokusere på kød, der importeres fra fastlandet,« siger York Chow.

Melamin indeholder en del kvælstof og bruges til at få fødevarer til at se mere protein-holdige ud.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det burde overvejes om Kina er klar på at eksportere mad. De seneste hændelser tyder på der burde sættes væsentlig mere kontrol ind på det område.

 • 0
 • 0

Da jeg ikke er så meget inde i andet end det tekniske kunne jeg godt tænke mig at vide om der er nogen her der ved:

 1. Hvilke fødevareprodukter importerer Danmark fra Kina (andet end hvidløg)?

 2. Importerer EU/Danmark dyrefoder med oprindelse i Kina så vi risikerer det samme her?

 3. Bliver dyrefoder i Danmark ikke også afregnet efter protein-indhold? Hvordan kan man være sikker på at det samme ikke sker her? Så vidt jeg husker bruger man samme målemetode for proteinindhold i dyrefoder som kineserne brugte til at måle poteinindhold i mælk. Jeg kan naturligvis huske forkert.

 4. Det undrer mig at fødevarestyrelsen helt afviser at teste for melamin - er det virkeligt så urealistisk at noget lignende skulle kunne ske her (om ikke andet så med dyrefoder)?

 5. Hvad med alle de underlige slankemidler og kosttilskud, der findes med mælke og ægge-protein, udenlandske is-producenter og andre der ikke behøver skrive noget som helst om oprindelse etc. - bliver de kontrolleret?

 • 0
 • 0
 1. Bliver dyrefoder i Danmark ikke også afregnet efter protein-indhold? Hvordan kan man være sikker på at det samme ikke sker her? Så vidt jeg husker bruger man samme målemetode for proteinindhold i dyrefoder som kineserne brugte til at måle poteinindhold i mælk. Jeg kan naturligvis huske forkert.

Ja, man bruger en standardmetode til at måle proteinindholdet i fødevarer - og det er derfor, man kan "snyde på vægten" ved at tilsætte melamin.

 • Søren
 • 0
 • 0

Jeg undrede mig over at "fastlandet" nævnes tre gange i artiklen. Kina er da et fastland? Det viser sig at historien slet ikke er fra Kina men fra Hong Kong. Det er Kina der omtales som "fastlandet". Hong Kong er en ø. Desuden er York Chow ikke Kinas sundhedsminister men Hong Kongs sundhedsminister. Men ellers er historien vist god nok?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten