Ny medicinkapsel skal sende sprøjten på pension

De fleste foretrækker nok at sluge en pille frem for at få en sprøjte i armen. Men pillen har sine begrænsninger, da navnlig stoffer med store proteiner bliver nedbrudt i maven, hvilket betyder, at mange medikamenter ikke kan gives i pilleform.

Men den problematik håber forskere fra MIT nu at kunne komme udenom ved hjælp af en ny kapsel med meget små nåle, som de har udviklet. Når brugeren sluger kapslen, er nålene dækket af en beskyttende hinde. Når pillen kommer frem til mavesækken og på den videre vej gennem fordøjelsessystemet, nedbrydes hinden, så de små nåle kan sprøjte stoffet direkte ind i maveslimhinden. Dyrestudier har allerede vist, at den nye kapsel leverer insulin mere effektivt end indsprøjtning under huden – tilsyneladende uden at medføre ubehagelige bivirkninger under kapslens færd gennem fordøjelsessystemet.

»Det kunne være en måde for patienten at komme uden om behovet for at få et stof sprøjtet ind under huden,« udtaler Giovanni Traverso, der er forsker ved MIT's Koch Institute for Integrative Cancer Research, i en pressemeddelelse.

Prototypen er to centimeter lang med en diameter på en centimeter og er dækket med fem millimeter lange nåle.

Fem korte nåle på hver siden af kapslen udskiller medikamentet. Tilsyneladende mere effektivt end traditionelle sprøjter. Illustration: MIT

Kapslen er testet med insulin, men forskerne mener, at den vil være yderst effektiv til at levere biologiske lægemidler som eksempelvis antistoffer, der bruges til at bekæmpe kræft, gigt og Crohns sygdom.

Den slags medicin har ellers en størrelse, der gør, at de normalt ville blive nedbrudt i fordøjelsessystemet, før de blev optaget, hvis patienten indtog dem med en kapsel.

Læs også: DTU udvikler super-præcis nano-medicin

Det lyder ikke videre behageligt at sluge en kapsel med nåle, men forskernes tests viser indtil videre, at det ikke skulle være et problem. Man har undersøgt de grise, der har fået test-kapslerne med insulin, uden at finde tegn på vævsskader.

Og da der ikke er smertereceptorer i mave-tarmkanalen, burde den menneskelige patient ikke følge nogen smerte.

Undersøgelsen af grisene viste til gengæld, at insulinen i den nye kapsel virkede yderst effektivt. Glukoseniveauet i dyrenes blod faldt således hurtigere end ved traditionel indsprøjtning af stoffet.

»Kinetikken er meget bedre, og lægemidlerne optages meget hurtigere. For molekyler, der er specielt svære at optage, er dette her en måde at bruge dem langt mere effektivt på,« siger Giovanni Traverso.

Forskerne på MIT arbejder nu på en model, hvor nålene er produceret af nedbrydelige polymerer og sukker.

I denne video fra MIT demonstrerer forskerne, hvordan kapslen virker:

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

(Potentielt) genialt til levering af f.eks. vacciner hvor dosis er relativt ukritisk.

Der er en vis mulighed i at bruge denne teknologi i forbindelse med langsomt virkende insulin produkter. Den vil imidlertid ikke kunne erstatte hurtigvirkende insulin, da denne skal indgives præcist og i forbindelse med et måltid - hverken før eller efter.

For en fuldt udviklet diabetes patient, er langt de fleste insulin stik relateret til "on demand" injektioner med hurtigvirkende insulin. For denne type patienter kan man lige så godt indgive den langsomt virkende insulin sammen med den hurtigvirkende.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten