Ny medicin bruger antistof til at sende kemoterapi direkte ind i kræftcellen

Danske læger, der behandler kvinder med metastatisk brystkræft, tog i starten af året en ny type avanceret medicin i brug i kampen for at forlænge patienternes liv.

Medicinen kombinerer mekanismer fra antistoffer og kemoterapi i ét og samme lægemiddel og gør det muligt at bruge det ekstremt giftige kemostof DM1.

Stoffet har været kendt siden 1960’erne, hvor det i USA blev screenet for virkning. Det blev dog opgivet, da det slog ikke blot kræften, men også patienterne ihjel, men ved at kombinere DM1 med antistoffet trastuzumab, som binder sig til de kræftramte celler, kan kemoterapien transporteres helt ind i de kræftramte celler, før den aktiveres.

Det betyder, at kemoen får den ønskede effekt på kræftcellerner uden uacceptable bivirkninger.

Illustration: MI Grafik

75 patienter om året

Det nye stof produceres af medicinalgiganten Roche under navnet Kadcyla og har været godkendt i Danmark til behandling af patienter med metastaserende brystkræft af typen HER2-positiv siden februar. Det forventes, at ca. 75 patienter årligt vil modtage behandlingen.

HER2-positiv brystkræft er en særligt aggressiv form, der rammer ca. 15 procent af brystkræft­patienterne. Hvis brystkræft af denne typer har spredt sig, er det med den nye medicin muligt at give livsforlængende behandling med færre bivirkninger end tidligere.

Overlæge Michael Andersson fra Onkologisk Klinik på Rigshospitalet beretter om gode erfaringer med behandlingsmetoden:

»Der, hvor vi imidlertid især håber, stoffet kan have en afgørende virkning i et behandlingsforløb, er ved forebyggende anvendelse i forbindelse med operation for tidlig brystkræft. Der er undersøgelser på vej, som skal afklare, om dette er tilfældet,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan gå med til at Xe kan indgå i reaktioner og at det er muligt at banke elektroner op i anti bonding molecule orbilaler, men at bruge antistof til medicinsk brug - den hopper jeg ikke på. Vi snakker om materiale hvor elektronen er positiv og positionen er negativ. Bare det at eje få gram antistof (kølet til få kelvin og "ophængt" i magnetfelt, ville gøre enhver person til "public enemy no 1".

-Eivind

 • 1
 • 6

Hehe Eivind det gik vist lidt for hurtigt. Troede sku ellers antistof etc. Efterhånden var et lægmandsord:-)

 • 3
 • 0

Ja - af og til lønner det sig at søge et vist minimum af 'orientering' inden man farer til tasterne :-)

Jeg gad nok godt vide lidt om virkning og pris (uhaha) - men det lader det til at journalisten ikke har turde spørge om!

 • 2
 • 1

Jeg røg i samme fælde som Eivind. Hvordan kunne forfatteren have undgået det: Måske ville "et antistof" være mere typisk biologi-jargon, mens utælleligt "antistof" hører til i fysikken?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten