Ny mand i spidsen: Ingeniøren, der skal få Vestas på sporet igen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny mand i spidsen: Ingeniøren, der skal få Vestas på sporet igen

Først var der koks i produktionen af en særlig generator på Vestas' generatorfabrik i Travemünde. Så var der knas med indkøring af produktionen af Vestas nye 3 MW-supermølle, og 3. januar 2012 måtte Vestas' Ditlev Engel gå den tunge gang og annoncere, at overskuddet for 2011 var væk - gået til at løse de førnævnte tekniske problemer i 4. kvartal.

Ud over en farlig børsballade satte det også turbo på en længe planlagt slankning af virksomheden og en omorganisering i Vestas-ledelsen, hvor den hidtidige chef for Vestas' Technology R&D-enhed røg ud. Ind på scenen kom i stedet den relativt ukendte Anders Vedel fra en chefstilling i Vestas' indiske forskningsafdeling, og han bliver nu den foreløbig eneste ingeniør i Vestas' nye seks personer store direktion.

Og hvem er han så, den nye ingeniør i Vestas' topledelse?

Kigger man på Anders Vedels cv, fortæller det om en mand, som har været i Vestas, lige siden han blev uddannet på Ingeniørhøjskolen i Horsens i 1995, hvor han i øvrigt fik Ingeniørforeningens hæderspris for sin afgangsopgave.

Han har været godt omkring i alle hjørner af virksomheden og i mange lande - med hovedvægt på udvikling af servicer og ydelser til kunderne omkring etablering og drift af mølleparkerne. Og det er nok en af forklaringerne på, at han ikke er superkendt i alle dele af vindmøllebranchen.

Begge ben på jorden

En anden forklaring er ganske givet Anders Vedels personlighed. Tidligere kolleger og samarbejdspartnere beskriver ham som meget behagelig og rolig med et venligt gemyt. Han er dybt kompetent og dedikeret til sit arbejde, men gør ikke noget særligt for at profilere sig.

Og netop dén cocktail vækker begejstring hos blandt andre Danmarks Vindmølleforenings tekniske konsulent gennem mange år, Strange Skriver:

»Vi er meget glædeligt overraskede over, at Vestas nu vælger en så kompetent person med begge ben på jorden i stedet for en slipsedreng med store armbevægelser.«

Han tilføjer, at Anders Vedel allerede i sit hidtidige virke har gjort meget for at sætte fokus på slutbrugernes behov, men at der er brug for endnu mere fokus på dette område - både for kundernes og Vestas' egen skyld.

Møllerne i centrum

Den tidligere Vestas-mand og kollega John T. Olesen, som i dag arbejder i et amerikanskejet udviklingsfirma, kalder også valget af Anders Vedel en positiv overraskelse, fordi det tyder på, at Vestas nu igen vil sætte vindmøllerne i centrum:

»Anders Vedel er en rigtig vindmøllemand. Han har forståelse for, hvad det kræver at udvikle vindmøller, og har styr på produktionssiden, og han er i det hele taget en praktisk mand med et godt blik for Vestas' problemer,« siger han.

En anden tidligere kollega, der i dag er medlem af ledelsen hos LM Wind Power, Jan Kristiansen, kalder valget af en profil som Anders Vedel et klart signal fra Vestas:

»Valget siger noget om, at Vestas nu mener, at det er tid til hårdt arbejde og næsen i sporet, og at man satser på robuste og stabile typer, som kan levere varen. Det kan Anders helt sikkert,« siger han.

Da vi spørger Anders Vedel selv, hvad der gør ham kvalificeret til jobbet, får vi følgende svar - per e-mail, for den nye topdirektør har meget travlt med organisationsændringerne lige nu:

'Jeg har et solidt kendskab til kundens forretning såvel som hele virksomhedens værdikæde. Det er nemlig ikke noget problem at dykke ned i enkelte elementer i virksomhedens værdikæde og perfektionere disse hver for sig. Men det giver ikke nødvendigvis det fulde udbytte til kunder, medarbejdere eller aktionærer. Min styrke er, at jeg kan facilitere sammenhængen i hele virksomheden', skriver han.

En terrier, der går foran

Som ledertype beskrives Anders Vedel som hårdtarbejdende og som én, der er godt nede i detaljen. Men som også er i stand til at overlade ansvaret til andre, når retningen er sat, og projektet skrider fremad. Han er 'lidt af en terrier', der bider sig fast i det, han tror på, og forfølger det, indtil omgivelserne er med.

»Men han er også en holdspiller, der går forrest, når noget skal løses, og han er ikke bleg for selv at smøge ærmerne op og gå i gang, hvis han synes, at tingene skrider for langsomt frem. Sådan noget giver stor respekt blandt kunderne, kollegerne og medarbejderne,« siger Jan Kristiansen fra LM Wind Power.

Han tilføjer, at Anders Vedel bestemt også har temperament. Det er blot godt gemt under det rolige ydre, men kommer frem, hvis han bliver udfordret på sin integritet.

Som nævnt har Anders Vedel beskæftiget sig rigtig meget med service og vedligeholdelse af møllerne, og når man spørger, hvilket fagligt projekt han til dato har været mest stolt af, er det da også et 'vedligeholdelsesprodukt':

'Jeg forventer mig meget af Vestas Tower Crane. Produktet vil, når det integreres i turbineudviklingen, sætte nye standarder for vedligehold af møller. Men generelt når jeg kan se, at ting lykkes på et område, jeg har ansvar for, er det rigtig dejligt. Når projekter lykkes, og man har med engagerede mennesker at gøre, ja, så går ting op i en højere enhed', skriver han.

Fritid med vind

Privat er der også en del vind i Anders Vedels liv. Han ejer selv en vindmølle - en Vestas V66 - som han efterhånden har haft en del år, fordi den 'bidrager positivt til miljøet, den er flot, og det er en god forretning,' som han siger.

Han sejler i sejlbåd - en B31 for kendere - som kan sejles i alene, og som er 'god til en smut langs Vestkysten og gennem Limfjorden'.

Anders Vedel er gift med Gitte Lauridsen, bor i Ringkøbing og har tre voksne børn.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor lyder det godt, at "mit" vindmøllefirma har fået en god mand i ledelsen.
Der træger til at blive vist positive resultater og løfter der bliver indfriet.

  • 0
  • 0