Den hvideste maling, der nogensinde er lavet, kan i de kommende år komme til at erstatte byggeriers køleanlæg i de varmeste områder af verden.
En gruppe forskere har nemlig udviklet en maling, der er så hvid, at den kan reflektere 98 procent af sollyset tilbage til rummet og sågar stråle infrarød varme fra atmosfæren ud i rummet. Det skriver The Guardian.
Formålet er at begrænse brugen af aircondition og dermed mindske udledningen af drivhusgasser.
»Vores maling kan bidrage til kampen mod den globale opvarmning ved at hjælpe med at afkøle Jorden – det er den seje del. Ved at producere den hvideste hvide maling, er det muligt at reflektere den maksimale andel af sollys tilbage til rummet,« siger professor Xiulin Ruan, der forsker ved Purdue University og er en af forskerne bag projektet.
Mere effektiv end køleanlæg
Det er langtfra første gang, at hvid maling er blevet brugt til at nedkøle bygninger. Det er tværtimod en teknik, der er blevet brugt i århundreder, og i takt med den globale opvarmning er teknikken blevet brugt på byggerier i flere storbyer verden over, især på bygningernes tage.
Læs også: Kronik: Tvivlsomme beregninger af byggeri kan skævvride klimaindsats
Den maling, der bruges i dag, fungerer markant bedre end mørke tagmaterialer, men reflekterer kun 80-90 procent sollys og absorberer UV-lys. Det betyder blandt andet, at malingen ikke kan nedkøle overfladerne yderligere end temperaturen i den luft, der omgiver dem.
Den nye maling har en køleeffekt på 10 kilowatt, hvis der er tale om et tag på 93 kvadratmeter. Det er ifølge forskerne kraftigere end de klimaanlæg, der bruges i de fleste huse.
Tre afgørende faktorer
Der er tre faktorer, der giver malingen dens evne til at nedkøle. Den ene er bariumsulfat, der er pigmenten i malingen, som i modsætning til det hyppigt anvendte titandioxid-pigment ikke absorberer UV-lys. Den anden faktor er, at forskerne har brugt en høj koncentration af pigment – hele 60 procent – og den sidste faktor er, at pigmentpartiklerne varierer i størrelse.
Læs også: Ny aftale: CO2-krav til nybyggeri fra 2023
Tilsammen betyder de tre faktorer, at malingen kan køle overfladerne til en lavere temperatur, end de temperaturer, der er i luften over bygningen. Og det selv i direkte sollys, fordi malingen reflekterer så meget af sollyset og udstråler infrarød varme ved en bølgelængde, som ikke optages af luften.
Lidt lysere end sne
Ifølge forskerne kan malingen på sigt blive produceret som konventionel maling, da den er baseret på et almindeligt akryl-opløsningsmiddel. De mener sågar, at malingen vil ligge i samme prisleje som den maling, der bruges i dag.
Malingen er ikke til fare for menneskers syn, da lyset ikke reflekteres i én retning og derfor ikke opleves som skarpt. Det vil ifølge Xiulin Ruan bare være en smule lysere end sne.
Tilgængeligt om to år
Universitetet og forskergruppen har indgivet patent på malingen og samarbejder nu med en stor virksomhed om at få den på markedet. Forskerne forventer, at dette vil ske inden for et til to år.
The Guardian har også talt med forskere på området, som ikke er en del af undersøgelsen. De påpeger blandt andet, at der kan være uforudsete logistiske problematikker forbundet med at indføre malingen – blandt andet at pigment, som er det dyreste element i maling, udgør en stor andel.
En anden forsker påpeger, at begrønning af tage i nogle tilfælde kan være et billigere alternativ og have samme effekt.
Projekt Drawdown, der er en velgørenhedsorganisation, som vurderer klimaløsninger, anslår, at indførelsen af hvide og grønne tage kan minimere udledningen af CO2 med mellem 600 og 1,1 milliarder ton frem mod 2050. Til sammenligning udledte Danmarks 46,7 millioner ton CO2 i 2019.
Undersøgelsen bag den nye maling blev publiceret i tidsskriftet ACS Applied Materials & Interfaces.
