Ny målemetode skal afsløre mikroplast i drikkevandet

13. februar 2018 kl. 12:012
Ny målemetode skal afsløre mikroplast i drikkevandet
Illustration: Bigstock/Michael Heim.
En ny målemetode udviklet af forskere fra Aarhus Universitet skal hjælpe Miljøstyrelsen med at kortlægge omfanget af mikroplast i vores postevand.
Artiklen er ældre end 30 dage

Miljøstyrelsen kan nu gå i gang med at undersøge mængden af mikroplast i vores drikkevand ved hjælp af en ny målemetode, der er udviklet i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet.

Indtil videre er der udført en række pilotprøver, inden den egentlige undersøgelse skal rulles ud i forskellige dele af landet, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Læs også: Baggrunden for undersøgelse af mikroplast i postevand kan være fejlagtig

»Med denne målemetode kan jeg endelig sætte en troværdig undersøgelse af vores drikkevand i gang. Vi har brug for en afklaring af, om der virkelig findes mikroplast i vores drikkevand,« siger miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og Fødevareministeriet tog i efteråret initiativ til at få udarbejdet en ny undersøgelse af mængden af mikroplast i vores drikkevand. Det skete, efter at en mindre undersøgelse fra erhvervsakademiet Cphbusiness viste fund af mikroplast i alle 16 prøver. Metoden blev dog kritiseret fra flere sider, som tidligere beskrevet i Ingeniøren.

Dengang udtalte ministeriet om de daværende resultater, at »undersøgelsen er så usikker, at myndighederne ikke kan konkludere noget ud fra den«.

Sådan virker metoden

Det nye måleudstyr er bygget op omkring to koniske metaldele og en flowmåler. De koniske metaldele er lavet af rustfrit stål, og mellem dem sidder et filter, der kan opfange partikler, der er større end 20 mikrometer.

Udstyret skal monteres direkte på en taphane, hvor flowmåleren holder øje med, hvor mange liter vand der løber igennem under prøvetagningen. Hvis der er mikroplast i en prøve, kan man dermed fastslå, hvor mange partikler, der bliver fundet per liter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Analyse: Her er proportionerne, som debatten om mikroplast mangler

Efter at prøven er taget, bliver filteret skyllet igennem med filtreret vand, så prøven ikke kontamineres. Mikroplasten skylles herfra over på et MCE-filter (Mixed Cellulose Ester), og prøven kan efterfølgende undersøges i et FT-IR spektrometer, hvor man kan skelne plast fra eksempelvis cellulose.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.

Ny drikkevandsundersøgelse klar til sommer

Den kommende undersøgelse af danskernes drikkevand forventes at være færdig i juni måned.

Hos Miljøstyrelsen ser man frem til at kunne benytte den nye metode og få kastet lyst over problemet.

»Vi har en forventning om, at vores beskyttelse af grundvandet, og dermed drikkevandet, mod forurening med mikroplast er god. Det skyldes, at jorden sandsynligvis kan bortfiltrere problemer i forhold til mikroplast. Det er vi i gang med at undersøge nærmere,« fortæller Martin Skriver, der er funktionsleder for drikkevand i Miljøstyrelsen, i en mail til Ingeniøren.

I de foreløbige pilotprøver er der kun fundet ét stykke mikroplast i den ene af de tre prøver. Men det er endnu for tidligt at konkludere noget ud fra det smalle datagrundlag.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
4. maj 2018 kl. 19:35

Ja det er gak. Men når der først er opstået en folkestemning mod al plast så er det umuligt at argumentere imod så længe det kører rundt på facebook osv.

1
4. maj 2018 kl. 17:04

Der er indtil videre ingen indicier for at microplast er skadeligt. Det er ligeså relevant at finde microsandkorn, microkalkstykker, micrometal osv. Det er 100% sikkert der er microplast i drikkevandet, hele forsyningslinjen fra filteret i boringen, pumper, rør, slanger, pakninger, haner til filtre osv. indeholder plast og afgiver microplast alt efter hvornår der er rørt ved dem.