Ny lyntest afslører dræberbakterie på tre timer

Ny lyntest kan afsløre om du er blevet ramt af den dræbende E.coli-bakterie, der har hærget Tyskland den seneste tid.

Det er det kinesiske genforskningscenter, BGI, der i samarbejde med Beijing Institute of Microbiology and Epidemiology har udviklet en test, der inden for blot tre timer kan afgøre, om en person er smittet med VTEC.

Testen er baseret på en model over VTEC-bakteriens DNA, som BGI har lavet i samarbejde med det tyske universitetshospital Hamburg-Eppendorf, ved at afkode generne i selve bakterien til forskel fra tidligere modeller, der er baseret på en sammenligning af gener.

Li Ning, administrerende direktør for BGI Europe, er glad for at hjælpe i kampen mod bakterien. Foto: BGI Illustration: BGI

Og testen er baseret på en genforstærkningsteknik, der ved hjælp af en meget lille mængde DNA fra bakterien kan fastslå, hvilken bakterie der er tale om.

Testen er frit tilgængelig

Håbet er at testen kan bidrage til en hurtigere behandling af patienterne og dermed fremskynde helbredelsen og føre til færre dødsfald forårsaget af bakterien.

»Den nuværende sundhedskrise i Tyskland har skabt stor international bekymring. Derfor er vi glade for at kunne tage del i nedkæmpelsen af epidemien, og vi gør alt, hvad vi kan, for at fremme forskningen på området,« forklarer Li Ning, administrerende direktør for BGI Europe.

BGI har derfor valgt at frigive alle oplysninger om metoden, så internationale forskningsgrupper og sundhedsinstanser på den måde får del i virksomhedens viden på området.

»Vi har valgt at gøre alle vores data, resultater og metoder offentligt tilgængelige for at forene den internationale indsats i forhold til at bekæmpe den dødelige E. coli-bakterie. Vi ønsker at hjælpe det internationale samfund med at opfange og overvåge bakterien,« fortæller Li Ning.

BGI vil desuden stille test-udstyr til rådighed for alle sygdomsbekæmpende organisationer og forskningsgrupper verden over.

Modellen indeholder ny viden om bakteriens opbygning, og derudover bekræfter modellen forskernes tidligere formodning om, at VTEC-bakterien indeholder sygdomsfremkaldende gener fra to typer E. coli-bakterier: Den tarm-vedhæftende E.coli og tarm-blødnings-forårsagende E.coli.

Dokumentation

Den komplette oversigt over VTEC-bakteriens gener her
Og her

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...ved at afkode generne i selve bakterien til forskel fra tidligere modeller, der er baseret på en sammenligning af gener.

Øhhh?!! Den må du gerne forklare Mette Buck, for det er jo her der (måske!) er noget nyt at berette. Det er relativt åbenlyst at BGI benytter Real-Time PCR som er de-facto standarden for genetisk sekvens identifikation og som det benyttes dagligt i 1000'er af laboratorier Verden over.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten