Ny lov: Sprøjtegifte bliver op til 650 procent dyrere

Regeringen har i dag præsenteret sin nye pesticidafgift, der blandt andet skal bremse de seneste års udvikling inden for landbruget, hvor der bruges flere pesticider med højere og højere miljøbelastning.

Læs også: Rapport: Miljøbelastning fra sprøjtegifte stiger eksplosivt

Den nye afgift introducerer et differentieret system, hvor afgiften på forskellige pesticider bliver bestemt i forhold til, hvor stor deres miljøbelastning er.

Det betyder at visse insektmidler stiger i omkostning fra 60 kroner pr. hektar til 400 kroner pr. hektar.

»Pesticidforbruget er steget voldsomt de seneste år. Det er alvorligt, og der skal ryddes op nu. Derfor kommer vi med en pesticidafgift, der skal begrænse brugen af gift og få landmændene til at bruge de mindst belastende midler,« siger miljøminister Ida Auken.

Miljøministeriet forudser lille stigning

Ifølge Miljøministeriet vil nogle landmænd opleve en lille stigning i omkostningerne som følge af pesticidafgiften. Andre kan se frem til, at deres omkostninger rent faktisk falder. Det forudsætter dog, at de ændrer deres adfærd og vælger de mindst belastende pesticider.

Afgiften skal ifølge fødevareminister Mette Gjerskov være med fremtidssikre det danske landbrug.

»Afgiften er en del af den grønne omstilling, som skal sikre, at Danmark også fremover kan være et landbrugsland. Dansk landbrugs fremtid ligger i at producere fødevarer, der er renere, sikrere og mere bæredygtige end i andre lande,« lyder det fra fødevareministeren.

Pesticidafgiften skal desuden bidrage til at finansiere de jordskattelettelser for 500 millioner kroner, som landbrugserhvervet har fået siden den 1. januar 2011.