Ny lean-succes på sygehus: Hofteoperationer effektiviseret 45 procent

10. oktober 2007 kl. 12:53
Lægerne kører selv patienterne ind på sengestuerne, når de vågner af narkosen. Det er en af konsekvenserne af en value stream mapping på den ortopædkirurgiske afdeling på Kolding Sygehus.
Artiklen er ældre end 30 dage

Indtil for syv måneder siden gik der 95 minutter, fra kirurgen havde lagt det sidste snit på en hoftepatient, til den næste patient var klar til indgreb. I dag er skiftetiden på operationsafdeling 1 på Kolding Sygehus skåret ned til 54 minutter. En optimering på 45 procent, der har gjort det muligt at operere fire daglige hoftepatienter i stedet for tre samt frigive halvanden time til personalets forsknings- og udviklingsprojekter.

Resultaterne er opnået, efter den ortopædkirurgiske operationsafdeling indførte produktionsprincippet lean.

»Hvis vi skulle leve op til de nye krav om en ventetidsgaranti på fire uger, var vi nødt til at få flere patienter igennem. Derfor tog vi fat i lean, som har ført til markante ændringer af hele arbejdsfordelingen,« siger afdelingssygeplejerske Birthe Badstue, der har ledet lean-projektet.

Blandt andet har arbejdet resulteret i, at lægerne forbereder patienter til operation og kører dem ud på sengestuerne, når de vågner fra narkosen. Arbejdsopgaver, som var utænkelige for en læge, indtil lean-gennemgangen af patientforløbet (value stream mapping) afslørede, at der var behov for en langt mere fleksibel arbejdsfordeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi listede, præcis hvor meget tid hver enkelt personalegruppe brugte på afdelingens patienter. Det gav et klart billede af, at anæstesilægen og kirurgen var langt mindre belastet end sygeplejerskerne. Et simpelt regnestykke, som alle kunne forstå,« siger Birthe Badstue.

Samtidig konstaterede projektgruppen, at der var meget ukonstruktiv ventetid.

»Vi ventede bl.a. på portøren, der havde for mange andre opgaver, og på narkoselægen, som skulle passe flere operationsstuer på samme tid. Og vi ventede på instrumenter, som ikke var gjort klar,« siger Birthe Badstue.

Gennemgangen af tidsforbruget og kortlægningen af ventetiden førte til, at hver enkelt medarbejder kunne se på sin egen rolle i forhold til det samlede forløb. Derfor var det lægerne selv, der påtog sig ekstraopgaver for at få gjort arbejdsgangene smidigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Birthe Badstue mener selv, at succesen skyldes projektgruppens sammensætning af samtlige involverede personalegrupper og de to centrale afdelingsledelser.

»På den måde kunne ideerne komme fra de medarbejdere, der kender dagligdagen, og samtidig havde vi ledelsen involveret til fører forslagene op i systemet«, siger Birthe Badstue.

Lean-projektet på patientforløbet med hofteoperationer er netop afsluttet. I løbet af de kommende måneder vil afdelingen forsøge at overføre succesen til forløbene for blandt andet knæoperationer og akutpatienter.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger