Ny kunstig fod genbruger energien

En ny fodprotese fra University of Michigan ligner ikke en kængurufod - men den arbejder ligesom én. Til forskel fra mange andre proteser er den ikke udstyret med batterier, som skal lades op om natten, og ifølge professor og overlæge ved ortopædkirurgisk afdeling på Bispebjerg Hospital, Jes Bruun Lauritzen, gør det protesen interessant.

»Et benamputeret menneske bruger mere energi på at tage et skridt, end folk der har begge ben og fødder i behold. De mister den energi, der vindes i f.eks. et bensving, og får derfor ofte en protese med motor i, der kan bidrage med energi til bevægelserne. Men der er ulemper: Man er afhængig af batterier og indstillinger, der skal foretages på en computer,« fortæller han.

Den nye protese arbejder ligesom en kængurus fødder: Kænguruen kan lagre energi i senerne og frigive den i en slags fjeder, når den tager et hop. I den nye protese lagres energi i en fjeder, når hælen sættes i jorden, og når foden bagefter løftes fra jorden for at afslutte skridtet, frigives energien og giver et skub af energi til foden.Forskernes forsøg har vist, at amputerede bruger gennemsnitligt 23 pct. mere energi end ikke-amputerede, når de går med gængse proteser, mens amputerede kun bruger 14 pct. mere energi, når de går med den nyudviklede protese.

Dokumentation

Se forskernes video af den kunstige fod i bevægelse