Ny kulderekord på Jorden: Minus 93 grader

Hele 93 minusgrader. Sådan lyder den nye kulderekord på Jorden, målt med satellit over Antarktis i 2010 af amerikanske forskere.

Rekorden slår dermed de lavest kendte grader på egnen på minus 89,2 grader, der blev målt i 1983, og så kan det endda være, at der er tale om minus 94 grader, når forskerne får lejlighed til at se tallene nærmere efter i sømmene, skriver BBC.

Forskellen på de to målinger er desuden, at den ’gamle’ måling er taget et par meter over Jordens overflade, mens den nye er taget direkte på isen i midten af Antarktis. Men selv om de nye målinger var taget i luften, ville de alligevel slå rekorden, fastslår forskerne.

Dermed er temperaturen omkring 50 grader koldere end i ellers iskolde egne som Alaska og Sibirien, og det er 30 grader koldere, end hvad der er målt i Grønland.

»Det gør kulden, der viser sig nogle steder i Nordamerika lige nu, rimelig tam ved sammenligning,« siger Ted Scambos fra det amerikanske US National Snow and Ice Data Center i Colorado til BBC.

Læs også: Kulderekord i Odense: -80 grader i fynsk frysehus

Det er især i den kolde vintertid i de højeste områder, hvor kulden sætter ind i Antarktis. Her er det ekstremt tørt og skyfrit, hvilket gør det muligt for varmen at forsvinde ud i rummet. Rekordtemperaturen blev således målt i en højde på 3.900 meter.

Ted Scambos fastslår dog, at det er for tidligt at sætte minusgraden ind i Guinness’ rekordbog, fordi temperaturen som nævnt ikke er endeligt fastslået endnu.

Skal man sammenligne, er det varmeste sted på Jorden målt i 2005 til at være 70,7 grader i ørkenen i det sydøstlige Iran.

Går vi længere ud i solsystemet, er Antarktis nærmest en badestrand. Allerede når vi når Månen, er der blevet målt temperaturer på ned til minus 238 grader.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg vil da gerne byde på det. Man hører jo ofte, at hvis temperaturen stiger, og de siger den stiger mest ved polerne, så smelter Antarktis så vi drukner, men selv 10 graders stigning vil næppe få isen til at smelte. Anomalier er meget gode, men ved faseovergange som afhænger af absolutte temperaturer, kan de ikke bruges til noget uden viden om basis for anomalien. I øvrigt bruges den samme slags beviser til at bekræfte GW, så når de går den anden vej kan de vel også bevise noget, eller så er det måske bare vejr?

 • 9
 • 21

Det er sjovere at se paa sublimationspunktet for CO2 paa -78.5C. Hvis vi kunne holde et omraade paa Antarktis paa -93C konstant saa ville atmosfaerens kultveilte udfaeldes paa Sydpolen :-).

 • 13
 • 0

på isen eller 3900 m oppe i luften??? Artiklen er lidt dobbelt på dette punkt. Eller det fordi terrænnet på dette sted er 3900 m over havets overflade?

 • 8
 • 1

Hvor længe er der blevet målt temperaturer i et større net på Antarktis? Med andre ord, skyldes den rekord bedre måleteknologi - eller at der er blevet koldere - end for 20, 50, 100 år siden ?

 • 4
 • 0

@Svend Du har ret i, at vandis først smelter ved 0 grader.

Der er imidlertid også årstider på Antarktis, ligesom på Arktis og alle andre steder i verden hvilket medfører, at den totale mængde is vokser om vinteren og skrumper om sommeren.

Hvor meget isen skrumper om sommeren afhænger af hvor stort et område, i hvor lang tid og hvor meget temperaturen kommer over 0. Hvis du blot hæver temperaturen beskedne 0.01 kelvin, f.eks, så vil isen skrumpe mere denne sommer end normalt.

Hvis systemet får lov at passe sig selv i f.eks. 100,000 eller længere år under tilnærmelsesvis konstante betingelser (temperatur og sæsonlængde), vil det stille og roligt bevæge sig mod en ligevægt, hvor de processer der fjerner is og dem der tilfører is over et helt år, vil nærme sig hinanden i størrelse. Ligevægt er den totale mængde is systemet styrer mod. På denne lange vej mod ligevægt, er islaget blevet bygget op stille og roligt gennem tiden, så den i dag er flere kilometer høj.

Hvis Jordens gennemsnitstemperatur øges, vil systemets ligevægtspunkt flytte sig i retning af mindre total mængde is, så de processer der fjerner is vil blive større end dem der tilfører ny is over et helt år.

Afsmeltningshastigheden er afhængig af afstanden mellem ligevægtspunktet og den øjebliklige totale mængde is. Hvis temperaturen stiger relativt meget på relativt kort tid, vil ligevægtspunktet suse væk, og afsmeltningen sætte voldsomt i vejret. Her er 0.5 kelvin eller mere på 100 år rigtig meget, fordi dette system normalt arbejder meget langsomt i forhold til dette.

Kort kan det siges, at problemerne opstår hvis ligevægtspunktet, altså den totale mængde is systemet styrer mod, kommer for langt væk fra den øjebliklige mængde is.

 • 9
 • 1

Når I diskuterer voksende eller aftagende ismængde på Antarktis, skal I medregne nedbøren, som påstås at være vokset. Måske fordi der er mere vanddamp i atmosfæren. Det siger IPCC vist også.

 • 1
 • 0

Terrænet er 3.900 meter over havets overflade. Vh. Mie Stage, ing.dk.

 • 7
 • 0

Måling med satellit er jeg lidt tvivlsom på. De kendte satellitter til temperaturmåling kommer ikke over polerne, og de har ret svært ved at vurdere temperaturen i disse egne, fordi de kigger skråt, og is/sne gør det endnu sværere, se et andet indlæg om Cowtan og Ways artikel. I øvrigt er der rigtige målinger fra Sydpolen, da der findes en station der.

 • 3
 • 7

Jeg læste lige en nærmere beskrivelse hos WUWT og der er åbenbart satellitter som passerer polerne. http://wattsupwiththat.com/2013/12/09/cold.... Man kan så i stedet tænke over at det åbenbart kan blive så koldt uanset CO2's isolerende egenskaber og tilbagestråling. Hvis nogle har information om lufttemperaturen i højderne over Antarktis kunne det hjælpe.

 • 3
 • 9

Det er nok ikke den store CO2-effekt det vil have på Antarktis, for det er jo på den nordlige halvkugle, man ser de store udslip. Hverken Afrika eller Patagonien afbrænder særlig meget fossil brændsel.

 • 1
 • 12

Hvis vi kunne holde et omraade paa Antarktis paa -93C konstant saa ville atmosfaerens kultveilte udfaeldes paa Sydpolen :-).

Nej så nemt er det ikke. Partialtrykket af CO2 i atmosfæren er slet ikke højt nok, medmindre det bliver rigtig meget koldere. Ligesom is giver har et vist vanddamp-partialtryk, så man fx. kan tørre tøj i frostvej, har tøris også et partialtryk af CO2 ved en given temperatur, og hvis det er højere end CO2s partialtryk i luften, vil tørisen sublimere væk. Før vi kommer til at opleve naturlig tørissne med det nuværende CO2 indhold i atmosfæren skal temperaturen ned under ca. 150 gr. C. Se fx. T/P diagrammet for CO2 på wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...

 • 6
 • 0

Det lyder troværdigt, at CO2 fordeles jævnt på højst 7-9 måneder. Det globale CO2-indhold i atmosfæren måles jo siden 1958 på Havaii, netop for at undgå, at lokale udslip forstyrrer målingen. - Som bekendt kører CO2-kurven lidt op og ned hvert år på grund af, at der er mest vegetation på den nordlige halvkugle. Det viser, at der sker opblanding på få måneder.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten