Ny kulderekord på Jorden: Minus 93 grader
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny kulderekord på Jorden: Minus 93 grader

Hele 93 minusgrader. Sådan lyder den nye kulderekord på Jorden, målt med satellit over Antarktis i 2010 af amerikanske forskere.

Rekorden slår dermed de lavest kendte grader på egnen på minus 89,2 grader, der blev målt i 1983, og så kan det endda være, at der er tale om minus 94 grader, når forskerne får lejlighed til at se tallene nærmere efter i sømmene, skriver BBC.

Forskellen på de to målinger er desuden, at den ’gamle’ måling er taget et par meter over Jordens overflade, mens den nye er taget direkte på isen i midten af Antarktis. Men selv om de nye målinger var taget i luften, ville de alligevel slå rekorden, fastslår forskerne.

Dermed er temperaturen omkring 50 grader koldere end i ellers iskolde egne som Alaska og Sibirien, og det er 30 grader koldere, end hvad der er målt i Grønland.

»Det gør kulden, der viser sig nogle steder i Nordamerika lige nu, rimelig tam ved sammenligning,« siger Ted Scambos fra det amerikanske US National Snow and Ice Data Center i Colorado til BBC.

Læs også: Kulderekord i Odense: -80 grader i fynsk frysehus

Det er især i den kolde vintertid i de højeste områder, hvor kulden sætter ind i Antarktis. Her er det ekstremt tørt og skyfrit, hvilket gør det muligt for varmen at forsvinde ud i rummet. Rekordtemperaturen blev således målt i en højde på 3.900 meter.

Ted Scambos fastslår dog, at det er for tidligt at sætte minusgraden ind i Guinness’ rekordbog, fordi temperaturen som nævnt ikke er endeligt fastslået endnu.

Skal man sammenligne, er det varmeste sted på Jorden målt i 2005 til at være 70,7 grader i ørkenen i det sydøstlige Iran.

Går vi længere ud i solsystemet, er Antarktis nærmest en badestrand. Allerede når vi når Månen, er der blevet målt temperaturer på ned til minus 238 grader.

Jeg vil da gerne byde på det.
Man hører jo ofte, at hvis temperaturen stiger, og de siger den stiger mest ved polerne, så smelter Antarktis så vi drukner, men selv 10 graders stigning vil næppe få isen til at smelte.
Anomalier er meget gode, men ved faseovergange som afhænger af absolutte temperaturer, kan de ikke bruges til noget uden viden om basis for anomalien.
I øvrigt bruges den samme slags beviser til at bekræfte GW, så når de går den anden vej kan de vel også bevise noget, eller så er det måske bare vejr?

  • 9
  • 21

Det er sjovere at se paa sublimationspunktet for CO2 paa -78.5C. Hvis vi kunne holde et omraade paa Antarktis paa -93C konstant saa ville atmosfaerens kultveilte udfaeldes paa Sydpolen :-).

  • 13
  • 0