Ny kræftbehandling hjælper immunforsvaret med at opdage kræftceller

Illustration: Fraunhofer

Kombinationen af to lægemidler inden for immunterapi viser positive tegn for behandlingen af hudkræft

En kombination af lægemidler, der kan påvirke cellers arvelige forandringer (epigenetiske lægemidler), og midler, der kan ændre patientens eget immunforsvar (immunmodulerende antistoffer), forbedrer effekten af hvert af de involverede lægemidler. Det viser et studie ledet af Michele Maio, MD, ph.d.,formand for medicinsk onkologi og immunterapi i Italien.

Michele Maio og hans forskerteam har for nylig fremsat omfattende dokumentation for, at epigenetiske ændringer spiller en stor rolle i udtrykket hos visse celle-overflademolekyler, hvilket har stor betydning for immunsystemets evne til at opdage og angribe kræftceller. Som et resultat bliver kræftceller 'usynlige' for immunsystemet, som derfor ikke kan fjerne dem fra kroppen.

»Baseret på eksperimentel dokumentation fra vores studier forventer vi, at epigenetiske lægemidler kan udnyttes effektivt til at genoprette udtrykket i disse molekyler og dermed gøre kræftceller 'synlige' for immunsystemet igen,« fortæller Michele Maio til American Association for Cancer Research

Læs også: Dansk vaccine forlænger kræftpatienters levetid

Klar til forsøg på mennesker

»Vi har nu udviklet et klinisk studie, hvor epigenetisk og immunmodulerende antistof vil blive givet i en række førstelinjebehandlinger eller andenlinjebehandlinger til patienter med lidelsen metastatisk melanom (hudkræft red.) « fortæller Michele Maio.

Men som alt andet medicin er immunterapi ikke uden bivirkninger. Michele Maio fortæller, at den største og bedst kendte bivirkning ved behandling med epigenetiske og immunmodulerende antistoffer er et unormalt lavt niveau af blodceller også kaldet myelotoksicitet. En bivirkning, der betyder, at der er grænser for, hvor stor doseringen og længden af behandlingen kan være. Forsøgene skal derfor nøje overvåges.

Læs også: Glem blockbusterne – fremtidens medicin er personlig

De mest succesfulde resultater med immunterapi kræver ifølge Michele Maio et perfekt samspil mellem patienternes immunforsvar og deres kræftceller.

»I lyset af det magtfulde immunmodulerende potentiale, der ligger hos patienterne, er epigenetiske lægemidler tilsyneladende den bedste partner-medicin,« siger han.

»Kræft var den første menneskelige sygdom, hvor epigenetiske modifikationer viste sig at spille en vigtig rolle i udvikling og progression af sygdommen,« fortæller Michele Maio som tror på, at state-of-the-art immunterapeutiske lægemidler i fremtiden vil betyde yderligere kliniske fordele for kræftpatienter.

Studiet er offentligjort i tidsskriftet Clinical Cancer Research under American Association for Cancer Research.

Emner : Medicin