Ny kontrol stopper tonsvis af salmonella-kød

1,4 ton fersk polsk kalkunbryst blev i mandags kaldt tilbage fra de danske butikker.

Det skete, efter fødevarekontrollen konstaterede, at kalkunkødet var inficeret med den aggressive salmonellatype Saintpaul. En type, der tilmed er modstandsdygtig over for den antibiotika, man bruger til at behandle salmonellainfektioner.

Fundet af mulitiresistent salmonella i det polske kalkunkød er langt fra en undtagelse. Siden Fødevarestyrelsen i februar iværksatte det nye kontrolsystem case-by-case er tonsvis af farligt salmonella-kød blevet stoppet.

På tre en halv måned har case-by-case kontrollen tilbagekaldt cirka 10-12 partier salmonella-kød, som eksperter har vurderet som særligt farligt. Partierne har varieret i størrelse fra 300 kg til 19 ton.

»Når vi finder så meget, er det et bevis for, at der er et problem, som skal tages meget alvorligt,« siger dyrlæge Kasper Mosen, der er en af Fødevarestyrelsens kontrollanter på case-by-case.

Flere salmonella-typer opdages

Den nye ordning blev sat igang efter de mange fødevareskandaler sidste år. Og Kasper Mosen mener, at det virker.

»Det er tidligt at evaluere, men det har i hvert fald gjort, at vi har fået meget mere systamatik i den måde, vi undersøger salmonella på,« siger Kasper Mosen.

Med ordningen er antallet af kontrolprøver forøget. Og endnu vigtigere ser kontrollen nu på langt flere forskellige salmonella-typer end tidligere.

Farligheden i de enkelte partier

Før case-by-case blev indført, var det kun den velkendte multiresistente salmonellabakterie DT104, som førte til, at kød blev trukket tilbage fra markedet.
Nu bliver farligheden for hvert enkelt testede parti vurderet ud fra flere parametre. Det betyder, at partiet med 1,4 ton multiresistent salmonella-kalkunkød indtil februar måned ville være helt lovligt at sælge i Danmark.

»Vi har konstateret, at DT104 ikke er den eneste salmonellatype, der er værd at bekymre sig om. Derfor tager vi nu stilling til farligheden i de enkelte partier,« forklarer seniorrådgiver ved Zoonosecentret på DTU's Fødevareinstitut, Kristen Barfod.